Η Τουρκία ζει και πάλι με τον γνώριμο φόβο του Εγκέλαδου, καθώς η αλυσίδα σεισμικών δονήσεων στην περιοχή του Μαρμαρά φέρνει στην επιφάνεια τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως δεν ήταν ο μεγάλος σεισμός.
Ήδη από τον Δεκέμβριο, ο καθηγητής γεωλογίας Dr. Naci Görür είχε χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» όταν ένας σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή. Η ανησυχία του δεν αφορούσε τον ίδιο τον σεισμό, αλλά τις συνέπειες που θα είχε για το ευάλωτο ρήγμα του Μαρμαρά.
«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είπε.
Μετά το πρόσφατο κύμα δονήσεων, ο καθηγητής επανήλθε αναφέροντας πως «το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7».
«Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».
«Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν».
Ο καθηγητής σεισμολογίας Ziyadin Çakır εξηγεί ότι η πρόσφατη δόνηση δεν έγινε στο σημείο όπου αναμένεται ο μεγάλος σεισμός, αλλά επιβαρύνει την περιοχή: «Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου αναμενόταν ο μεγάλος σεισμός».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Zafer Akçığ προσθέτει πως «ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σμύρνη. Είναι σημαντικό πού θα μεταφερθεί η ενέργεια από εδώ και πέρα. Τώρα, είτε θα πάει προς την Κωνσταντινούπολη είτε όχι, οι σεισμολόγοι θα εργαστούν πάνω σε αυτό. Η εξέταση θα γίνει με χρήση δορυφορικών δεδομένων».
πηγή: pronews