ΣΕΔΗΚ: Ο απολογισμός Ημερίδας για τον Ελαιοτουρισμό

4'

Μία νέα εμπορική και τουριστική δυναμική αποκτά το φημισμένο χανιώτικο ελαιόλαδο μέσα από την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού, όπως αναδείχθηκε στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) στο πλαίσιο του Προγράμματος LEADER.

Ο ελαιοτουρισμός, αξιοποιώντας επισκέψιμα ελαιοτριβεία, θεματικές διαδρομές, μνημειακά ελαιόδεντρα και δίκτυα τοποθεσιών, προβάλλεται ως σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη σύνδεση του ελαιολάδου με τον τουρισμό εμπειρίας. Με υπεραξία για το χανιώτικο ελαιόλαδο και νέες τουριστικές προοπτικές μπορεί να αναπτυχθεί δυναμικά ο ελαιοτουρισμός στην ΠΕ Χανίων.

Ο  Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Πλατανιά , κ. Γιάννης Μαλανδράκης, παρουσίασε την πρώτη φάση του προγράμματος που περιλαμβάνει την καταγραφή περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον και μνημειακών ελαιοδέντρων καθώς και τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών ελαιοκομικού ενδιαφέροντος μέσα από τις οποίες «…….ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την περιοχή, να δοκιμάσει τοπικά προϊόντα, να περιηγηθεί σε διαδρομές και να βιώσει την παράδοση της Κρήτης…».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Κρήτης, κ. Σταύρος Τζεδάκης, αναφέρθηκε «..στη σημασία της ταυτοποίησης και τυποποίησης του ελαιολάδου, ενώ ο ελαιοτουρισμός μπορεί να του προσδώσει νέα αξία». Η κα Μαρία Μπακατσάκη, ερευνήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και εθνική εκπρόσωπος στο ευρωπαϊκό δίκτυο βιώσιμων πρακτικών, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας «…πως ο βιώσιμος ελαιοτουρισμός μπορεί να ενισχύσει την ταυτότητα του τόπου, ενώ αν συνδεθεί με παραγωγή βιολογικών προϊόντων και οικοτουρισμό, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού “brand” των Χανίων».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων, κ. Ελευθερία Μαμιδάκη, τόνισε ότι «..η πρόσφατη ΚΥΑ για τη δημιουργία επισκέψιμων ελαιοτριβείων αποτελεί κίνητρο για επιχειρηματίες, όπου με την κατάλληλη επένδυση σε υποδομές και εκπαίδευση προσωπικού, μπορεί να προσφέρει νέα πηγή εισοδήματος και τουριστικής ανάπτυξης».

Τέλος ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, κ. Νίκος Μιχελάκης, υπογράμμισε «…πως η Κρήτη διαθέτει πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα με Αρχαία Μνημεία, ελαιόδεντρα 2.000 και 3.000 ετών, μικρά μουσεία και ελαιοτριβεία τα οποία με την κατάλληλη οργάνωση, επιχειρηματικότητα και υποδομές,  μπορούν να μετατραπούν σε χώρους ξενάγησης και εμπειρίας».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις ελαιοτουριστικών δράσεων για το 2024, καθώς και επίδειξη οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου από ειδικούς του ΙΕΛΥΑ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν