Δύο φορές έχει πατηθεί μέχρι σήμερα το panic button στα Χανιά. Από τις 39 περιπτώσεις γυναικών και τον έναν άντρα που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή της αστυνομίας σε περίπτωση που βρεθούν σε κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, δύο την έχουν χρησιμοποιήσει.
Πρόκειται για δύο γυναίκες. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπήρχε κίνδυνος αφού η ίδια τρόμαξε όταν άκουσε έναν θόρυβο, χωρίς να υπάρχει δράστης ενώ στη δεύτερη περίπτωση το πάτησε γυναίκα που είδε ξαφνικά μπροστά της τον πρώην σύντροφο της, ο οποίος και συνελήφθη άμεσα από τις αρχές.
Η εφαρμογή ξεκίνησε τη λειτουργία της στα Χανιά στις αρχές Ιουνίου που σημαίνει πως μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες 40 συνάνθρωποι μας τοποθέτησαν το panic button καθώς νιώθουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο για τη ζωή τους.
Στις 3 Οκτωβρίου το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά κλείνει 2 χρόνια λειτουργίας και σχεδόν καθημερινά καλούνται οι αστυνομικοί να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Μπορεί να προκαλεί εντύπωση αλλά υπάρχουν και γυναίκες που ζουν με τους συντρόφους για τους οποίους έχουν τοποθετήσει το κουμπί.
Δομές υπάρχουν σημειώνει η κα Βιγλάκη για να βοηθήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αλλάξουν ζωή αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα βήματα από την πολιτεία αφού για να νιώσει μια γυναίκα πραγματικά ασφαλής αλλάζει πόλη ή ζει στην ανωνυμία για να μην εντοπιστεί από πρώην συζύγους και συντρόφους.
Τέλος, η προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας, Ελένη Βιγλάκη, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς καλεί τους εκπαιδευτικούς να έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες για παιδιά ή τους γονείς τους θύματα βίας και να ενημερώνουν την αστυνομία ως οφείλουν βάση του νέου νόμου.
πηγή: neatv