Εμπορία βρεφών, παράνομες υιοθεσίες, παραποιημένα στοιχεία και πωλήσεις DNA ή ακόμα και γονιμοποιημένων ωαρίων συμπεριλαμβάνονται στην κακουργηματικού χαρακτήρα υπόθεση που ταλανίζει τα Χανιά.
Σύμφωνα με τις Αρχές, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από 8 μέλη, που κατηγορούνται για παράνομες υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες, εικονικούς γάμους, πωλήσεις ωαρίων και DNA και πληθώρα άλλων κακουργηματικών πράξεων γύρω από την απόκτηση παιδιού με παράνομο τρόπο.
Η συμμορία δρούσε για τουλάχιστον 10 (!) χρόνια και είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως ορμητήριo την Κρήτη και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη.
Οι «δουλειές», ωστόσο, γίνονταν σε όλη την επικράτεια. Αττική, Αγρίνιο, Κατερίνη, Τρίκαλα είναι ορισμένες από τις περιοχές που έδρασε κατά τα προηγούμενα χρόνια η μαφία.
Το βαρύ κατηγορητήριο
Οι οκτώ συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για:
Εμπορία ανθρώπων
Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα
Κακουργηματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις
«Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»: Αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, Εφαρμογή μεθόδων Ι.Υ.Α. κατά παράβαση των ορίων ηλικίας
Συμμετοχή σε διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας χωρίς την τήρηση των άρθρων 1458 ΑΚ και του Ν. 3089/2002
Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση
Διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων)
Απάτη σε συνδυασμό με Απλή Σωματική Βλάβη
Άλλα αυτόφωρα.
Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης
Το τμήμα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, μαζεύοντας ένα ένα τα κομμάτια του παζλ, κατάφεραν να φτιάξουν τη μεγάλη εικόνα και να φτάσουν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους.
Εκ των ηγετικών στελεχών φέρεται να είναι ένας γυναικολόγος, ο οποίος έβαζε «μεσίτριες» να στρατολογούν γυναίκες από Βουλγαρία και Γεωργία, που δεν είχαν στον… ήλιο μοίρα, έτσι ώστε είτε να γίνουν παρένθετες μητέρες είτε να πουλήσουν τα ωάριά τους.
Ο γιατρός έφερνε τις γυναίκες στα Χανιά και τις κρατούσε σε σπίτια όπου το περιβάλλον ήταν ελεγχόμενο, έτσι ώστε να μη γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.
Το κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπους αφαιρούσε με ιατρικές διαδικασίες κύτταρα και ιστούς (ωαρίων) και ουσιαστικά είχε αιχμάλωτες τις παρένθετες μητέρες.
Τα δύο «μεγάλα κεφάλια» φέρονται να είναι οι δύο επικεφαλής γιατροί του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ από «κάτω» βρίσκονταν δύο υπάλληλοι του κέντρου.
Σύμφωνα με τις Αρχές, η στρατολόγηση των γυναικών από τα επιχειρησιακά μέλη, που ήταν το πρώτο βήμα, ώστε σταδιακά να προκύψει το οικονομικό όφελος για τα μέλη της οργάνωσης, αφορούσε είτε το εμπόριο ωαρίων είτε την έκνομη παρένθετη μητρότητα, αρκετές φορές δε η ίδια στρατολογηθείσα γυναίκα χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση, αρχικά στο εμπόριο ωαρίων και στη συνέχεια ως παρένθετη μητέρα.
Άτεκνα ζευγάρια, μοναχικοί άντρες ή ομόφυλα ζευγάρια οι «πελάτες»
Ενδεικτικό της έκτασης της παράνομης δράσης της κλινικής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ότι προσέρχονταν για απόκτηση τέκνου ζευγάρια από όλο τον κόσμο ή μοναχικοί άνδρες που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις απόκτησης τέκνου, γνωρίζοντας ότι απευθυνόμενοι στην κλινική αυτή θα υπερκεραστούν τυχόν νομικοί, ηθικοί ή άλλοι σκόπελοι.
Μία Ρουμάνα και μία Γεωργιανή είχαν αναλάβει τον ρόλο «μεσιτριών» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη ακόμα και στο εξωτερικό και εύρισκαν τις ευάλωτες οικονομικά γυναίκες, τις οποίες έπειθαν να παρανομήσουν.
Στις γυναίκες αυτές, από Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αλβανία, έταζαν χρήματα και τις πήγαιναν στα Χανιά, όπου άρχιζε ο Γολγοθάς τους. Τις έβαζαν σε σπίτια ελεγχόμενα από την οργάνωση και τις υπέβαλλαν σε σωρεία ιατρικών παρεμβάσεων και επεμβάσεων στην κλινική.
Έως και €120.000 το «κεφάλι»
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανά περίπτωση προέβαιναν σε τέλεση πλήθους επιπλέον επιμέρους εγκληματικών πράξεων, με σκοπό τον πορισμό υπέρογκου παράνομου οικονομικού οφέλους, με την παράδοση παιδιού στην ενδιαφερόμενη πλευρά (οικογένειες ή μοναχικούς άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αμοιβή που ελάμβαναν προς τούτο έφθανε μέχρι τις 120.000 ευρώ ανά περιστατικό.
Κλινικές, γιατροί και εργαστήρια
Η εγκληματική οργάνωση, έχοντας αναπτύξει δίκτυο επαφών-συνεργατών, αποτελούμενο από κλινικές, ιατρικά εργαστήρια, εξωτερικούς ιατρούς, μεριμνούσε για τη συγκάλυψη της δράσης της οργάνωσης. Παραποιούσαν τα στοιχεία στις καταχωρίσεις ωοληψιών, τους ιατρικούς φακέλους, έβρισκαν γυναίκες για να κάνουν εικονικούς γάμους και είχαν εντάξει στην εγκληματική οργάνωση δικηγόρους και συμβολαιογράφους για να φτιάχνουν τα εικονικά χαρτιά και να παίρνουν το «πράσινο φως» από τα δικαστήρια.
Ο γυναικολόγος-εγκέφαλος της οργάνωσης είχε μοιράσει τους ρόλους στους συνεργούς του και οι αμοιβές τους για την εξεύρεση γυναικών μέχρι και την ολοκλήρωση των παράνομων γεννήσεων και υιοθεσιών ξεκινούσε από 300 ευρώ και έφτανε τις 5.000 ευρώ.
Το κόστος για τους παραγγέλλοντες γονείς ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας που υλοποιούνταν στην κλινική υποβοηθούμενης μητρότητας ανερχόταν στις περισσότερες περιπτώσεις από 70.000 έως 100.000 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι μηνιαίες καταβολές αποζημίωσης παρένθετης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου γονέα), εκ των οποίων το 70% αφορά σε καθαρό κέρδος του κέντρου, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών καταγράφηκε και κόστος που έφτανε στις 120.000 ευρώ.
Τα ευρήματα της έρευνας
Από τον Δεκέμβριο 2022, που άρχισε η εκ βάθρων έρευνα στην κλινική, έως σήμερα καταγράφηκαν:
Εβδομήντα μία διαφορετικές γυναίκες, από τα σώματα των οποίων αφαιρέθηκαν κυτταρικοί ιστοί (ωάρια), ως επί το πλείστον αλλοδαπές, και κάποιες από αυτές να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη ως προς την αφαίρεση των ωαρίων τους από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ενενήντα οκτώ (98) γυναίκες-θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση από τα μέλη της οργάνωσης ως παρένθετες μητέρες, οι οποίες παρέμειναν εποπτευόμενες και αποκλεισμένες από το οικογενειακό τους περιβάλλον έως την επίτευξη του τοκετού.
Δεκατρείς (13) περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας.
Δεκατέσσερα (14) σπίτια που είχαν εξασφαλίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την προσωρινή διαμονή παρένθετων μητέρων-θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στα Χανιά.
Τέλος, η εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε και γυναίκες που απευθύνονταν στην κλινική για να τεκνοποιήσουν, με τις Αρχές να έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον 11 περιπτώσεις.
Μετά τις συλλήψεις των 8 μελών της εγκληματικής οργάνωσης και την προανακριτική διαδικασία, θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξουν στόματα και θα αποκαλυφθούν κι άλλες, άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της εκμετάλλευσης γυναικών και της εμπορίας βρεφών
Πηγή: iefimerida.gr