«Μόλις ο Αντώνης πατήσει το κουμπί, θα είμαστε έτοιμοι», λέει άνθρωπος στο περιβάλλον του.
Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά στη εξωτερική πολιτική «άκρατου κατευνασμού» της κυβέρνησης δεν ήταν καινούργια, την έχει κάνει στο παρελθόν πιο εκτεταμένα και εμπεριστατωμένα.
«Όλα τα λεφτά» στο άρθρο του το περασμένο Σάββατο στα ΝΕΑ ήταν η κατακλείδα: «αυτή δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ, είναι κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να επισημάνει τη σταδιακή απομάκρυνση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη από τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα της ΝΔ και εκ των πραγμάτων έβαλε στην πολιτική ατζέντα το ερώτημα το εάν θα προχωρήσει στη ίδρυση νέου κόμματος που θα εκφράζει την καθ’ ημάς νέα Δεξιά.
Το ερώτημα έχει διπλή ανάγνωση: κατ’ αρχήν αφορά τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Ακολούθως εάν η συγκυρία ευνοεί ή επιτάσσει τη δημιουργία νέου κόμματος και δη στο δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, οι πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι γίνονται μία σειρά κινήσεις και συνολικά προεργασία, τόσο σε επίπεδο θέσεων και προγράμματος, όσο και σε επίπεδο προσώπων και μηχανισμού, χρηματοδότησης και επιρροής στα Μέσα Ενημέρωσης. Ωσάν η απόφαση να έχει ληφθεί. Είναι πλέον, λένε οι γνωρίζοντες, θέμα χρόνου και συγκυρίας. «Μόλις ο Αντώνης πατήσει το κουμπί, θα είμαστε έτοιμοι», λέει άνθρωπος στο περιβάλλον του. Κρίσιμος στους υπολογισμούς του είναι ο χρόνος των εκλογών. Αλλά κυρίως οι διεθνείς εξελίξεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν αποκλείεται η προαναγγελία του νέου κόμματος να γίνει πιο σύντομα από ότι υπολογίζεται και να εκπλήξει.
Χάσμα
Ο βολονταρισμός στην πολιτική είναι μεν απαραίτητος, αλλά δεν αρκεί, πιο βασικό είναι εάν υπάρχουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα επιβεβαιώνουν ότι παγιώνεται το χάσμα ανάμεσα στο κοινωνικό σώμα και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του.
Η εκτεταμένη αντεπίθεση της κυβέρνησης το τελευταίο δίμηνο είχε σαν αποτέλεσμα η ΝΔ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, να ανέβει από το 20,9% στο 22,6 στην πρόθεση ψήφου που είναι ο μόνος σχετικά αξιόπιστος δείκτης. Οι εκτιμήσεις εκλογικού αποτελέσματος, η διακύμανση μέγιστου και ελάχιστου, το εκλογικό ταβάνι κλπ, απλώς θολώνουν την εικόνα με εν πολλοίς αυθαίρετες εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Σημαντικά είναι και τα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα που σταθερά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της κοινωνίας σε ποσοστό άνω του 60% ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό άνω του 70% εκφράζει αρνητικά συναισθήματα που συγκυριακά άγγιξαν μέχρι το 82%. Ακόμη και στο ευθύ ερώτημα κατά πόσο θα ψήφιζε κανείς έναν νέο κομματικό φορέα, το 36% θεωρεί πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να ψήφιζε ένα νέο κόμμα στον κεντροαριστερό-αριστερό χώρο, ενώ το 33% θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα στα δεξιά και κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος.
Νέα Δεξιά
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει εγκαίρως τοποθετηθεί για μία σειρά ζητήματα και είναι ο μόνος που κινήθηκε στο πλαίσιο της αλλαγής υποδείγματος που επέφερε ο Τραμπ, πριν καν εκλεγεί ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Πήρε αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αμφισβήτησε την ενεργειακή πολιτική και την εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων – στους οποίους τώρα επιστρέφει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση – και μαζί όλο το οικονομικό μοντέλο των ΑΠΕ που επιβαρύνουν την πραγματική οικονομία. Πήγε σε σύγκρουση για τη woke ατζέντα με αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν ψήφισε το μεταναστευτικό της κυβέρνησης. Είναι αντίθετος στην οικονομική πολιτική των έμμεσων φόρων ήδη από τότε που ήταν πρωθυπουργός το 2012-2014.
Φυσικά είναι καθαρή η τοποθέτηση του για τα ελληνοτουρκικά. Από κοινού με τον Κώστα Καραμανλή έχουν υποστηρίξει ότι απαιτείται μία διαφορετική ανάγνωση της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα θα πρέπει πια να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Εάν η χώρα έχει ανάγκη από συνολική επανατοποθέτηση, είναι σαφές ότι διαθέτει μία διακριτή σε σχέση με την κυβέρνηση πρόταση. Ωστόσο, θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας και της αναδιανομής εισοδήματος, όπως και του κοινωνικού κράτους, θέματα που έχει μέχρι στιγμής αποφύγει. Ο Σαμαράς καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε διαφωνεί, πάντως δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στο εσωτερικό της χώρας ένα 20% των ψηφοφόρων της ΝΔ έχουν ήδη αποχωρήσει από τη ΝΔ και αναζητούν πολιτική στέγη. Αυτοί προστίθενται στη μάζα των ψηφοφόρων που κινούνται στη μεγάλη ζώνη της αποχής και εκτιμάται περί το 50% του εκλογικού σώματος. Δημιουργούν έτσι μία ευρεία εκλογική δεξαμενή.
Κρίσιμη η στάση Καραμανλή
Προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα εγχείρημα Σαμαρά είναι, σύμφωνα με διάχυτες πληροφορίες από τον χώρο, η συμφωνία του άλλου πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαχωρίσει τη θέση του από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί τους ενδοιασμούς του. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί ο Καραμανλής με τη στάση του να το ευνοήσει: Όχι μόνο να να μην το αποδοκιμάσει, αλλά γενικότερα να στείλει το μήνυμα ότι η καραμανλική δεξιά δεν εκπροσωπείται από τη ΝΔ του Μητσοτάκη.
Παρότι υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις, το εάν ένα εγχείρημα υπό τον πρώην πρωθυπουργό θα εκφράσει τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια και καλύψει το πολιτικό κενό παραμένει πάντα ζητούμενο και όχι δεδομένο. Άλλωστε δεν παίζει μόνος του και κινούνται και άλλες δυνάμεις εντός και εκτός ΝΔ. Το πώς θα κινηθεί και τι θα προκρίνει το βαθύτερο σύστημα οικονομικής και μιντιακής εξουσίας είναι κι αυτό ένα ερώτημα.
πηγή: naftemporiki