Μπαίνει το πρώτο τρυπάνι στην Κρήτη – Δίπλα στη Γαύδο η ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο

9'

Επίσπευση διαδικασιών για το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων φέρνει η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων – Το β’ εξάμηνο του 2024 νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

Σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, δίπλα ουσιαστικά στη Γαύδο, και σε ένα βάθος μέχρι 4.500 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας αναμένεται να δούμε το πρώτο, ιστορικό… “τρύπημα” για φυσικό αέριο στην Κρήτη, με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να οριοθετείται χρονικά μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024.

Ουσιαστικά το πλωτό γεωτρύπανο θα πιάσει δουλειά ανοιχτά της Κρήτης σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, στο πλαίσιο μιας επίσπευσης των διαδικασιών που φαίνεται ότι προωθεί τώρα η παραχωρησιούχος κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonΜobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), με έναυσμα τα ενθαρρυντικά μηνύματα που προέκυψαν στην πορεία ανάλυσης των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί κατά τις σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν σε όλη την “επικράτεια” των δύο μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μάλιστα, ενόψει της πρώτης αυτής ερευνητικής γεώτρησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, έχει γίνει και μια πρώτη εκτίμηση μεγέθους, η οποία οριοθετεί το μέγεθος του κοιτάσματος στην πρώτη αυτή περιοχή-στόχο που φέρεται να έχει επιλεγεί από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Τις αποκαλυπτικές εξελίξεις που έρχονται να “ζεστάνουν”, αν μη τι άλλο, το κλίμα και τις προσδοκίες ως προς το μέτωπο έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου ανοιχτά του νησιού μας έφερε στο φως το energia.gr, κάνοντας λόγο για συγκρατημένο ενθουσιασμό που επικρατεί στο επιτελείο της ExxonMobil, της παραχωρησιούχου εταιρείας, μαζί με την Helleniq Energy, για τις ερευνητικές περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς προχωρά η ανάλυση των σεισμικών στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τη νορβηγική PGS.

«Μια σειρά από υποσχόμενους στόχους έχουν ήδη εντοπιστεί, γεγονός που επισπεύδει τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό των ερευνητικών γεωτρήσεων, με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται για το β’ εξάμηνο του 2024 σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας και σε βάθος μέχρι 4.500 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Όπως μας εξηγούν γεωλόγοι πετρελαίου που έχουν δει τα ερευνητικά στοιχεία, οι στόχοι εντοπίζονται σε κοραλλιογενείς υφάλους σε κυκλική διάταξη. Αυτοί δημιουργήθηκαν επί 9 εκατομμύρια χρόνια, ήτοι μεταξύ 15 εκατομμύρια έως 6 εκατομμύρια, περίοδος Μεσο-Μειόκαινου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε βάθος 4,5 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και είναι καλυμμένοι με ένα αδιαπέρατο στρώμα άλατος πάχους 1,5-2 χιλιομέτρων. Αυτό θεωρείται ως ένα πολύ θετικό στοιχείο, καθώς προστατεύει το κοίτασμα και δεν υπάρχει διαφυγή αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται: «Όπως μας πληροφορεί ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας με έδρα το Calgary του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, “αυτό το στρώμα που δημιουργήθηκε όταν αποξηράθηκε η Μεσόγειος, πριν 5 εκατομμύρια χρόνια, δε σφράγισε μόνο τους κοραλλιογενείς υφάλους αλλά και όλες τις παλαιολιμνοθάλασσες και όλες τις παλαιοτάφρους. Εμείς είχαμε 5 παλαιοτάφρους, την Ελληνική (Hellenique Trench), και τις τάφρους των Πτολεμαίου, Πλινίου, Στράβωνα και Αναξίμανδρου) που ήταν γεμάτες από φυτά που ευδοκίμησαν για ένα εκατομμύριο χρόνια. Έτσι η αναερόβιος και εν ψυχρώ αποσύνθεση της φυτικής βιομάζας από τα μεθανοβακτήρια δημιούργησε το βιογενές μεθάνιο που έχει αποθηκευτεί στους κοραλλιογενείς υφάλους που δημιουργήθηκαν κατά το Μεσο-Μειόκαινο και το οποίο είναι σφραγισμένο ερμητικά λόγω του αλατούχου καλύμματος.

Πολλές φορές το βιογενές φυσικό αέριο το οποίο παράγεται επί 5 εκατομμύρια χρόνια και ένας Θεός ξέρει για πόσα ακόμα χρόνια θα παράγεται (κάτω από την Κρήτη έχουμε ένα εργοστάσιο αενάου παραγωγής βιογενούς μεθανίου) διαφεύγει προς την ατμόσφαιρα είτε από ρωγμές που υπάρχουν στον πυθμένα της θάλασσας είτε από τα λασποηφαίστεια που υπάρχουν, 291 τον αριθμό, κάτω από την Κρήτη είτε μετατρέπεται σε υδρίτες, παγωμένο μεθάνιο όταν βγαίνει από θαλάσσιο βάθος 2-3 χιλιομέτρων όπου η πίεση είναι 250-300 ατμόσφαιρες και η θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου. Άρα κοραλλιογενείς ύφαλοι πορώδεις γύρω στο 50% γεμάτοι από φυσικό αέριο απαντώνται όπου υπάρχουν λασποηφαίστεια και υδρίτες… Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης”».

Ενθουσιασμός για τα κοιτάσματα

Σύμφωνα με γεωλόγους πετρελαίου που έχουν άμεση γνώση των ερευνών στην Κρήτη, «η επιλογή του στόχου που έκανε η ExxonMobil, εκεί που πρόκειται να γίνει η πρώτη γεώτρηση το 2024, έχει σημασία διότι η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει την πλατφόρμα άντλησης στο κέντρο γύρω από το οποίο υπάρχουν οι τέσσερις κοραλλιογενείς ύφαλοι με ποσότητες φυσικού αερίου, και ενδεχομένως να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ExxonMobil τα τελευταία 50 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος ανοικτά της Παλαιόχωρας, που αποτελεί και τον πρώτο στόχο της ExxonMobil, αυτό εκτιμάται στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα (tcm), ενώ είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί με κάποια ακρίβεια, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το ακριβές μέγεθος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά. Κατά τη συνήθη πρακτική θα χρειαστούν δύο ή και τρεις γεωτρήσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος, με την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχής η πρώτη ερευνητική γεώτρηση», αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται πως, με βάση τη μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, εκτιμάται από τους ανωτέρω γεωλόγους ότι τα δύο μεγάλα ερευνητικά τεμάχια (11 και 12) Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχουν δυναμικότητα περίπου 5,0 tcm το κάθε ένα…». 

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν