Πλημμυροπαθείς ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι χωριών των Τρικάλων αναγκάζονται να ζουν στα χαλάσματα αφού δεν έχουν να πληρώσουν
Πέρασαν μέρες, πέρασαν βδομάδες, πέρασαν μήνες. Τέσσερις, για την ακρίβεια. Χιλιάδες άνθρωποι, έρμαια της τύχης τους, δεν έχουν «πού την κεφαλή κλίναι».
Στο χωριό Μεγάλα Καλύβια των Τρικάλων, μεταξύ πολλών άλλων πλημμυροπαθών οικογενειών, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων επιβιώνει σε ένα μικρό αποθηκάκι από λαμαρίνες περιμένοντας την αποζημίωση που άργησε όχι μια μέρα αλλά τέσσερις μήνες. Είναι η ντροπιαστική εικόνα της δυστοπικής πραγματικότητας στην Ελλάδα του 2024.
Το πλάνο-γροθιά στο στομάχι συμπληρώνεται από δεκάδες σπίτια γκρεμισμένα, πνιγμένα στη λάσπη, καταστραμμένα πλήρως. Ανθρωποι ξεριζωμένοι… Ωστόσο ο πρωθυπουργός με τα 33 πολυτελή ακίνητα αδιαφορεί για το πόσα ακίνητα στην περιοχή δεν μπορούν να στεγάσουν πλέον τους ιδιοκτήτες τους ή για το αν έχουν άλλα για να εγκατασταθούν έστω προσωρινά. Το Documento, κατανοώντας το βεβαρυμένο πρόγραμμά του, τον ενημερώνει ότι η απάντηση είναι: κανένα.
Πολίτες ενός άλλου θεού, ξεχασμένου, οι πλημμυροπαθείς του χωριού Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας κρατάει όσο διαρκούν τα ρεπορτάζ των λίγων λεπτών στα μεγάλα κανάλια. Αλλωστε τα φιλοκυβερνητικά Μέσα ουδέποτε πάτησαν το πόδι τους σε αυτή την περιοχή, φροντίζοντας να κρύψουν καλά τα πασαλείμματα και τις λάσπες της κυβέρνησης. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς τόση αδιαφορία;
Μόνο υποσχέσεις και παχιά λόγια
Η κατάσταση που βιώνουν οι ξεχασμένοι από το κράτος κάτοικοι του χωριού Μεγάλα Καλύβια του Δήμου Τρικκαίων περιγράφεται με μία μόνο φράση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το χωριό θυμίζει φάντασμα ή καλύτερα κάποιο χολιγουντιανό σκηνικό με χαλάσμα τα παντού στους δρόμους του χωριού, παρότι πρόκειται για τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών με ηλικιωμένους και παιδιά. Ο χρόνος για όλους αυτούς φαίνεται να έχει σταματήσει. Καμία εξέλιξη. Καμία κυβερνητική παρέμβαση. Μόνο υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Από πράξεις τίποτε.
Χωρίς υπερβολή, το χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικκαίων αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα και οι μόνοι που συνδράμουν με περίσσεια ανιδιοτέλεια τους κατοίκους του είναι οι εθελοντές. Η Βασιλική Παπαδημητρίου, μέλος της εθελοντικής ομάδας Help Hellas, από τις πρώτες κιόλας μέρες που η κακοκαιρία έπνιξε τα χωριά της Θεσσαλίας ήταν εκεί μαζί με άλλους εθελοντές, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται.
Οι περιγραφές της Βασ. Παπαδημητρίου στο Documento συγκλονίζουν, αφού εξηγεί με γλαφυρότητα τι αντικρίζει κανείς στα χωριά της περιοχής. «Είναι σαν να πάγωσε ο χρόνος. Βλέπεις το τραπεζάκι του σαλονιού στρωμένο και όλα γύρω γκρεμισμένα» αναφέρει, ενώ παράλληλα σχολιάζει για τους συντοπίτες της πως «έχασαν τα πάντα, ζώα, χωράφια. Εχουν μείνει χωρίς εισόδημα».
Τα κοντέινερ που δόθηκαν στον κόσμο του χωριού δεν έχουν παροχή ρεύματος, μας εξηγεί, οπότε όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι που παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ δεν μπορούν να τα δώσουν για να συνδέσουν το ρολόι της ΔΕΗ, επειδή τόσο κοστίζει η σύνδεση.
Αναφορικά με το πώς ζουν τελικά αυτές οι οικογένειες που δεν έχουν ψυγείο ή εστία για να μαγειρέψουν, που ακόμη και σήμερα το 20% δεν έχει πάρει αποζημιώσεις, που έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα, η εθελόντρια Βασ. Παπαδημητρίου λέει στο Documento: «Η βοήθεια του κόσμου από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ μεγάλη. Στους πληγέντες δόθηκαν ρούχα και τρόφιμα για τις πρώτες ανάγκες. Στη συνέχεια ο δήμος έκανε για κάποιο καιρό συσσίτια. Οταν κι αυτά κάποια στιγμή σταμάτησαν οι εθελοντές δημιούργησαν την εθελοντική κουζίνα ώστε να έχουν ένα πιάτο φαγητό όλοι στο χωριό» και συνεχίζει καταγγέλλοντας πως ακόμη και όσοι συγχωριανοί της είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα πετάχτηκαν έξω ενόψει των γιορτών που η πόλη γέμισε επισκέπτες. Μια άλλη πλευρά της πόλης που κανένας δεν βλέπει.
Ζευγάρι ηλικιωμένων ζει μέσα σε λαμαρίνες
Η Βασ. Παπαδημητρίου μας συστήνει τον Μανώλη και τη Γιαννούλα Αργύρη, ζευγάρι ηλικιωμένων που δίχως υπερβολή ζουν σε ένα υπόστεγο από τσίγκους, ουσιαστικά ό,τι απέμεινε από το σπιτικό τους, που μοιάζει με αποθηκάκι. Το ζευγάρι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας την ώρα που καλείται να επιβιώσει σε μια τρύπα χωρίς καν θέρμανση. Δίπλα στα χαλάσματα της ίδιας τους της ζωής βρίσκεται το κοντέινερ που έστειλε πεσκέσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο που ξέχασε να το εξοπλίσει.
Στη συνομιλία που είχε μαζί του το Documento ο Μαν. Αργύρης μας αποκάλυψε τις συνθήκες ζωής τους στο αποθηκάκι. «Ρεύμα δεν έχει, ζεσταινόμαστε με μια ξυλόσομπα. Δεν γίνεται αλλιώς. Η γυναίκα μου έχει κινητικά προβλήματα, παίρνει δέκα χάπια την ημέρα» ψελλίζει με δυσκολία. Ρωτώντας τον γιατί ζουν σε αυτή την κατάσταση αναρωτιέται: «Και πού να πηγαίναμε; Δεν υπήρχε άλλη επιλογή». Εύχεται απλώς να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται για να φτιάξουν πάλι το σπίτι τους.
«Είμαστε στο έλεος του Θεού»
Η Αρετή Κωστάκη, επίσης κάτοικος του χωριού, έχει τρία παιδιά και ζει σε σπίτι που έχει χαρακτηριστεί κίτρινο και είναι γεμάτο ρωγμές. Κάτω από την ίδια στέγη ζουν δεκατρία μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ τους και δύο βρέφη. Καθότι όλη της τη ζωή ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, αυτήν τη στιγμή είναι άνεργη, καθώς 480 ζώα που είχε στη μονάδα της πνίγηκαν και τα χωράφια της πλημμύρισαν. Την αποζημίωση των 6.600 ευρώ δεν την έχει πάρει τέσσερις μήνες μετά και από την αρμόδια υπηρεσία για τα πνιγμένα ζώα έχει πάρει μονάχα προκαταβολή.
«Είμαστε στο έλεος του Θεού. Είναι τραγικές οι καταστάσεις που ζούμε. Πάνω από μήνα έχω κάνει αίτηση για κοντέινερ αλλά δεν ήρθε ποτέ. Είχαμε δυόμισι μέτρα νερό μες στο σπίτι. Τα πετάξαμε όλα, ακόμη όμως δεν πήραμε τίποτε. Δεν μπορώ να ζω έτσι, μείναμε και χωρίς δουλειά. Οι περισσότεροι ήμασταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί, έχουν πνιγεί όλα. Δεν έχουμε επιλογή, κάναμε την αίτηση για το επίδομα ενοικίου αλλά δεν έχει εγκριθεί για να νοικιάσουμε κάπου αλλού» αναφέρει η Αρ. Κωστάκη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει.
Πώς μοιάζει σήμερα το χωριό τους; Δίνει η ίδια την εικόνα στο Documento: «Είναι ένα νεκρό χωριό, έχουν φύγει οι μισοί. Ζούμε δραματικές καταστάσεις. Δεν έχουν κάνει ούτε αναχώματα στα ποτάμια. Ζούμε από αυτά που μας φέρνει ο κόσμος. Επρεπε να μας βοηθήσει το κράτος κι αυτό δεν υπάρχει πουθενά» καταγγέλλει η μητέρα τριών παιδιών που αναγκάζεται να ζει σ’ ένα επικίνδυνο σπίτι από το οποίο δεν σώθηκε τίποτε.
Μόνη βοήθεια από εθελοντές και δωρεές
Ο Δημήτρης Κάβουρας, μέλος του προσωρινού ΔΣ του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Δημοτικής Ενότητας Μεγάλων Καλυβίων, απαριθμεί στο Documento τις ζημιές που υπέστη το χωριό Μεγάλα Καλύβια, ενώ κάνει λόγο για παρόμοια και χειρότερη κατάσταση και στα χωριά Αγία Κυριακή και Γλίνος: «Το 95% των σπιτιών του χωριού πλημμύρισε έως και με δύο μέτρα νερό. Εκατό σπίτια και εκατό αποθήκες γκρεμίστηκαν ολοσχερώς, άλλα τόσα έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές. Δεκάδες αγροτικά μηχανήματα και επιβατικά οχήματα σκεπάστηκαν από νερό. 18.000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και τριφυλλιού καταστράφηκαν, στερώντας έτσι και το βασικό εισόδημα πολλών οικογενειών. Χιλιάδες κοτόπουλα και 2.000 πρόβατα βρέθηκαν πνιγμένα να σαπίζουν βδομάδες μετά τη θεομηνία».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει στο Documento ο Δ. Κάβουρας, 40 κοντέινερ έχουν δοθεί και υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις σε αναμονή. «Πρόκειται για 20 τ.μ. μες στα οποία μπορούν να διαμείνουν ένα με δύο άτομα» ούτε καν μια ολόκληρη οικογένεια. Τα κοντέινερ δεν παρέχονται με εκ των προτέρων σύνδεση με ρεύμα και ως εκ τούτου για πολλούς είναι αδύνατο να δώσουν τα 300 ευρώ που απαιτεί η ΔΕΗ για τη σύνδεση. Μάλιστα «ο δήμος έδωσε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, οπότε κάποιοι, αλλά όχι όλοι, έχουν πάρει μία ηλεκτρική συσκευή, ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο» μας πληροφορεί ο Δ. Κάβουρας, ενισχύοντας τη θέση ότι η μόνη ουσιαστική βοήθεια έχει δοθεί στους κατοίκους από εθελοντές και δωρεές.
«Πριν από ένα μήνα πέρασε η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για να αξιολογήσει τα κόκκινα σπίτια και τις αποθήκες και περιμένουμε να μας σταλούν οι άδειες κατεδάφισης για να μπορέσουμε να μαζέψουμε τα συντρίμμια. Ολα αυτά πάνε σε συγκεκριμένη χωματερή της περιοχής, ο δήμος όμως αρνείται να τα μαζέψει» συμπληρώνει ο Δ. Κάβουρας, ολοκληρώνοντας το παζλ της καταστροφής και της αδιαφορίας. Δυστυχώς, η Αγία Οικογένεια που κυβερνά αυτή την άτυχη χώρα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους που την κρατάνε ζωντανή. Νοιάζεται μονάχα να ικανοποιεί συστηματικά τους κρατικοδίαιτους φίλους της.
Πηγή: documentonews.gr