Οι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έκριναν αντισυνταγματικές τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε χθες Πέμπτη ένα από τα κεκτημένα του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960, βάζοντας τέλος σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να αυξηθεί ο αριθμός των αφροαμερικανών, των ισπανόφωνων και των αυτοχθόνων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Evelyn Hockstein, επάνω, διαδηλωτές υπέρ και κατά της απόφασης στην Ουάσιγκτον).
Αντισυνταγματικές
Οι έξι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκριναν – παρά την παραίνεση τριών προοδευτικών συναδέλφων τους – αντισυνταγματικές τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ορισμένα πανεπιστήμια είχαν υιοθετήσει φυλετικά και εθνοτικά κριτήρια στη διαδικασία εισαγωγής για να διορθώσουν τις ανισότητες που είχαν προκύψει από το παρελθόν φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ και να αυξήσουν το ποσοστό των αφροαμερικανών, των ισπανόφωνων και των αυτοχθόνων φοιτητών στο δυναμικό τους.
Αυτές οι λεγόμενες πολιτικές «θετικών διακρίσεων» επικρίνονταν πολύ από τους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι τις θεωρούν αδιαφανείς και βλέπουν σ’ αυτές έναν «αντίστροφο ρατσισμό».
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις ποσοστώσεις, αλλά πάντα επέτρεπε στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα φυλετικά κριτήρια. Εως τώρα, το δικαστήριο θεωρούσε «νόμιμη» την αναζήτηση μιας μεγαλύτερης ποικιλομορφίας στα πανεπιστήμια.
Πηγή: in.gr