Την πρόταση της ενοικίασης από Δημοτική Επιχείρηση ξενοδοχειακών μονάδων από 1 Σεπτέμβρη έως 30 Ιούνη για να στεγάζονται οι αναπληρωτές καταθέτει με ανακοίνωση της Η ΕΛΜΕ Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.
Το συγκεκριμένο θέμα όπως και άλλα ζητήματα συζητήθηκαν στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:
Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 5/9/2024 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1) Στεγαστικό πρόβλημα εκπαιδευτικών.
Μετά και τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων στους Δήμους του νομού, συζητώντας για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, η εικόνα που έχουμε είναι ότι – και φέτος – δεν υπάρχει άμεσο μέτρο από τους Δήμους του νομού για να ανακουφιστούν την σχολική χρονιά 2024 – 2025 οι εκπαιδευτικοί.
Η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων είναι ότι, αν και το θέμα της στέγασης είναι κεντρικά πολιτικό, θα μπορούσαν οι Δήμοι και ειδικά ο Δήμος Χανίων, να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα ελάφρυναν το πρόβλημα. Θα μπορούσε για παράδειγμα μια Δημοτική Επιχείρηση να ενοικίαζε ξενοδοχειακές μονάδες από 1 Σεπτέμβρη έως 30 Ιούνη για να στεγάζονται οι αναπληρωτές . Κατά μέσο όρο στην ΔΔΕ Χανίων υπηρετούν 300 με 400 αναπληρωτές, και περίπου διπλάσιοι στην ΔΠΕ επομένως χρειάζονται άμεσες λύσεις. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε να έρθουμε ως ΕΛΜΕ σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων και την Ένωση Μεσιτών σε μια προσπάθεια διερεύνησης, της διαθεσιμότητας ανενεργών δωματίων κατά τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.
2) Δημοτική Επιτροπή Παιδείας
Έγινε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τη χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας από το κεντρικό κράτος, καθώς δεν έχει προβλεφθεί με ποιον τρόπο θα δίνονται τα χρήματα στους Δήμους με το νέο σύστημα χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα, ότι εδώ και 6 μήνες οι Δήμοι (ανάμεσα τους και ο Δήμος Χανίων) δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα και καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων με πιστώσεις.
3) Μαθητικό Δυναμικό σχολείων – συγχωνεύσεις τμημάτων
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις στον προϊστάμενο της ΔΔΕ Χανίων από την ΕΛΜΕ και τους συλλόγους γονέων για το θέμα των συγχωνεύσεων, ο προϊστάμενος όχι απλά δεν ενέκρινε τα νέα τμήματα που αιτήθηκαν τα σχολεία, όχι απλά δεν αναίρεσε τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταργήσεις ειδικοτήτων, αλλά προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις, ακόμη και καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων σε προσανατολισμούς της Γ΄ Λυκείου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο 3ο Λύκειο κόπηκε ένα ακόμη τμήμα της Α’ Λυκείου και το τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΓΕΛ Βουκολιών, ενώ συνεχίζουν να μην έχουν εγκριθεί το τμήμα ειδικότητας της Νοσηλευτικής από το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου, το τμήμα Κομμωτικής στο ΕΠΑΛ Κισσάμου, το τμήμα Οικονομίας κ΄ Διοίκησης στο ΕΠΑΛ Βρυσών, το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο 1ο ΕΠΑΛ, και άλλα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τάξεις με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών – κοντά στο 27 συνήθως όταν η επιστήμη αποφαίνεται ότι το καλύτερο μάθημα γίνεται σε τάξεις των 12 έως 17 μαθητών. Φυσικά αυτή η κατάσταση πλήττει πρώτα και κύρια τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, έχει προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στα σχολεία καθώς μαθητές καλούνται να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία από αυτά που φοιτούσαν με όποιο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος μπορεί να έχει αυτό, ενώ χάνονται θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα είτε ένα ντόμινο αλλοπρόσαλλων τοποθετήσεων σε όσους ήδη εργάζονται, ενώ παράλληλα δεκάδες συνάδελφοι παραμένουν στην ανεργία αφού με τεχνητό τρόπο, μειώνονται οι ανάγκες.
Παράλληλα με τους μαθητές, οι γονείς τους καλούνται να αναλάβουν ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος μετακίνησης, ενώ είναι και περιπτώσεις μαθητών που είναι αδέρφια και αναγκάζονται να πάνε σε διαφορετικά σχολεία. Αποτέλεσμα; Κύματα γονέων συρρέουν καθημερινά στα σχολεία ζητώντας μετεγγραφή για τα παιδιά τους, κάτι που συχνά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα σχολεία καθώς τα υφιστάμενα τμήματα είναι γεμάτα και κατά τον προϊστάμενο ΔΔΕ, ο αριθμός των τμημάτων έχει «κλειδώσει».
Ως ΕΛΜΕ Χανίων τονίσαμε επανειλημμένα τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα που έχουν οι ενέργειες της ΔΔΕ, αλλά και το θέμα της ασφάλεια των μαθητών καθώς οι συγχωνεύσεις τμημάτων που αυτός επιβάλλει οδηγούν σε πυκνότητες μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας που παραβιάζουν προφανώς τα προεδρικά διατάγματα με τους κανόνες που έχει θέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε όλα τα παραπάνω, ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων, το μόνο που έχει να μας απαντήσει είναι ότι όλα είναι θέμα «οικονομικού ορθολογισμού». Αυτή η αντίληψη, όπου έχει δοκιμαστεί, είναι καταστρεπτική για το μαζικό, Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο με ολέθριες παιδαγωγικές, γνωσιακές συνέπειες για τα παιδιά.
Ως ΕΛΜΕ Χανίων φέραμε το θέμα των συγχωνεύσεων και της ασφάλειας των μαθητών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων το οποίο ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα που δικαιώνει τις θέσεις του σωματείου