Σε πρώιμη συγκομιδή κατά περίπου δύο εβδομάδες έχουν προχωρήσει οι καλλιεργητές της ποικιλίας Ζουντάνοφ στα αβοκάντο στα Χανιά.
Η ανομβρία προκάλεσε και στα δέντρα αυτά σε περιοχές που δεν είχαν νερό μεγάλες ζημιές και αυτό φάνηκε είτε από την περιορισμένη καρπόδεση, είτε από τους πολύ μικρούς καρπούς.
Σε Βουκολιές και Αποκόρωνα το πρόβλημα είναι εντονότερο από τις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας αβοκάντο όπως είναι ο Σκινές, ο Φουρνές και το Βαρύπετρο.
Ωστόσο οι τιμές παραγωγού από τα συσκευαστήριο είναι ίδιες με πέρυσι δηλαδή ανάλογα το μέγεθος κυμαίνονται από 2,40 έως 2,60€ το κιλό.
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εντάσσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους καθώς πρόκειται για έναν υγιεινό και πολύ θρεπτικό βουτυράτο καρπός, λόγω της ουδέτερης γεύσης του, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σαλάτες μέχρι γλυκά και ροφήματα.
Η τιμή βέβαια που ο καταναλωτής το βρίσκει στο ράφι είναι τουλάχιστον η διπλάσια.