Χωρίς να υπάρξει θετική κατάληξη, κάτι που άλλωστε αναμενόταν ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στη Λευκωσία με θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου Great Sea Interconnector. Αν και η ελληνική πλευρά κατέβηκε στη συνάντηση με διάθεση να δοθεί μια οριστική λύση είτε θετική είτε αρνητική για την υλοποίηση του έργου, αυτό δε συνέβη καθώς αποφασίστηκε η συνέχιση των συζητήσεων. Υπό αυτήν την έννοια η χθεσινή σύσκεψη πέτυχε το μίνιμουμ δηλαδή να αποφευχθεί το οριστικό ναυάγιο για το έργο.
Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη ότι “ήταν μια πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει συζήτηση για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης”.
Τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και ο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης έκαναν λόγο για εποικοδομητική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Ωστόσο, παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκαν, απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το τι συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες.
Η “σιγή ασυρμάτου” από όλες τις πλευρές αφορούσε όχι μόνο το περιεχόμενο των συζητήσεων αλλά και τις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε τρεις φορές από κύπριους δημοσιογράφους ο κ. Σκυλακάκης αρνήθηκε να απαντήσει εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του έργου. Πάντως, ακόμη και εάν κατά την τετράωρη συζήτηση υπήρξε πρόοδος σε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα εντούτοις δεν οριστικοποιήθηκαν οι αναγκαίες αποφάσεις για την άρση του αδιεξόδου.
Σε κάθε περίπτωση από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν τρία νέα δεδομένα, χωρίς πάντως να μπορεί να προδιαγράψει κανείς εάν τελικά το έργο θα προχωρήσει, με ποιο τρόπο, ποια μορφή αλλά και με ποιους όρους. Ποια είναι αυτά;
Το πρώτο δεδομένο αφορά στο γεγονός ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν όχι μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι χθες δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Κάποιες πληροφορίες θέλουν μάλιστα να υπάρχουν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα, που δεν αφορούν μόνο στα δύο γνωστά θέματα της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου αλλά και της ανάληψης του γεωπολιτικού ρίσκου. Για παράδειγμα φέρεται να υπάρχει θέμα ακόμη και για την αλλαγή της όδευσης της διασύνδεσης ή ακόμη και της συμμετοχής της Ε.Ε. με σημαντικό ποσοστό στο έργο. Όλα αυτά τα ζητήματα φαίνεται ότι παραμένουν ανοιχτά και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων που θα συνεχιστούν.
Το τρίτο δεδομένο τέλος, αφορά στο γεγονός ότι παρουσία των εκπροσώπων της Nexans συμφωνήθηκε η παράταση των διαβουλεύσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δόθηκε νέα πίστωση χρόνου, η οποία επιτρέπει ακριβώς τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς επί του παρόντος να απειλείται η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία.
Σημειώνεται τέλος ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.
Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Πηγή:capital.gr