Η αναπροσαρμογή του προγράμματος άρδευσης έγινε λόγω λειψυδρίας – Στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα έτη η διαχείριση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και δυσαρέσκειας βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα άρδευσης στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στα Χανιά, με κατοίκους και παραγωγούς να εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για τη συχνότητα και κατανομή της υδροδότησης.
Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), αρμόδιος για τη διαχείριση των αρδευτικών υποδομών, έχει ήδη προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του προγράμματος, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία, λόγω των αυξημένων φαινομένων λειψυδρίας που παρατηρούνται κατά το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος της αναδιάρθρωσης είναι η βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το πρόγραμμα άρδευσης, όπως διαμορφώθηκε, προβλέπει την τροφοδότηση συγκεκριμένων περιοχών ανά ημέρα, με βάση εβδομαδιαίο κύκλο:
➤ Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή:
-
Κουνουπιδιανά, Αργουλιδές, Πλακούρες, Καμπάνι, Άγιος Ονούφριος, Χωραφάκια, Σταυρός, Τερσανάς, Καλαθάς, Λυδία, Άγιος Παύλος
➤ Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο:
-
Κάτω Αρώνι, Παζινός, Στέρνες, Λουτράκι, Καλόρρουμα, Μουζουράς, Χορδάκι, Αγία Τριάδα
➤ Κυριακή:
-
Όλα τα δίκτυα σε λειτουργία, έως εξάντλησης των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Όπως επισημαίνεται από τον Οργανισμό, σε περίπτωση ανάγκης το πρόγραμμα θα επανεξεταστεί και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση προς τους καταναλωτές.
Δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη
Αν και η δημόσια συζήτηση δείχνει όξυνση, από την επεξεργασία των δεδομένων κατανάλωσης του Ο.Α.Κ. προκύπτει ότι η διαχείριση των υδάτων για το 2025 κινείται στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες χρονιές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού:
-
Το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος του 2024, η συνολική ποσότητα ύδατος που διατέθηκε στην περιοχή του Ακρωτηρίου ανήλθε σε 616. 000 κυβικά μέτρα.
-
Το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος του 2025, η συνολική ποσότητα ύδατος που διατέθηκε στην περιοχή του Ακρωτηρίου ανήλθε σε 753.200 κυβικά μέτρα .
Ένα ακόμη στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, αφορά τα ενεργά υδρόμετρα της περιοχής:
- 2024 ενεργά υδρόμετρα Ακρωτήρι 3.772
- 2025 ενεργά υδρομετρα Ακρωτήρι 3.831
Τα παραπάνω ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί φέτος, δεν συνιστούν επιδείνωση των όρων παροχής, αλλά ρεαλιστική προσαρμογή στις υδρολογικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού.
Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Α.Κ.
Σε σχετική δήλωσή του στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης σημειώνει: «Η φετινή προσαρμογή του προγράμματος άρδευσης δεν συνιστά αυστηρότερο περιορισμό σε σχέση με όσα εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, είναι προϊόν επεξεργασμένων δεδομένων και υλοποιείται με στόχο την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Σε περιόδους λειψυδρίας, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε την επάρκεια ύδατος και να αποφύγουμε ακραίες ελλείψεις».
Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, ο κ. Παπαδογιάννης γνωστοποίησε στο stinpena.gr, πως την Πέμπτη 10/07/2025, με πρωτοβουλία του, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Ο.Α.Κ., με την συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων του Ακρωτηρίου, που εμπλέκονται στο θέμα της “διαδρομής του νερού” προς την περιοχή.
“Το Ακρωτήρι είναι μια δύσκολη περιοχή και καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Η περιοχή, έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τον Οργανισμό, σε επίπεδο νομού, ωστόσο προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία στην τιμολογιακή μας πολιτική, σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν σας κρύβω, ότι μας εκφράζουν τα παράπονα τους“, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παπαδογιάννης.
Η συζήτηση γύρω από το υδατικό ζήτημα στο Ακρωτήρι φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τους τοπικούς φορείς και τον Οργανισμό να καλούνται να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ενόψει των αυξημένων απαιτήσεων των επόμενων μηνών.
Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Σε τελική φάση η μελέτη αποκατάστασης του φράγματος Βαλσαμιώτη! Καθοριστικός ο ρόλος του Ο.Α.Κ.