Προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών οικοδόμησης του νέου Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Πρόκειται για την εκπόνηση αναγκαίων μελετών προϋπολογισμού 111.600,00.€ που θα συμβάλουν στην δρομολόγηση του έργου ανέγερσης για την ασφαλή τέλεση ιερών ακολουθιών, ένα έργο αναγκαίο για την Εκκλησία και την Κοινωνία, τον κλήρο, τον λαό και τις παραδόσεις του.
Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε εντός του “λαβωμένου” από τον χρόνο, τους σεισμούς, τις διαβρώσεις και καθιζήσεις, παλαιού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου παρόντος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και την συμμετοχή του Προέδρου και του Δντή της τεχνικής εταιρείας της Περιφέρειας, με την επωνυμία “Δαίδαλος” Κώστα Φασουλάκη, Θανάση Κύρκου, όπως και του Γεν. Δντη της Αναπτυξιακής Γιώργου Μαυρογιάννη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Μακάριος, ο Αιδεσιμότατος π. Ιωάννης Φραγκάκης προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού Ναού και όλο το παριστάμενο Εκκλησιαστικό συμβούλιο, ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη του στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και για το διαχρονικό ενδιαφέρον και την στήριξη του στη κοινωνική αποστολή και στις υποδομές της Μητρόπολης Γορτύνης-Αρκαδίας και της Εκκλησίας γενικότερα.
Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία τον Σεβασμιώτατο, τους εκπροσώπους των φορέων-υπηρεσιών, το ενοριακό συμβούλιο, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, η παρούσα σύμβαση έχει σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του τόπου με την ενίσχυση του κοινωνικού, Εκκλησιαστικού, φιλανθρωπικού ,και πνευματικού έργου που συντελείται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ Γεωργίου. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι, το έργο θα συμβάλει μελλοντικά στην άρτια λειτουργία του Ιερού Ναού και την ασφαλή προσέλευση κλήρου και πολιτών.
Ο ετοιμόρροπος Μητροπολιτικός Ναός
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη για την συνεχή και έμπρακτη ανταπόκριση του, τόνισε την επικινδυνότητα του υφιστάμενου παλαιού ναού και την ανάγκη της ανέγερσης νέου Μητροπολιτικού Ναού. Μάλιστα, επικαλούμενος μελέτες που έγιναν και αποφάσεις υπηρεσιών, είπε ότι ο υπάρχων παλαιός Ναός είναι επικινδύνως ετοιμόρροπος, από διαβρώσεις, σεισμούς, καθιζήσεις και ότι δεν παρουσιάζει από την Αρχαιολογία κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. “Τον ναό τον κλείνουμε για λόγους ασφαλείας, όταν υπάρχουν σεισμικά φαινόμενα, ενώ λόγω των διαβρώσεων έχουμε βάλει προστατευτικό δίκτυ στην οροφή για να μην προξενήσουν βλάβη στους πιστούς οι σοβάδες που πέφτουν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. Ειδικότερα, για τον παλαιό ναό στο προοίμιο της σύμβασης με βάσει τις υπηρεσίες αναφέρεται μεταξύ άλλων:
“Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Μοιρών, μαρτυρείται από το 1866, οπού οι Τούρκοι τον είχαν μετατρέψει σε στάβλο. Αργότερα ξανακτίστηκε Ιερός Ναός και από τότε μέχρι σήμερα, στο διάβα των χρόνων, έχει υποστεί πάρα πολλές επεμβάσεις, χωρίς να παρουσιάζει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως γνωμάτευσε σχετικά η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Η εικόνα τού Ιερού Ναού σήμερα παρουσιάζει παρατεταμένες ρηγματώσεις στο σώμα τής φέρουσας τοιχοποιίας, φαινόμενα αποσάθρωσης – διάβρωσης τού θόλου από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και τού ετοιμόρροπου καμπαναριού, έντονη υγρασία, τόσο από ανάντη, (θολοδομία), όσο και από κατάντη και τέλος απαρχαιωμένες Η/Μ υποδομές. Κάθε προσπάθεια για ριζική ανακαίνιση του υπάρχοντος Ναού κρίνεται αντιοικονομική, λόγω γήρανσης των δομικών στοιχείων (οπλισμένο σκυρόδεμα υπερβαίνει το λειτουργικό όριο ζωής), λόγω έλλειψης Αρχιτεκτονικών στοιχείων πού κρίνεται απαραίτητη ή διατήρησή τους, λόγω διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων πού δεν συνδέονται λειτουργικά μεταξύ τους κ.λ.π.”