Στη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών προσπαθούν να προχωρήσουν παραγωγοί αβοκάντο στο Ρέθυμνο, που εδώ και χρόνια έχουν μπει για τα καλά σε αυτή τη χρυσοφόρα καλλιέργεια.
Την απόφαση αυτή αποκάλυψε στο newshub.gr ο παραγωγός Βασίλης Λαγουδάκης, τονίζοντας πως όλα τα μέλη της υπό ίδρυση ομάδας, διατηρούν τις καλλιέργειες τους στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, δίπλα στο Φράγμα των Ποταμών.
«Είμαι στον όγδοο χρόνο στην καλλιέργεια αβοκάντο. Τώρα κοιτάζουμε να κάνουμε μια Ομάδα Παραγωγών. Έχουμε βάλει εδώ στους ποταμούς συνολικά πάνω από 4.000 δέντρα και προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτή την ομάδα για να έχουμε όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα. Προς το παρόν είμαστε γύρω στα έξι άτομα», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λαγουδάκης.
Στο ερώτημα μας για το κατά πόσο είναι εύκολη ή δύσκολη η καλλιέργεια του αβοκάντο, ο Βασίλης Λαγουδάκης μας είπε: «Δεν είναι εύκολη καλλιέργεια. Έχει τόσες πολλές ασθένειες που μπορεί να την προσβάλουν, που κάποια στιγμή μπορεί να δεις ένα δέντρο επτά χρονών, να είναι ξερό από τη μια μέρα στην άλλη. Και χωρίς να μπορείς να βρεις τα αίτια που το ξέραναν. Μπορεί να είναι τετράνυχος, μπορεί να είναι μύκητες, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Και μάλιστα καταπολέμηση στο 100% δεν υπάρχει. Συνήθως δεν το σώζεις το δέντρο, αν πιάσει κάποια αρρώστια. Και μιλάμε για μεγάλα δέντρα, όχι δέντρα που να τα έχουμε φυτέψει ένα – δυο χρόνια».
Η παραγωγή του δέντρου
Πόσα όμως χρόνια θέλει ένα δέντρο αβοκάντο να μας δώσει καρπούς; Όπως εξηγεί ο ίδιος, «εμένα δειλά – δειλά μου δίνουν καρπούς από τον τέταρτο χρόνο. Και στην αρχή ένα δέντρο ξεκινάει με λίγους καρπούς. Και μάλιστα, του αφαιρείς καρπούς για να μην ζορίσεις το δέντρο. Γιατί αν κάνει πολλούς καρπούς το δέντρο υποφέρει. Ζορίζεται και δεν πρέπει αν ζορίζεται στο τέταρτο με πέμπτο χρόνο. Στην αρχή κόβεις γύρω στα 10 κιλά από το δέντρο. Όταν το δέντρο είναι 15ετίας και 20ετίας, μπορεί να περάσει και τα 200 κιλά»!
Αποδοτική καλλιέργεια
Όσον αφορά στο εισόδημα που μπορεί να δώσει η καλλιέργεια του αβοκάντο, ο Βασίλης Λαγουδάκης κάνει λόγο για μία καλλιέργεια πραγματικά αποδοτική. «Εμένα η καλλιέργεια μου είναι βιολογική. Και την παραγωγή μου εγώ τη δίνω σε μία εταιρεία στα Χανιά που έχει μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, ενώ κάνει και εξαγωγές. Εμείς που παράγουμε βιολογικό αβοκάντο, πουλάμε περίπου κατά 60 με 70 λεπτά πάνω σε σχέση με το συμβατικό. Τα πρώιμα αβοκάντο που δώσαμε τα πληρωθήκαμε στα 3,20 ευρώ το κιλό. Και στα όψιμα αναμένεται αν πάμε εκεί γύρω στα 3 ευρώ το κιλό».
Το νερό αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας
Στο μεταξύ, πλέον μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, η Ε.Ε. δεν ενισχύει την καλλιέργεια του αβοκάντο, επειδή είναι μια καλλιέργεια που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. «Ο παραγωγός αν δεν έχει δική του γεώτρηση και πρέπει να πληρώνει το νερό, θεωρώ ότι πολύ δύσκολα τα βγάζει πέρα με την καλλιέργεια αυτή», όπως εξηγεί ο παραγωγός.
Όσο για την ιστορία του αβοκάντο, ο Βασίλης Λαγουδάκης μας λέει: «Οι πρώτες καλλιέργειες που έγιναν πριν από 30 χρόνια, όταν μέσα από τα σχέδια βελτίωσης ήταν επιδοτούμενο το αβοκάντο, έγιναν στα Χανιά. Οι παραγωγοί εδώ στο Ρέθυμνο οι περισσότεροι έκαναν τις καλλιέργειες τους μόνο για να πάρουν την επιδότηση και μετά ξεπάτωσαν τα δέντρα τους. Δεν είχαν τιμή τότε τα αβοκάντο. Ο κόσμος δεν τα γνώριζε και υπήρχε ζήτηση. Μάλιστα οι παραγωγοί πετούσαν τα αβοκάντο στα γουρούνια. Όσοι από αυτούς τα κράτησαν μέχρι σήμερα, βγήκαν κερδισμένοι».
Εκτός από το νερό, η καλλιέργεια αυτή χρειάζεται καθαρό περιβάλλον. «Πρέπει να κόβεις διαρκώς τα χόρτα, διότι άμα τα αφήσεις να ξεφύγουν, τότε παίρνουν τη δύναμη του δέντρου. Φανταστείτε ότι η ρίζα του δέντρου είναι στους 50 πόντους. Έχει την κεντρική ρίζα που είναι πολύ επιφανειακά. Γι αυτό θέλει και καλό δέσιμο. Όταν το φυτεύεις, πρέπει να το έχεις δέσει καλά, διότι μπορεί να το ξεπατώσει ο αέρας. Ακόμα και το μεγάλο δέντρο, μπορεί εύκολα να το ξεπατώσει ο αέρας».
Το νησί των αβοκάντο
Εκτιμάται ότι σήμερα το 90% περίπου των αβοκάντο που παράγονται στην Ελλάδα καλλιεργούνται στη Δυτική Κρήτη. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών της περιοχής, που είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του αβοκάντο.
Στα Χανιά υπάρχει η Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο.
Η εξαιρετική γεύση τους και τα πλήρη θρεπτικά τους συστατικά έχουν κάνει τα αβοκάντο των Χανίων γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής παραγωγής αβοκάντο εξάγεται στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση:
Το αβοκάντο, ως υποτροπικό φυτό, ταιριάζει ιδανικά με το κλίμα της εύφορης περιοχής των Χανίων. Οι πρώτες καλλιέργειες αβοκάντο στην περιοχή εμφανίστηκαν ήδη από την δεκαετία του 1960.
Το αβοκάντο, παρόλο που θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει συστατικό της σαλάτας μας. Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και έχει εξαιρετικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, ενώ παράλληλα έχει και εξαιρετική θρεπτική αξία.
Το αβοκάντο, όπως και το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά, και μειώνουν τη χοληστερίνη. Επίσης, τα αβοκάντο περιέχουν ουσίες οι οποίες συντελούν στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες από κάλιο και φολικό οξύ, τα οποία συντελούν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αβοκάντο : Ένα σπουδαίο φρούτο
Μια ιδιαίτερη ιδιότητα του αβοκάντο είναι ότι περιέχει όλα τα σχετικά αμινοξέα που χρειάζονται, για να δημιουργήσουν μια πλήρη πρωτεΐνη. Ειδικά η φυτική πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθώς το φρούτο περιέχει και μεγάλο αριθμό φυτικών ινών. Για τους λόγους αυτούς, τα αβοκάντο είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλούς χορτοφάγους.
Ο συνδυασμός βιταμινών C και Ε και ω-3 λιπαρών οξέων που συναντάμε στα αβοκάντο, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές είναι ο βασικός λόγος που το αβοκάντο βοηθάει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
πηγή: newshub