«Λευκός καπνός» για το κρίσιμο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Ο Όρμπαν υπέκυψε στις πιέσεις αλλά με δύο ανταλλάγματα.
Ενώ οι αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες, συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Πρόκειται για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε παγώσει εδώ και μήνες λόγω του βέτο που είχε ασκήσει ο Βίκτορ Όρμπαν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας φέρεται τελικά να υπέκυψε στις πιέσεις και να συμφώνησε στην παροχή του εν λόγω πακέτου στο Κίεβο. Το βράδυ της Τετάρτη, αλλά και το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν τη έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Όρμπαν είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γερμανό Καγκελάριο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
Φαίνεται πως αυτές οι επαφές υπήρξαν κομβικές για να πειστεί να αλλάξει στάση, με δεδομένο πως υπήρξαν και κάποια ανταλλάγματα – συμβιβασμοί από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με αξιωματούχο, η ευρωπαϊκή ηγεσία συμφώνησε στην επανεξέταση των δαπανών σε δύο χρόνια, με ψηφοφορία, αλλά και σε μια αναφορά σχετικά με τον μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Το 2020, οι ηγέτες της ΕΕ δημιούργησαν έναν μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα στο μπλοκ να αναστείλει τη χρηματοδότηση σε ένα κράτος μέλος όταν οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου επηρεάζουν ή κινδυνεύουν σοβαρά να επηρεάσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ.
Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αργότερα για να αναστείλει μέρος της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας από την ΕΕ. «Η εφαρμογή του μηχανισμού επιβολής όρων βάσει του κανονισμού θα είναι αντικειμενική, δίκαιη, αμερόληπτη και βασισμένη σε γεγονότα, διασφαλίζοντας τη δίκαιη διαδικασία, τη μη διάκριση και την ίση μεταχείριση των κρατών μελών», αναφερόταν στο κείμενο του 2020.
Στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την εφαρμογή του μηχανισμού επιβολής όρων». Προφανώς ο Ούγγρος ηγέτης επιθυμεί να αξιοποιήσει αυτή την αναφορά για να αμφισβητήσει τις εις βάρος του αποφάσεις από την ΕΕ.
Τι θα αναφέρεται στο κείμενο της Συνόδου για την Ουκρανία
Οι ηγέτες συμφώνησαν στο ακόλουθο κείμενο: «Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».
Ενουσιασμός σε Βρυξέλλες και Κίεβο
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία. Τονίζοντας πως συμφώνησαν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ, σημειώνει πως η συμφωνία «κλειδώνει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία». «Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», υπογραμμίζει.
«Εξαιρετικά νέα για την ασφάλεια της Λετονίας και όλης της Ευρώπης », έγραψε η Λετονή πρωθυπουργός, Εβίκα Σιλίνια. Η σημερινή συμφωνία «καταδεικνύει την ενότητα της ΕΕ και ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας. «Η ΕΕ τηρεί την υπόσχεσή της προς την Ουκρανία », δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρό, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε την ενότητα των 27 κρατών μελών».
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ουκρανός Βολοντίμρ Ζελένσκι είπε ότι είναι ευγνώμων στους ηγέτες της ΕΕ για το νέο πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ προς τη χώρα του. «Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη και από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε:
«Η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία».
Πηγή: ieidiseis.gr