Αντιδράσεις για την πιθανή μετακίνηση μαθητών του 20ου και 6ου Νηπιαγωγείου σε άλλο σχολείο εκτός του 6ου Δημοτικού

8'

Αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο της μετακίνησης μαθητών του 20ου και 6ου Νηπιαγωγείου των Χανίων σε άλλο σχολείο εκτός του 6ου Δημοτικού.

Σε ανακοίνωση τους οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού, και του 20ου και 6ου Νηπιαγωγείο Χανίων σημειώνουν μεταξύ άλλων πως ενημερώθηκαν ότι «κάποια από τα παιδιά του σχολείου μας πρέπει να  μετακινηθούν σε άλλο σχολείο γιατί υπερβαίνουν τον αριθμό των 25 μαθητών.»

Η εξέλιξη συναντά την αντίδραση γονέων και κηδεμόνων που σε ανακοίνωση ους αναφέρουν τα παρακάτω:

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού, 20ου και 6ου Νηπιαγωγείο Χανίων

Κατά τη λήξη των εγγραφών των μαθητών στην Α’ Δημοτικού και έχοντας ήδη ως γονείς  αντιμετωπίσει προβλήματα στην εγγραφή των παιδιών μας με το καινούργιο  σύστημα, ενημερωθήκαμε ότι κάποια από τα παιδιά του σχολείου μας πρέπει να  μετακινηθούν σε άλλο σχολείο γιατί υπερβαίνουν τον αριθμό των 25 μαθητών. Ο σκοπός του  Υπουργείου Παιδείας είναι να συμπτύξει– στοιβάξει τους μαθητές σε 25αρια τμήματα ώστε  να χρησιμοποιεί λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Μέσα στην περίοδο των πασχαλινών διακοπών ορισμένοι γονείς κλήθηκαν τηλεφωνικά να μετακινήσουν τα παιδιά τους σε «όμορα σχολεία» ώστε να δημιουργηθεί ένα και μοναδικό  τμήμα της Α τάξης με 25 μαθητές.

Με απόφαση της Γενικής συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 11/4/2025, ο Σύλλογος  μας έκλεισε ραντεβού στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με την Διευθύντρια για τις  16/4/2025. Έξω από την Πρωτοβάθμια υπήρξαν δεκάδες γονείς ανήσυχοι για το μέλλον των  παιδιών τους και μέλη της Ένωσης Γονέων του δήμου Χανίων. Η διευθύντρια δέχτηκε να  συνομιλήσει στο ραντεβού μόνο με 2 μέλη του Δ.Σ και όχι με το σύνολο των γονέων, ενώ  αρνήθηκε την είσοδο σε μέλη της Ένωσης Γονέων, γεγονός απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας.  Η απάντηση της ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να κάνει ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ στον Περιφερειακό Διευθυντή ή στο υπουργείο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Στην διαμαρτυρία των γονέων και στα εύλογα ερωτήματά τους δεν είχε να απαντήσει τίποτα  ουσιαστικό, όπως σε ένα βασικό ερώτημα όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών. Σε μια  αίθουσα με 25 μαθητές σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς ποιος έχει την ευθύνη αν  υπάρξουν, στην καλύτερη περίπτωση, ατυχήματα; Αντιθέτως, όπως μας δήλωσε, την ευθύνη  για ότι συμβαίνει την έχει η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου(!). Οι  εκπαιδευτικοί του σχολείου μας όμως δεν είναι ούτε μηχανικοί ούτε μάγοι για να  δημιουργούν χώρους εκεί που δεν υπάρχουν.

Το σχολείο μας δεν έχει έλλειψη αιθουσών! Οι αίθουσες του σχολείου δεν πληρούν τις  προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας για το σύνολο των Μαθητών κ  Εκπαιδευτικών για ένα τμήμα 25αρι. Η αίθουσα της πληροφορικής αποτελείται από εννέα  (9) υπολογιστές, των εικαστικών και η κύρια αίθουσα διδασκαλίας.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 71/1988 και ΠΔ 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018  με τίτλο: Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις που  πρέπει να τηρούνται στα δημόσια κτίρια της χώρας για την ασφάλεια σχετικά με την  περίπτωση πυρκαγιάς. Στο ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡ 5.3 υπάρχει ο πίνακας 3 στον οποίο αναγράφεται  ο θεωρητικός πληθυσμός που πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημόσιο χώρο. Οι προδιαγραφές  και για τις σχολικές αίθουσες, είναι ξεκάθαρες ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα  αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ δεν είναι δυνατόν να στηρίξει  παιδαγωγικά, όπως απαιτείται και αρμόζει το 2025, ένα τμήμα 25 παιδιών με τόσες  διαφορετικές ανάγκες, ιδιαιτέρως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ούτε να φέρει την

ευθύνη ασφάλειάς τους στην εκάστοτε αίθουσα που δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις του  κανονισμού πυρασφάλειας για τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών.

Πως γίνεται το Υπουργείο Παιδείας να αψηφά το ΦΕΚ του Υπουργείου Περιβάλλοντος &  Ενέργειας; Θέλουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας..

 Ποια είναι τελικά η ασφαλής αναλογία μαθητή ανά επιφάνεια;

 Ποιος είναι υπεύθυνος σε τυχόν ατύχημα λόγω έλλειψης εφαρμογής  σωστών μέτρων;

 Γιατί ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να στοιβαχτούν τα παιδιά μας σε  αίθουσες που δεν διασφαλίζονται τα απαραίτητα μέτρα όπως ορίζει ο  νόμος;

Ως γονείς απαιτούμε και διεκδικούμε

 Κανένα παιδί εκτός από το σχολείο της γειτονίας του. Τα παιδιά μας δεν  είναι αριθμοί. Η ψυχολογία των παιδιών και η λειτουργικότητα της κάθε  οικογένειας είναι πρωτεύον.

 Να δημιουργηθούν 2 τμήματα στην επερχόμενη Α’ Δημοτικού του  σχολείου μας.

 Καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές.

 Ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών.

 Σωστές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.

 Άμεση κάλυψη των όλων των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικό, ειδικό  επιστημονικό προσωπικό.

Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί!

Τα παιδιά μας δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα να τα μετακινούν όπως θέλουν. Ασφαλή και ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας και ΟΧΙ φύλαξη.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων

6ου Δημοτικού Σχολείου

20ου & 6ου Νηπιαγωγείο Χανίων

Νέας χώρας Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν