Σε θέατρο άγριας αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργών και στρατού, μετατράπηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, με θέμα τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα το βράδυ της Πέμπτης
Συγκεκριμένα, αρκετοί υπουργοί επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού επιτελείου Herzl Halevi.
Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο Υπουργός Μεταφορών Miri Regev και ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας David Amsalem εξέφρασαν την οργή τους για τις πληροφορίες ότι στην έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι IDF, σχεδίαζαν να έχουν αξιωματούχους που είχαν υποστηρίξει το 2005 την απεμπλοκή του Ισραήλ από Λωρίδα της Γάζας.
«Ηταν μια άθλια συζήτηση»
Σε κάποιο σημείο, μάλιστα ο Benny Gantz φώναξε στους υπουργούς που επιτέθηκαν στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των IDF, λέγοντας: «Αυτή είναι μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την Απεμπλοκή; Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει για γ@μ@μένη έρευνα για το τι συνέβη για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά (σ.σ στα σύνορα με τον Λίβανο). Αυτή δεν είναι μια εθνική έρευνα».
«Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει για γ@μ@μένη έρευνα για το τι συνέβη για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά»
Ένας από τους υπουργούς είπε στο KAN news ότι «ήταν μια άθλια συζήτηση που οδηγήθηκε σε έκρηξη. Επιτέθηκαν στον στρατό. Μερικά ανώτερα στελέχη από τον χώρο της άμυνας έφυγαν στη μέση». Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι «μας είπαν ότι άκουσαν τις κραυγές των υπουργών έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων».
«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη εκεί. Μπορείς να επικρίνεις τον στρατό, αλλά επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου προσωπικά και ατελείωτα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό το φόρουμ αξίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφάλεια μας. Δεν Θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί όταν οι στρατιώτες μας στο πεδίο μάθουν τι συνέβη εκεί και πώς επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου τους», είπε ένας άλλος υπουργός στο KAN.
Τελικά, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας στον Halevi «μερικές φορές χρειάζεται να ακούσεις τους υπουργούς».
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Herzi Halevi, μαζί με Ισραηλινούς στρατιωτικούς, σε μια τοποθεσία που αναφέρεται ως το βόρειο Ισραήλ, σε αυτή τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2024
«Αντιδημοκρατικό…»
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ωστόσο επανέρχεται και σήμερα στο θέμα υπεραμυνόμενος των «επιθέσεων» κατά του αρχηγού του γενικού επιτελείου των IDF αντιστράτηγου Χέρζι Χάλεβι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ.
Ο Σμότριτς έγραψε στο X, ότι οι πολιτικοί που αμφισβητούν ή επικρίνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους δεν σημαίνει ότι δεν παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον στρατό εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.
«Είναι επιτρεπτό και μάλιστα επιθυμητό να θέτουμε ερωτήματα στο στρατό και να τον επικρίνουμε», γράφει. «Οι προσπάθειες να αποτραπεί αυτό είναι αντιδημοκρατικές και πολύ επικίνδυνες. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα από την αρχική έρευνα για τις [επιθέσεις] της 7ης Οκτωβρίου».
«Ο στρατός θα αποφασίσει πότε είναι σκόπιμο να διερευνήσει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου»
Ο Halevi, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης φέρεται να είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το πότε θα διεξαχθεί η έρευνα για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και ότι ο στρατός θα αποφασίσει πότε θα το πράξει.
«Καθώς έχουμε διεξάγει αρκετές έρευνες κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα αποφασίσουμε πότε είναι σκόπιμο να ξεκινήσουμε τις έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Ο Halevy επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής», ο στρατός έχει αποφύγει τις έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, φοβούμενος ότι μπορεί να προκαλέσουν «εντάσεις στο εσωτερικό του στρατού». Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί μόνο στην «ετοιμότητα του στρατού» και όχι στην «εθνική πολιτική ή στρατηγική του Ισραήλ».
Διχάζει το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, το μέλλον της οποίας «μετά» τον πόλεμο αποτελεί εξάλλου το αντικείμενο σχεδίου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές χθες βράδυ και προβλέπει πως δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική αρχή τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο όπου οι ζημιές είναι τεράστιες έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες ακατάπαυστων πληγμάτων.
Καθώς αναμένεται στην περιοχή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε χθες το αρχικό σχέδιο του για τη Λωρίδα της Γάζας αφού τελειώσει ο πόλεμος.
Κατ’ αυτό το σχέδιο, που υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διχάζεται για το ακανθώδες ζήτημα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».
«Η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα»
Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα», ορίζει το σχέδιο, που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς. Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Όμως «δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».
«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πηγή: in.gr