Όταν ο Τραμπ «ξανασχεδιάζει» τον κόσμο: Από τη Γροιλανδία στον Κόλπο της Αμερικής

4'

Από τον χαρακτηρισμό της Γάζας ως «οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα» μέχρι την προσπάθεια μετονομασίας του Περσικού Κόλπου, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τον παγκόσμιο χάρτη όχι ως γεωπολιτική πραγματικότητα, αλλά ως ευκαιρία για… απόκτηση. Με την προσέγγιση του real estate να διαμορφώνει την εξωτερική του πολιτική, οι χάρτες έχουν γίνει εργαλείο διεκδίκησης, εντυπώσεων αλλά και συγκρούσεων.

 

Η εμμονή του Τραμπ με τους χάρτες και τις γεωγραφικές ονομασίες έχει μετατραπεί σε βασικό χαρακτηριστικό της διεθνούς του στρατηγικής. Από τη Γροιλανδία μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας και τον Καναδά, ο πρώην επιχειρηματίας ακινήτων αντιμετωπίζει τον κόσμο σαν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Έχει εκφράσει την επιθυμία να «πάρει» τη Γροιλανδία, να εντάξει τον Καναδά ως 51η πολιτεία, να «ξαναπάρει» τη Διώρυγα του Παναμά και να «κατοχυρώσει» τη Γάζα, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο real estate site».

Μετά την επανεκλογή του, έχει αναρτήσει πολιτικούς χάρτες στα social media που δείχνουν τις ΗΠΑ ενωμένες με τον Καναδά ή τον «Κόλπο της Αμερικής» αντί για τον Κόλπο του Μεξικού. Η αλλαγή αυτή έφερε αντιδράσεις, τόσο από χώρες όπως το Μεξικό, που απείλησε με νομικές ενέργειες κατά της Google, όσο και εντός ΗΠΑ, όταν ο Λευκός Οίκος απέκλεισε δημοσιογράφους του Associated Press από επίσημες εκδηλώσεις λόγω της στάσης τους στο ζήτημα — απόφαση που τελικά ακυρώθηκε δικαστικά.

Η επιμονή του Τραμπ να επεμβαίνει σε χαρτογραφικές και ονομαστικές σταθερές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατη περίπτωση την πρόθεσή του να μετονομάσει τον Περσικό Κόλπο σε «Αραβικό Κόλπο». «Δεν θέλω να πληγώσω αισθήματα», δήλωσε, «αλλά δεν ξέρω αν θα πληγωθούν». Το Ιράν αντέδρασε άμεσα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί για την «οργή όλων των Ιρανών».

Για τον Τραμπ, όμως, το μέγεθος και το όνομα έχουν πολιτική βαρύτητα. Όπως επισημαίνουν γεωγράφοι, η προβολή Mercator μεγενθύνει περιοχές όπως ο Καναδάς και η Γροιλανδία, ενισχύοντας τη φαινομενική στρατηγική τους σημασία. «Αν θες να διεκδικήσεις κάτι, φρόντισε να φαίνεται μεγάλο», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ράιαν Βάισελτ.

Η χαρτογραφική του εμμονή έχει ρίζες στο επιχειρηματικό του παρελθόν, όπου η απόκτηση και η ονοματοδοσία σήμαιναν ισχύ. Όπως συνοψίζει και ο γεωγράφος Καρλ Όφεν από το Πανεπιστήμιο Syracuse: «Από την αρχή της ιστορίας, χάρτες και πολιτική πάνε μαζί. Το να ονομάζεις κάτι, είναι να το διεκδικείς».

 

πηγή: newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν