Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα, σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2024, η ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο ΦοΔΣΑ, με τίτλο «Ενημέρωση για την προετοιμασία των Φο.Δ.Σ.Α. σχετικά με τις δράσεις και τις απαιτήσεις του Προγράμματος “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027”».
Στην ημερίδα παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σάββας Χιονίδης, Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αντιπρόεδρος του Τομέα Αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας, Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ο Ευάγγελος Καραμίντζιος, Πρόεδρος του ΕΟΑΝ.
Επί του θέματος της ημερίδας τοποθετήθηκαν ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Ζερβός, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Νίκος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΚΑ & ΠΟΛΠΡΟ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εκ μέρους της Ε.Ε. παρενέβη στη συζήτηση ο Carsten Rasmussen, Προϊστάμενος Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), ο οποίος τόνισε ότι η δημόσια χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων αποτελεί δικαίωμα όλων των ΦοΔΣΑ.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων και στελεχών των ΦοΔΣΑ, οι οποίοι διατύπωσαν την ανησυχία τους εξαιτίας των καθυστερήσεων στην επίλυση των χρονιζόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΦοΔΣΑ και ζήτησαν διευκρινίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τις ενέργειες υλοποίησης του νέου προγράμματος.
Τις εργασίες της ημερίδας διηύθυνε ο Κώστας Πατεράκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) Χανίων και Συντονιστής του Δικτύου ΦοΔΣΑ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων, ανέπτυξε τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του Δικτύου διατυπώνοντας την αντίθεση του επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που σχετίζονται με τις μονομερείς συγχωνεύσεις των ΦοΔΣΑ χωρίς διαβούλευση και οικονομοτεχνική μελέτη, την εκχώρηση (άρθρο 11) και την αφαίρεση (άρθρο 13) αρμοδιοτήτων των δήμων και των ΦοΔΣΑ, οι οποίες μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Αναφορικά με τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας, προσδιόρισε την άμεση ανάγκη στελέχωσης των ΦοΔΣΑ ως μοναδικών δικαιούχων των έργων επεξεργασίας αποβλήτων κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, το δικαίωμα των ΦοΔΣΑ να επιλέξουν μεταξύ της δημόσιας χρηματοδότησης ή των ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων υποδομών, καθώς και την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη, με συγκεκριμένα ορόσημα και προθεσμίες, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να επιτευχθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι που θέτουν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική νομοθεσία.