Ολυμπιακός: Ο μόνιμος θαμώνας των Final-4

15'

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Φάιναλ-4 του Κάουνας (19-21/5) ήταν το επιστέγασμα μιας εκπληκτικής σεζόν στην φετινή Ευρωλίγκα και σε δέκα μέρες θα γνωρίζουμε αν οι Πειραιώτες θα προσθέσουν και τέταρτο αστέρι στην φανέλα τους, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβό τους.

Σε αντίθεση με το περσινό του Βελιγραδίου όπου με την τέταρτη θέση που κατέλαβαν, επιβεβαίωσαν τον τίτλο του αουτσάιντερ, φέτος οι «ερυθρόλευκοι» κουβαλάνε τον τίτλο του φαβορί έχοντας την αποδοχή από φίλους και αντιπάλους, όντας η πιο σταθερή ομάδα στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης.

Απέναντι στην Φενέρ στα πλέι οφ, παρότι η σειρά πήγε σε πέμπτο παιχνίδι, επιβραβεύτηκε με την δίκαιη πρόκριση, παίζοντας το καλύτερο και πιο ισορροπημένο μπάσκετ.

Η περσινή σεζόν ήταν στην πραγματικότητα μεταβατική για τον Ολυμπιακό. Στην πρώτη χρονιά του χωρίς τον τέως αρχηγό του και «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ Βασίλη Σπανούλη, αλλά με αρχηγούς τους Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου των δύο τίτλων (2012, 2013), κατάφερε να επιστρέψει σε φάιναλ φορ, βασιζόμενος στον πλουραλισμό και την πολυφωνία, στην άμυνά του αλλά κυρίως στο ομαδικό πνεύμα που είχε μεταδώσει στους παίκτες του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Φέτος, με τον ίδιο κορμό και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ρόστερ του, ο Ολυμπιακός ανέδειξε στο μέγιστο την ομαδική προσπάθεια και τα ατομικά προσόντα των παικτών του.

Ο 58χρονος τεχνικός θα βρεθεί για τέταρτη φορά στην καριέρα του σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Τις τρεις φορές το πέτυχε ως προπονητής του Ολυμπιακού. Την πρώτη, το 2013 στο Λονδίνο, τον οδήγησε στην κατάκτηση του τρίτου και τελευταίου τίτλου του (1997, 2012, 2013), ενώ η δεύτερη ήταν η περσινή στο Βελιγράδι. Το 2013 στο Λονδίνο, έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ. Το 2016, προκρίθηκε στο φάιναλ φορ ως προπονητής της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία κατέλαβε την 3η θέση, στην «Mercedes-Benz Arena» στο Βερολίνο.

Ρώμη, Πόλη και Λονδίνο τα τρία «αστέρια»
Κάνοντας ένα φλας μπακ στον χρόνο, από το Τελ Αβίβ το 1994, που ήταν η πρώτη παρουσία του Ολυμπιακού σε φάιναλ-4 μέχρι το επερχόμενο στο Κάουνας, οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τρεις τίτλους σε 29 χρόνια.

Ο πρώτος ήρθε στη Ρώμη το 1997 κόντρα στην Μπαρτσελόνα (73-58), μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες (1994, 1995). Ο δεύτερος στην Κωνσταντινούπολη το 2012 σημαδεύτηκε από την επική ανατροπή από το -19 απέναντι στο μεγάλο φαβορί ΤΣΣΚΑ Μόσχας (61-62), με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο. Στο Λονδίνο το 2013 ο τίτλος ήρθε πάλι μετά από μία ακόμη ιστορική ανατροπή, αυτή τη φορά από το -17 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (100-88). Η ομάδα Ολυμπιακος έστελνε μήνυμα κυριαρχίας στην Ευρώπη καθώς γινόταν η τρίτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας μετά τις Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004, 2005) και Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991) που κατακτούσε «back to back» τίτλους σε φάιναλ φορ.

Συνοπτικά η παρουσία του Ολυμπιακού στα 11 φάιναλ-4 που έλαβε μέρος:

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1994 (Τελ Αβίβ)

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77 (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός – Μπανταλόνα 57-59 (Τελικός)

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του, στην πρώτη του συμμετοχή κατέκτησε τη δεύτερη θέση χάνοντας το τρόπαιο στην τελευταία επίθεση της Μπανταλόνα από τρίποντο απελπισίας του Κόρνι Τόμπσον. Στο τελευταίο λεπτό όλα έδειχναν ότι θα «καθαρίσει» το ματς, καθώς ήταν μπροστά στο σκορ παρά το εξάλεπτο «μπλακ άουτ» που είχε. Ωστόσο η αστοχία ήταν παροιμιώδης όπως και τα ανεπίτρεπτα λάθη. Ετσι έχασε τη σπουδαία ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1995 (Σαραγόσα)

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58 (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός – Ρεάλ Μ. 61-73 (Τελικός)

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και προκρίθηκε στον τελικό, αλλά έχασε τον τίτλο αυτή τη φορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν το απόλυτο φαβορί. Ο «κακός του δαίμονας» Ζέλικο Ομπράντοβιτς που ήταν στον πάγκο της Μπανταλόνα την προηγούμενη χρονιά, τώρα ήταν στον πάγκο της «βασίλισσας» και ο Γιάννης Ιωαννίδης έχασε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Σέρβο κόουτς.

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1997 (Ρώμη)

Ολυμπιακός-Ολίμπια Λιουμπλιάνα 74-65 (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 73-58 (Τελικός)

Eπρεπε να φτάσουμε στο τρίτο φάιναλ φορ και τον τρίτο τελικό της ιστορίας του, προκειμένου ο Ολυμπιακός να κατακτήσει για πρώτη φορά την πολυπόθητη κούπα μέσα στην «Αιώνια Πόλη». Με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο τους, δεν άφησαν περιθώρια στους «μπλαουγκράνα» που ηττήθηκαν σε τελικό για πέμπτη φορά στην ιστορία τους. Το τουρνουά έμεινε στη μνήμη για τις μεγάλες εμφανίσεις του σπουδαίου Ντέιβιντ Ρίβερς, για τη μαεστρία του «Ντούντα» στον πάγκο αλλά και για το φοβερό δίδυμο της ρακέτας (Τάρλατς, Φασούλας).

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1999 (Μόναχο)

Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός 87-71 (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός-Τιμσίστεμ 74-63 (Μικρός τελικός)

Δύο χρόνια μετά την στέψη του, καθοδηγούμενος ξανά από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς  έφτασε στο τέταρτο Φάιναλ -4 μέσα σε πέντε χρόνια, έχοντας τον τίτλο του φαβορί. Η Ζαλγκίρις Κάουνας του Γιόνας Καζλάουσκας, αν και πρωτάρα στα ημιτελικά, παίζοντας  σύγχρονο μπάσκετ για την εποχή της ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του. Στον μικρό τελικό με κορυφαίους τους Ντούσαν Βούκσεβιτς και Άριαν Κόμαζετς νίκησε την Τιμσίστεμ Μπολόνια και κατέλαβε την τρίτη θέση

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2009 (Βερολίνο)

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 84-82 (Ημιτελικός)
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 95-79 (Μικρός τελικός)

Δέκα χρόνια μετά η επανεμφάνιση σε φάιναλ-4,  ήταν και από τις πιο αποτυχημένες με την τέταρτη θέση. Η… κακή μέρα φάνηκε από τα ημιτελικά όπου για πρώτη φορά ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε και το τρόπαιο. Η μάχη Ομπράντοβιτς και Γιαννάκη στους πάγκους, των Γιασικεβίτσιους και Σπανούλη με τους Γκριρ και Παπαλουκά στο παρκέ, ήταν συγκλονιστική και το ματς χάθηκε στις λεπτομέρειες  στο τελευταίο σουτ. Η απογοήτευση έφερε την ήττα και από την Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό.

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2010 (Παρίσι)

Παρτιζάν-Ολυμπιακός 80-83 παρ., 67-67 κ.α. (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-86 (Τελικός)

Στο «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού και στο 6ο φάιναλ φορ στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε στην παράταση το εμπόδιο της Παρτιζάν στα ημιτελικά και προκρίθηκε για 4η φορά σε τελικό στη διοργάνωση.  Η Μπαρτσελόνα έφερνε στο νου καλές μνήμες από τον τελικό της Ρώμης όμως το μεγάλο παιχνίδι του Χουάν Κάρλος Ναβάρο (21 πόντοι) δεν άφησε πολλά περιθώρια στην ελληνική ομάδα.

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2012 (Κωνσταντινούπολη)

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-64 (Ημιτελικός)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 61-62 (Τελικός)

Με τον αείμνηστο Ντούσαν Ιβκοβιτς που τον είχε οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης 15 χρόνια πριν, στέφθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορια του πρωταθλητής . Αρχικά, με ηγέτη τον Σπανούλη, πήρε την ρεβάνς από την Μπαρτσελόνα για τον αποκλεισμό στο φάιναλ φορ του 2010 στον ημιτελικό. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας και του ΝΒΑερ Αντρέι Κιριλένκο, οι Πειραιώτες έκαναν επική ανατροπή από το -19 (53-34), 12΄πριν το τέλος.  Στα 9” πριν τη λήξη και με το σκορ 61-60 υπέρ των Ρώσων, ο Σισκάουσκας αστόχησε στις δύο βολές από τη γραμμή του φάουλ, ο Πρίντεζης πέτυχε το τελευταιο καλάθι και το θαύμα είχε ολοκληρωθεί.

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2013 (Λονδίνο)

ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 52-69 (Ημιτελικός)
Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88 (Τελικός)

Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά και τρίτη στην ιστορία του (1997, 2012, 2013) στέφθηκε στις 12 Μαΐου 2013  στο Λονδίνο.  Η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να προηγηθεί με +17 πόντους, 27-10, με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου, μετά από τρίποντα του Ρούντι Φερνάντεθ. Ωστόσο στο Β΄ημίχρονο «μίλησε»  ο Βασίλης Σπανούλης που με 22 πόντους (5 τρίποντα) έφερε τα «πάνω κάτω». Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε το τρίτο αστέρι στην φανέλα του που είναι το τελευταίο του μέχρι και σήμερα.

Ολυμπιακός: Ο μόνιμος θαμώνας των Final-4-2
Φωτ.: Intime

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2015 (Μαδρίτη)

ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός  68-70 (Ημιτελικός)
Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 78-59 (Τελικός)

Δύο χρόνια αργότερα, η Ρεάλ έπαιρνε την εκδίκησή της στερώντας του το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Κατά πολύ ανώτερη η «βασίλισσα» της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, νίκησε εύκολα, εκμεταλλευόμενη την μεγάλη του αστοχία στα τρίποντα (5/23) και την αδυναμία του στα ριμπάουντ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Σπανούλης τελείωσε το ματς με μόλις 3 πόντους. Στον ημιτελικό οι Πειραιώτες είχαν κάνει υπερπροσπάθεια αποκλείοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2017 (Κωνσταντινούπολη)

ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 78-82 (Ημιτελικός)
Φενερμπαχτσέ-Ολυμπιακός 80-64 (Τελικός)

Το «Σινάν Ερντέμ» δεν αποδείχτηκε γούρικο, όπως το 2012. «Παγιδεύτηκε» στην σκληρή άμυνα της Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έφερε τον πρώτο τίτλο  στο Τουρκικό μπάσκετ και έχασε δίκαια στον τελικό. Στον ημιτελικό, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η… πελατειακή σχέση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την οποία νίκησε για τέταρτη διαδοχική φορά σε Φάιναλ-4, στερώντας σε αυτή και τον προπονητή της Δημήτρη Ιτούδη το δικαίωμα να πανηγυρίσουν «back to back» τίτλους.

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2022 (Βελιγράδι)

Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 74-77 (Ημιτελικός)
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 84-74 (Μικρός τελικός)

Με 15.000 οπαδούς στο πλευρό του, ο Ολυμπιακός ένιωθε ότι έπαιζε στο ΣΕΦ. Ο ημιτελικός με την Εφες κρίθηκε στο φινάλε, παρά το γεγονός πως οι Τούρκοι επωφελήθηκαν από την αφλογιστία του στην τρίτη περίοδο παίρνοντας διαφορά 11 πόντων. Στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα, το σκορ ήταν 74-74 όμως ένα απίστευτο τρίποντο του Μίσιτς μπροστά στον Βεζένκοβ έσβησε τα όνειρα. Ο μικρός τελικός με την Μπαρτσελόνα, αποτέλεσε το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Γιώργου Πρίντεζη.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν