Στην ανάγκη προμήθειας ενός μικρού ραντάρ για μετεωρολογικές προβλέψεις μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς αναφέρθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.
Ο κ. Κολυδάς μιλώντας στους 88,8fm, ρωτήθηκε για το αν θα μπορούσε η μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέψει την έντονη βροχόπτωση στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς που είχε σαν αποτέλεσμα την αποκόλληση ενός δέντρου που συμπαρέσυρε τον βράχο που έπεσε στο πόδι της άτυχης 33χρονης Ουκρανής τουρίστριας με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.
Όπως είπε μέσα σε λίγη ώρα έπεσαν περίπου 40 χιλιοστά νερό που αυτό δεν παραπέμπει σε ακραίο φαινόμενο, καθώς το όριο για τέτοιον χαρακτηρισμό ώστε να παρθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας ανά περίπτωση, είναι τα 60 χιλιοστά.
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων έλεγε από 5 έως 15 χιλιοστά. Ο κ. Κολυδάς είπε ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε ξαφνικά και ακόμα και να δινόταν εκείνη την ώρα η προειδοποίηση από την ΕΜΥ, δε θα μπορούσαν να γίνουν πολλά στο φαράγγι της Σαμαριάς καθώς οι επισκέπτες είχαν εισέλθει νωρίτερα.
Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό για την έγκαιρη προειδοποίηση από τους μετεωρολογικούς σταθμούς είπε πως το μικρό μετεωρολογικό ραντάρ υπάρχει μόνο στη Βάση της Σούδας και οι Αμερικανοί προς τιμήν τους διαθέτουν τα στοιχεία του δωρεάν προς όλους.
Η πολιτεία πρέπει να φτιάξει μια εφαρμογή και να τη διαθέσει στους πολίτες ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως από τέτοιους σταθμούς. Δυστυχώς τα ραντάρ που είχε προμηθευτεί η χώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν συντηρήθηκαν και δε λειτουργούν παρά ένα μόνο στη Λάρισα.
Χρειάζεται να λειτουργήσει στην Αστυπάλαια το ραντάρ το οποίο θα πιάσει και την Κρήτη, αλλά δυστυχώς δε λειτουργεί.
Τα μικρά ραντάρ δεν έχουν μεγάλο κόστος σημείωσε, αφού κυμαίνεται από 300.000 έως 500.000€ και θα πρέπει στα επικίνδυνα σημεία να υπάρχει ο εξοπλισμός.
Ακούστε αναλυτικά: