Το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρά τις προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μπορούν οι μετακλητοί αλλοδαποί να μένουν στη χώρα μας, ανανεώνοντας την κάρτα διαμονής τους, χωρίς να πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Ο τρύγος ξεκινά αλλά εργάτες για τη συγκομιδή των σταφυλιών δεν υπάρχουν! Με επιστολή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές του νομού, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης που κρατά σε “ομηρία” χιλιάδες παραγωγούς στο νησί. Ζητά μάλιστα άμεσα λύση, ώστε οι μετακλητοί αλλοδαποί να ανανεώνουν την κάρτα διαμονή τους, χωρίς να πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αναλυτικότερα, στο κείμενο της επιστολής υπογραμμίζονται τα εξής: «Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί της Κρήτης, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών στο νησί. Το θέμα, που έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια, έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο ενόψει της έναρξης της συγκομιδής των σταφυλιών. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους να πηγαίνουν χαμένοι, αφού αδυνατούν χωρίς πρόσθετη βοήθεια να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συγκομιδής.
Αρκετοί παραγωγοί, λόγω της έλλειψης εργατών, ζητάνε μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες καλλιέργειας και συγκομιδής των προϊόντων τους.
Ωστόσο, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να έρχονται στο νησί στο τέλος της περιόδου συγκομιδής των σταφυλιών, των οπωροκηπευτικών, αλλά και του ελαιοκάρπου. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου παράγει οπωροκηπευτικά, τα οποία καλλιεργεί σε θερμοκήπια, η ανάγκη για εργατικά χέρια 12 μήνες τον χρόνο είναι ακόμα πιο επιτακτική, αφού από τη φύτευση των σπόρων μέχρι το προϊόν να καταλήξει στα καφάσια χρειάζονται 365 και πλέον ημέρες», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς και ο γ.γ. Νεκτάριος Μωυσάκης και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νομοθέτης, οι μετακλητοί εργάτες έχουν το δικαίωμα να μένουν μόνο για 9 μήνες στη χώρα μας. Έπειτα θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους για τουλάχιστον 3 μήνες και είναι άγνωστο το αν ξανάρθουν. Και εφόσον οι αλλοδαποί εργάτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες, και σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται, ώστε να εξεταστούν οι φάκελοι των αλλοδαπών και να δοθεί το “πράσινο φως” για την είσοδό τους και την παραμονή τους στην Ελλάδα, έχει τελειώσει η περίοδος συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, τις περισσότερες φορές οι ξένες πρεσβείες απορρίπτουν τα αιτήματα εισόδου των μετακλητών αλλοδαπών στη χώρα μας, με τους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά στις πρεσβείες για τα παράβολα των φακέλων των αλλοδαπών, να αγωνιούν εάν και πότε θα έρθουν εργάτες.
Το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρά τις προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μπορούν οι μετακλητοί αλλοδαποί να μένουν στη χώρα μας, ανανεώνοντας την κάρτα διαμονής τους, χωρίς να πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ζητάει από κάθε αρμόδια Αρχή, αλλά και από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μετανάστευσης και Ασύλου) να επανεξετάσουν το σοβαρό αυτό ζήτημα, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να ανανεώνουν τη σύμβαση, εφόσον και οι μετακλητοί εργάτες γης το επιθυμούν».
Χιονοστιβάδα… προβλημάτων
«Καταστροφή για την τοπική οικονομία»
«Κύριοι, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα ταλανίζει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, πυροδοτώντας μία σειρά από προβλήματα γύρω από την παραγωγή.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τον αγροτικό τομέα, τον κατασκευαστικό και τον κλάδο του τουρισμού, τρεις σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που συνεισφέρουν σημαντικά στο ισοζύγιο της χώρας.
Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο εν λόγω ζήτημα, προτού είναι αργά. Ένα ζήτημα, που έχει κολλήσει στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, αιχμαλωτίζοντας 1.000άδες παραγωγούς του τόπου μας και καταστρέφοντας την τοπική οικονομία», καταλήγει η επιστολή.
Πηγή: neakriti.gr