Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης για τα ακαθάριστα οικόπεδα λήγει στις 15 Ιουνίου και οι πολίτες τρέχουν να προλάβουν προκειμένου να ανταποκριθούν στην καταληκτική ημερομηνία των υποχρεώσεων που τους «φόρτωσε» η κυβέρνηση και επί της ουσίας τους υποχρεώνει κάθε χρόνο να πληρώνουν ένα βαρύ χαράτσι για την περιουσία τους.
Γιατί επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει την χώρα από τις πυρκαγιές μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες.
Το να καθαρίζουν κάποιοι τα οικόπεδα τους ακούγεται λογικό και έτσι κι αλλιώς το έκαναν χωρίς την απειλή προστίμων.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι την απορριπτέα ύλη δεν μπορούν να την «ξεφορτωθούν» καθώς οι δήμοι κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να το κάνουν αυτό ιδιώτες.
Πλέον για όλη την διαδικασία υπάρχει ταρίφα τουλάχιστον… 400 ευρώ για κάθε μέση ιδιοκτησία!
Στόχος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ο αριθμός των δηλώσεων να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα.
Πέρυσι, καθαρίστηκαν 830.000 οικόπεδα, σε μια χρονιά όπου η εφαρμογή του μέτρου θεωρήθηκε πιλοτική.
Όπως είπαμε οι ιδιώτες κάνουν πάντα το καθήκον τους αλλά δεν το κάνουν οι δήμοι (ούτε και το κράτος το κάνει αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία).
Το 2024 σχεδόν το 50% των δήμων δεν συνδέθηκε το 2024 στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα προκειμένου να ελέγξουν για τυχόν καταγγελίες ή να προβούν στις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή του μέτρου για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, η ηγεσία του υπουργείου έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη νομικού κενού ως προς τον έλεγχο εφαρμογής των υποχρεώσεων από πλευράς δήμων, το οποίο – όπως ανακοίνωσε – θα καλυφθεί με νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα αποβλέπει όχι στην επιβολή κυρώσεων αλλά στην ενίσχυση των δήμων με εργαλεία και πόρους.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1 FM», θα υπάρξει κατάθεση νέου θεσμικού πλαισίου για την επιβράβευση των δήμων που επιδεικνύουν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους
Οι πολίτες έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου 2025 να υποβάλλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους.
Υποχρέωση καθαρισμού και υποβολής δήλωσης έχουν οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός των συγκεκριμένων χρονικών ορίων.
Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. Φυσικά, οι πολίτες που δεν είναι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν υποχρέωση αρνητικής δήλωσης.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Όπως είναι γνωστό, ο πολίτης φέρει την ευθύνη για τον καθαρισμό και τη μεταφορά της καύσιμης ύλης σε προκαθορισμένα «πράσινα σημεία» που υποδεικνύουν οι δήμοι.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μετά τις 15 Ιουνίου, οι Δήμοι υποχρεούνται να παρέμβουν και να προβούν οι ίδιοι στον καθαρισμό, με το σχετικό κόστος να βεβαιώνεται στον ιδιοκτήτη μέσω της ΑΑΔΕ.
Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες.
Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ. Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ότι εάν κάποιος υποβάλει δήλωση αλλά διαπιστώσει ότι έχει συμπληρώσει λάθος κάποιο/α από τα πεδία, δεν υπάρχει τρόπος ακύρωσης/τροποποίησης/διόρθωσης της υποβληθείσας δήλωσης.
πηγή: pronews