Η παραγωγή της Ισπανίας θα καθορίσει ουσιαστικά την τιμή του ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα.
Το παραπάνω είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα όσα είπαν stinpena.gr τόσο ο αντιπρόεδρος της αντιπρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Κρήτης Μιχάλης Καμπιτάκης, όσο και ο κ. Γιάννης Ψαρουδάκης ιδιοκτήτης εταιρείας τυποποίησης ελαιόλαδου στα Χανιά.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις και την εικόνα που υπάρχει από περιοχές της Κρήτης, κ. Καμπιτάκης είπε πως η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο νησί, θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν πέρυσι.
Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν προς τα παρόν να αποτυπωθεί με νούμερα, καθώς είναι ακόμα νωρίς.
Το σίγουρο είναι πως η ποιότητα θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, καθώς τα ελαιόδενδρα δεν χτυπήθηκαν από το δάκο.
Ο αντιπρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Κρήτης αναφερόμενος στην κατάσταση στο νησί, σημείωσε πως σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, η παρατεταμένη ανομβρία και ο καύσωνας, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καταστρέφοντας ουσιαστικά όχι μόνο μεγάλο τμήμα της παραγωγής, ενώ επίσης προκάλεσε και τεράστιες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες.
Τόνισε πως η εικόνα στην Δυτική Κρήτη είναι καλύτερη, χωρίς όμως να είναι και αυτή της προπέρσινης περιόδου σε οτι αφορά την προσδοκώμενη παραγωγή λαδιού.
Στο μείζων τώρα που έχει να κάνει με την τιμή που θα διαμορφωθεί προσεχώς στην αγορά, ο κ. Καμπιτακης είπε πως αυτή θα καθοριστεί από την παράγωγη στην Ισπανία.
Σημείωσε πως τα μηνύματα από την μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου αναφέρουν πως η παραγωγή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από πέρυσι, γεγονός το οποίο σημαίνει οτι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες για τον καταναλωτή.
Εκτίμησε σε πως για τον παραγωγό θα διαμορφωθεί στα 7-8 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και για τον καταναλωτή στα 10-11 ευρώ το κιλό.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπε stinpena.gr και ο κ. Γιάννης Ψαρουδάκης, ιδιοκτήτης μονάδας τυποποίησης ελαιόλαδου CRETA ELEON στα Χανιά.
Είπε πως αναμένεται η παραγωγή να αυξηθεί φέτος κατά 100.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι αν και αυτό το νούμερο θα επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες μέχρι την ελαιοκομιδή.
Για δε τις τιμές τόνισε πως θα πέσουν αρκετά στο ράφι, σημειώνοντας πως από τα 9-13 ευρώ στα οποία διατίθεται σήμερα το κιλό, η τιμή με τα σημερινά δεδομένα θα πέσει στα 9-11 ευρώ.
Και για τον κ. Ψαρουδάκη πάντως η τιμή θα καθοριστεί από την παραγωγή της Ισπανίας.