Τον περιορισμό των δειγμάτων που εντοπίζονται θετικά στην πανώλη των αιγοπροβάτων, ώστε να ανοίξουν από τις 11 Αυγούστου και μετά τα σφαγεία, αναμένουν οι παραγωγοί καθώς εκκρεμούν συμφωνίες για ζώα που έχουν κλείσει για τον Δεκαπενταύγουστο.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης μίλησε (ΕΡΤ) για «παράνομες ενέργειες» και συμπλήρωσε ότι τα σχετικά στοιχεία θα δοθούν στον εισαγγελέα Λάρισας. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που έχουν ληφθεί στη ζώνη πέριξ των δύο μονάδων στον Δήμο Αστερουσίων στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν θετικά στην ασθένεια ζώα, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
«Περιμένουμε τα αποτελέσματα και ελπίζουμε να είναι ευνοϊκά για εμάς, δηλαδή αρνητικά, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σφαγεία την επόμενη Δευτέρα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Κρήτης. Στο μεταξύ, τα ζώα από τις δύο μονάδες που οδηγήθηκαν σε σφαγή είναι περίπου 700 αιγοπρόβατα συνολικά. Αυτή την εποχή, στο νησί και έως την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ισχύει ό,τι και τη Σαρακοστή. «Δεν γίνονται γάμοι και βαπτίσεις. Ομως μετά της Παναγίας έχουμε πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια, εκατοντάδες αρνιά σφάζονται κάθε χρόνο στην Κρήτη», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης. «Οι κτηνοτρόφοι έχουν πάρει επιταγές από τους εμπόρους με συγκεκριμένη τιμή. Αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία ασφαλώς αυτές οι τιμές δεν θα ισχύσουν και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς αλλά και στην αγορά», καταλήγει.
Οι δύο μονάδες στην Κρήτη είχαν προμηθευτεί ζώα αναπαραγωγής (γεννήτορες) από ζωέμπορα που έκανε εισαγωγή ζώων από Γαλλία. Τα ζώα αυτά βρέθηκαν δίπλα σε κοπάδι από τη Ρουμανία που ήταν άρρωστο και έτσι κόλλησαν τον ιό. Συνολικά 76 κτηνοτροφικές μονάδες σε 11 περιφέρειες της χώρας έχουν προμηθευτεί ζώα από αυτό το φορτίο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έχουν πάρει δείγματα ακολουθώντας τα ίχνη της νόσου. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί θετικές 39 μονάδες σε διάφορες περιοχές, ωστόσο, αρκετές μονάδες δεν έχουν εμφανίσει κρούσμα. Ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Μανώλης Πατεράκης υπογραμμίζει, πάντως, ότι «δεν είναι λύση η αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη τις μονάδες τους».
Οταν εμφανίζεται ένα κρούσμα ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περιμετρικά και στη συνέχεια σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. Δεδομένου βέβαια ότι εντοπίζονται νέα κρούσματα και ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 21 ημέρες, ο αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της νόσου και το άνοιγμα των σφαγείων είναι γεμάτος εμπόδια.
Στη Βόρεια Ελλάδα, μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε στη Ροδόπη βρέθηκε ακόμη μία μονάδα θετική στη Δράμα, ενώ δείγματα που είχαν ληφθεί από μονάδα στην Κομοτηνή αποδείχτηκαν αρνητικά. Ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι η νόσος δεν θα εξαπλωθεί και σε άλλες μονάδες, δεδομένης και της απαγόρευσης μετακίνησης που έχει επιβληθεί. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι το νόσημα μεταφέρθηκε και αλλού», σημειώνει.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε ότι είχαν θανατωθεί περίπου 14.000 ζώα έως χθες. «Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφία, αλλά και γενικότερα την οικονομία, καθώς συνδέεται με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων», τόνισε. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν εντοπιστεί παράνομες ενέργειες αναφορικά με την εξάπλωση του ιού, ενώ παραδέχθηκε πως «τίθεται το ζήτημα να δούμε από την αρχή όλο τον κτηνιατρικό τομέα, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα τέτοια στο μέλλον».
Πηγή:kathimerini.gr