Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Περιβάλλοντος, λειτουργεί Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικής Μηχανικής με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Αριστείδη Κουτρούλη.
Στο εργαστήριο αυτό μελετούν τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 74 ετών και όπως φαίνεται στα γραφήματα του καθηγητή η φετινή χρονιά ήταν η πιο ζεστή για την Κρήτη και ταυτόχρονα τα έτη 2023 και 2024 ήταν τα πιο ξηρά μιας και οι βροχές ήταν λίγες.
Στην περίοδο των 74 ετών ουσιαστικά τέσσερις ήταν οι περίοδοι ξηρασίας που σύμφωνα με τον καθηγητή συμπτύσσονται σε μια τριετία, δηλαδή ένας 74χρονος θα έχει ζήσει αυτά τα τρία έτη , με τα δύο να αναφέρονται στην τελευταία διετία.
(Τα γραφήματα επεκτείνονται από το 1950 μέχρι το 2024)
Σε δηλώσεις του στη Νέα Τηλεόραση, ο κ. Κουτρούλης υπογράμμισε ότι στη Μεσόγειο η θερμοκρασία έχει αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και για αυτό βλέπουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πολύ βροχή σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και πολύ ζέστη.
Στο εργαστήριο “τρέχουν” μοντέλα πρόγνωσης καιρού τόσο βραχυπρόθεσμα για τις επόμενες μέρες, όσο και μεσοπρόθεσμα για τους επόμενους μήνες.
Σε ότι αφορά στα βραχυπρόθεσμα αναμένεται βροχή το Σαββατοκύριακο ενώ μετά από 10 μέρες φαίνεται πως πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει.
Σε ότι αφορά στα μεσοπρόθεσμα φαίνεται πως μέχρι τον Μάρτιο θα σημειωθούν κάποιες βροχές με το μέγεθος να μην είναι πολύ αυξημένο γενικά για την περίοδο του χειμώνα.
Εν τω μεταξύ στη χώρα η Κρήτη και η Πελοπόννησος καθώς και κάποια νησιά του Αιγαίου, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία βρίσκονται σε κατάσταση προειδοποίησης και κάποιες περιοχές αυτών σε κατάσταση συναγερμού.
Επίσης στα κλιματολογικά σενάρια του εργαστηρίου, στο χειρότερο, οι βροχοπτώσεις μέχρι το 2100 θα μειωθούν κατά 10 με 20%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο για τις αυξανόμενες ανάγκες σε νερό και η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει μέτρα με την κατασκευή φραγμάτων και γενικότερα υδραυλικών έργων.