Μετά από ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια του αιώνα, οι προβλέψεις των Μερομηνίων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2024-2025 δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν βαρύ χειμώνα.
Από την άλλη πλευρά οι μετεωρολόγοι δε μπορούν να κάνουν μια μακροχρόνια πρόβλεψη καθώς η επιστήμη μελετά τον καιρό βάση των μεταβλητών συστημάτων των αέριων μαζών.
Όπως σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, παλιότερα οι άνθρωποι μελετούσαν 12 μέρες τον Αύγουστο για να δουν πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας μιας και η πλειοψηφία ασχολούταν με αγροτικές εργασίες. Κάποιες φορές έπεφταν μέσα και και κάποιες άλλες ήταν τελείως εκτός όπως πέρυσι που προέβλεψαν έναν βαρύ χειμώνα με χιόνια αλλά αυτό διαψεύστηκε.
Ο κ. Λέκκας πάντως στατιστικά λέει πως ο χειμώνας που θα έρθει ίσως να είναι βροχερός, σε βαθμό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο προηγούμενων ετών.
Αναλυτικά οι μήνες με τα μερομήνια:
Σεπτέμβριος 2024: Οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές στα νότια της χώρας, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες στα βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οκτώβριος 2024: Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία, με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε όλη τη χώρα.
Νοέμβριος 2024: Τα πρώτα χιόνια αναμένονται μεταξύ 8 και 13 Νοεμβρίου, και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Δεκέμβριος 2024: Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανή χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός θα γίνει σταδιακά πιο ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.
Ιανουάριος 2025: Ο χρόνος θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μέσα του μήνα υπάρχει πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.
Με αυτές τις προβλέψεις, οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα, με έντονες καιρικές συνθήκες που θα απαιτήσουν προσοχή και μέτρα προστασίας.
Πώς προβλέπουν τον καιρό τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί ο χειμώνας του 2024- 2025.