«Θα υπάρξει οριζόντια αύξηση των τιμών και το 2023. Η ακρίβεια θα συνεχιστεί», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα για το τι ακριβώς μας περιμένει τους επόμενους μήνες. «Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» και το «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως η παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς – όπως είπε – είναι επ’ ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων δανείων».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή, οι δείκτες είναι θετικοί και καλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως υπάρχουν και προβλήματα από εξωγενείς κρίσεις.
Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν κοκκινίσει και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις.
Μελλοντικά, είπε, το φαινόμενο θα γίνει ακόμη χειρότερο γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων και με το τραπεζικό σύστημα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. «Δεν θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να καταβάλλουμε στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των ‘κόκκινων δανείων’».
Για την παρέμβαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε ότι στόχος είναι να πιάνει την περίμετρο των δανειοληπτών αυτών που έχει αυξηθεί η δόση τους, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
«Η περίμετρος αυτών που φαίνεται να έχουν αύξηση είναι περίπου 80.000 δανειολήπτες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στα διευρυμένα κριτήρια για ευάλωτους και ενήμερους δανειολήπτες προσθέτοντας ότι το 50% της αύξησης των δόσεων το πληρώνουν οι τράπεζες.
Αναφορικά με τον όγκο των κόκκινων δανείων είπε ότι οι τράπεζες έχουν το 9%, τα άλλα είναι στους διαχειριστές δανείων.
Ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε σε τρία ενθαρρυντικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία:
- Το 2022, μια δύσκολη χρονιά, οι πολίτες σε ποσοστό 84% πήρωσαν με συνέπειες όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις – ιστορικό ρεκόρ.
- Την τελευταία 4ετία εχουν αυξηθεί οι ληξιπροθεσμες οφειλές, όμως ο αριθμός των φορολογουμενων που χρωστούν ειναι 400.000 λιγότεροι από το 2018.
- Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρεός είναι στο 62% του συνολικού χρέους, ενώ το είχαμε παραλάβει στο 70%.
Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα χρέη είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστική, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Η λύση είναι να βοηθήσεις την κοινωνία να ρυθμίσει τις οφειλές, όπως με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς συμβάσεις, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Για τους διαχειριστές δανείων είπε ότι οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, καθώς πολλοί που έχουν κάνουν ρύθμιση δεν μπορούν να την τηρήσουν λόγω ακρίβειας που έχει προκύψει εξωγενώς.
Πηγή: ieidiseis.gr