Τον φάκελό της προς εξέταση στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου αυτή να καταστεί Ανώνυμη Εταιρία εκτιμάται ότι θα καταθέσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ως το τέλος του Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου-, προκειμένου η τράπεζα να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Η τράπεζα εκτιμά πως θα μπορέσει να έχει τη σχετική έγκριση στις αρχές του 2025. Η μετατροπή της Χανίων από Συνεταιρισμό, σε Ανώνυμη Εταιρία και η απόκτηση της άδειας πανελλήνιας εμβέλειας αποτελεί έναν ισχυρό μετασχηματισμό για το πιστωτικό ίδρυμα που αναπτύσσει τα σχέδιά του σε τέσσερις άξονες:
–A. Η τράπεζα σχεδιάζει να ενισχύσει το δίκτυό της μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα της επιτρέψει να καταγράψει τις ανάγκες της αλλά και τις δυνατότητές της εκτός Κρήτης και εντός του νησιού, που θα συνεχίσει να αποτελεί τη φυσική της έδρα.
Κανείς δεν αποκλείει, λένε πηγές που γνωρίζουν άριστα τη διαδικασία, να μεταφερθούν καταστήματα από το νησί σε άλλες πόλεις της χώρας αλλά ως επί τω πλείστο αυτό που θα συμβεί είναι το άνοιγμα νέων καταστημάτων.
-B. Η τράπεζα αναπτύσσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση του ισολογισμού της και για να προχωρήσει και τον υπόλοιπο σχεδιασμό της.
Τα NPEs της τράπεζας κινούνται περί το 45% (περί τα 480 εκατ. ευρώ). Ωστόσο οι εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρουν πως ένα τμήμα αυτών (τα καθυστερούμενα έως 90 ημέρες) πως η τράπεζα μπορεί να τα ρυθμίσει και να τα επαναφέρει στην κανονικότητα τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα από αυτά.
Για τα υπόλοιπα (περίπου το 32% ) που βρίσκονται σε βαριά καθυστέρηση η τράπεζα έχει λάβει προβλέψεις ύψους 115 εκατ. ευρώ οπότε οι προβλέψεις καλύπτουν τα δάνεια αυτά ενώ συγχρόνως θα διενεργήσει όλες όσες διεργασίες μπορεί και δύναται ώστε να προκύψουν ανακτήσεις και για τα συγκεκριμένα δάνεια.
–Γ. Η τράπεζα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της και αυτό διότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι εκείνη που θα της επιτρέψει να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά δηλαδή να διευρύνει την πιστωτική της επέκταση.
Παρατηρείται το παράδοξο η τράπεζα να έχει μια σημαντική δυναμική ρευστότητας αλλά λόγω των περιορισμένων της κεφαλαίων να μην μπορεί να δανείσει αντίστοιχα με την ρευστότητά της.
Στο μετοχική κεφάλαιο της τράπεζας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθει η Wenger Capital Sicav πριν η τράπεζα αυτή μετατραπεί σε Α.Ε.
Η κοινή φιλοσοφία των δύο πλευρών- το τσέχικο fund ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη γης, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους σιδηροδρόμους ενώ η τράπεζα έχει υπό την ομπρέλα της βιομηχανίες, ΑΠΕ και ίδρυσε και ΑΕΕΑΠ,-ανοίγει έναν ορίζοντα για σταδιακή αλλά δυναμική τοποθέτηση του συγκεκριμένου επενδυτή στην τράπεζα.
-Δ. Τελικός στόχος της πορείας αυτής θα είναι η εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο προκειμένου στο τέλος της ημέρας οι συνεταιριστές που θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει μετοχές να μπορούν να τις ρευστοποιήσουν.
Ας σημειωθεί πως οι συνεταιριστικές τράπεζες υπήρξαν τράπεζες ανοιχτού κεφαλαίου, εισερχόταν και αποχωρούσε όποιος ήθελε από την τράπεζα δυνατότητα που περιορίστηκε μετά την οικονομική κρίση στη χώρα (ως προς το σκέλος της ρευστοποίησης).
Όπως αναφέρουν παράγοντες εμπλεκόμενοι με το μετασχηματισμό της τράπεζας, αυτή είναι η περίοδος που μπορεί να αναδειχθεί η διαφορετικότητα της ταυτότητας του πιστωτικού ιδρύματος και εν τέλει να αποδοθεί σε αυτό μια σημαντική προστιθέμενη αξία. Κατ’ αρχάς τούτη η περίοδος που ακολούθησε την κρίση, για μια σειρά από λόγους ενίσχυσε σημαντικά τις λειτουργικές εργασίες των τραπεζών: Από τη μία η ανάπτυξη της οικονομίας ενίσχυσε το δανεισμό από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε ισχυρές προϋποθέσεις για την αύξηση των εσόδων.
Συγχρόνως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο στην Ελλάδα διαχέεται από πάνω προς τα κάτω με αποτέλεσμα οι τραπεζικές άδειες να αποτελούν ένα σημαντικό asset, περιζήτητο υπό προϋποθέσεις από την διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Παράλληλα η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κράτησε με όλες της τις δυνάμεις στα ύψη τον συνεταιριστική θεσμό επιτρέποντας σε πολλές τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν λειτουργώντας ως ηθικός χρηματοδότης τους σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Στην παρούσα λοιπόν φάση που η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει ανάγκη τόσο από περισσότερα τραπεζικά σχήματα- μιας και η οικονομική κρίση παρήλθε- όσο και από διαφοροποιημένης κουλτούρας τραπεζικά σχήματα, η συγκεκριμένη τράπεζα εκτιμάται πως μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις πόλος επενδυτικής έλξης.
Να σημειωθεί, τέλος, πως την αισιοδοξία του για όσα τεκταίνονται στην τράπεζα εκφράζει ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Μαρακάκης. Κοντά 30 χρόνια στη διοίκηση της τράπεζας -τα 20 στο τιμόνι της προεδρίας- ο κ. Μαρακάκης θεωρεί η τράπεζα θα καταφέρει και να εκσυγχρονιστεί και να μεγαλώσει με αποτύπωμα και ταυτότητα για τους πελάτες της αλλά και για όσους έχουν επενδύσει και θα επενδύσουν σε αυτήν.
Πηγή:newmoney.gr