Το «κλασικό» ελαιόλαδο είναι παραπλανητικό για τον καταναλωτή

4'

Tο ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο, παρθένο, εξευγενισμένο, ραφιναρισμένο, δηλαδή στην ουσία επεξεργασμένο με χημικά, πυρηνέλαιο. Το κλασικό ελαιόλαδο είναι παραπλανητικό

Την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών με την ορθή σήμανση του ελαιολάδου στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ανέδειξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων», στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ανδριανός σημείωσε:

«Βλέπουμε στα ράφια ελαιόλαδο κλασικό. Γνωρίζουμε όλοι, λοιπόν, ότι το ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο, παρθένο, εξευγενισμένο, ραφιναρισμένο, δηλαδή στην ουσία επεξεργασμένο με χημικά, πυρηνέλαιο. Το κλασικό ελαιόλαδο νομίζω ως κλασικό είναι παραπλανητικό. Πρέπει να το δείτε, γιατί αν δείτε στα ψιλά γράμματα από κάτω λέει από εξευγενισμένα, ραφιναρισμένο δηλαδή επεξεργασμένο με θερμικές και χημικές διαδικασίες και παρθένα ελαιόλαδα. Δεν είναι, όμως, κλασικό με την έννοια που γνωρίζει ο καθένας μας τι σημαίνει κλασικό. Πρέπει, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο στον καταναλωτή, γιατί έτσι προστατεύουμε και τον καταναλωτή και τον παραγωγό. Όταν λέμε ελαιόλαδο ξέρουμε το έξτρα παρθένο, το παρθένο, τα ραφιναρισμένα, εξευγενισμένα, το πυρηνέλαιο».

«Πρέπει να το δείτε, το έχω θέσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όταν είχαμε τη νέα Συνήγορο του Πολίτη. Πρέπει να το δείτε τα συναρμόδια Υπουργεία. Πιστεύω ότι πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Νέας Δημοκρατίας.

Σ.Σ. Ως olivenews.gr έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η ένδειξη «Κλασικό» με μεγάλους εντυπωσιακούς χαρακτήρες συνοδευόμενη από την επεξήγηση «ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένο και παρθένο ελαιόλαδο» με μικρότερους δυσδιάκριτους χαρακτήρες είναι στην πραγματικότητα παραπλανητική για τον καταναλωτή και παραβιάζει τον κοινοτικό κανονισμό, ο οποίος ορίζει την ονομασία ως «Ελαιόλαδο». Εξ όσων γνωρίζουμε σε καμία άλλη χώρα δεν κυκλοφορεί ετικέτα με την ένδειξη «Κλασικό». Στην Ισπανία υπάρχει η διάκριση σε δύο κατηγορίες, «Έντονο» με μεγαλύτερη αναλογία βρώσιμου παρθένου και «Ελαφρύ» με μεγαλύτερη αναλογία ραφινέ. Συγχαρητήρια στον βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανό.

Πηγή: olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν