Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης για την επιστολική ψήφο: «Διευρύνουμε τη συμμετοχή και εμβαθύνουμε τη δημοκρατία»

4'

Ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την  καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και υποστήριξε ότι με αυτή την προσθήκη στην εκλογική μας νομοθεσία ενισχύουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες της Πολιτείας. «Συζητάμε για ένα θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας, για το δικαίωμα του εκλέγειν. Και το συζητάμε εμείς, οι εκπρόσωποι των πολιτών αυτής της χώρας, των πολιτών που κάνοντας χρήση αυτού ακριβώς του δικαιώματος ανέδειξαν στο κοινοβούλιο εμάς. Η ευθύνη μας επομένως είναι βαριά, τόσο απέναντι στη δημοκρατία όσο και απέναντι στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι έχουν αντικειμενική δυσκολία να ασκήσουν αυτό το θεμελιώδες πολιτικό τους δικαίωμα», υποστήριξέ  χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο Βουλευτής Χανίων χαρακτήρισε το παρόν σχέδιο νόμου ως συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων που κατέστησαν εφικτή την ψήφο των αποδήμων στις πρόσφατες εκλογές επισημαίνοντας:  «Πριν από  έξι μήνες, αυτή εδώ η Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία δύο τρίτων, έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, εγκρίνοντας το σχέδιο νόμου για την άρση των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων. Σήμερα, με το παρόν σχέδιο νόμου έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά. Να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας μας. Δίνουμε την επιλογή της επιστολικής ψήφου στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μην είναι απλώς συμπατριώτες μας, αλλά να γίνουν και κατ’ ουσίαν συμπολίτες μας μέσα από την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.  De jure και de facto πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης συνέδεσε ακόμα περισσότερο την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με την προστασία της δημοκρατίας τονίζοντας: «Σε μια εποχή που η δημοκρατία βάλλεται διεθνώς από αρνητές, αμφισβητίες, ομολογημένους και ανομολόγητους εχθρούς της, μία είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας που μπορούμε να της προσεφέρουμε: η εγγύτητά της με τους πολίτες της. Μόνο μέσα από αυτούς υπάρχει και χωρίς αυτούς δεν υφίσταται. Η συμμετοχή είναι το απόλυτο μέγεθος νομιμοποίησης στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Υπερψηφίζοντας, επομένως, τις διατάξεις για την επιστολική ψήφο διευρύνουμε τη συμμετοχή, ενισχύουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, δυναμώνουμε τη δημοκρατία μας. Κάνουμε ως εκπρόσωποι των πολιτών το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς και απέναντι στη δημοκρατική μας Πολιτεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν