Έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στους εκατοντάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν, παρουσιάζει ο γνωστός Χανιώτης αρχιτέκτονας Γιάννης Τσουκάτος.
Η έκθεση έχει τίτλο με «Ούριο Άνεμο»:
ΜΕ ΟΥΡΙΟ ΑΝΕΜΟ
Από τις αρχαίες αποικίες, στον ξεριζωμό της Σμύρνης, στις φάμπρικες της Γερμανίας και στα εστιατόρια της Αστόρια, στους πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης και του Παρισιού, στα παιδιά του 21 ου αιώνα που διαπρέπουν στην ξενιτιά, η ιστορία μας είναι μια ιστορία μεταναστεύσεων. Με τον κίνδυνο, την ανέχεια, τον αποχωρισμό, το νόστο, τις νέες πατρίδες, την επιστροφή.
Τα push backs της ελληνικής ακτοφυλακής που είναι κρατικά εγκλήματα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι στιγμές και από την δική μας ζωή.
Η εικαστική δημιουργία είναι τα καράβια που ταξίδεψαν γενιές και γενιές από τα ελληνικά νησιά στα πέρατα του κόσμου έχοντας στο στόμα το τραγούδι, αλλά και οι μετανάστες που στριμωγμένοι στα σαπιοκάραβα σιγοτραγουδούν για να ξεγελάσουν το θάνατο.
Τα έργα είναι συναρμογές από ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα και γλυπτά με σίδερα από ναυάγια. Παντού, κυρίαρχη είναι η ανθρώπινη παρουσία. Στόχος είναι να γίνει ένα σχόλιο στη μετανάστευση δίνοντας ξανά ζωή σε ναυαγισμένα μέλη καραβιών που είναι γεμάτα ανθρώπινες προσδοκίες και θέληση για ζωή. Το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, γιατί η άμμος βγαίνει από τις σανίδες και τα σίδερα, τα καράβια ζωντανεύουν στον ήλιο και γεμίζουν με πολύχρωμες φιγούρες που τραγουδούν το αιώνιο τραγούδι της ζωής.
Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στους εκατοντάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν. Σ’ αυτούς τους ανώνυμους συνανθρώπους μας, μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και άντρες, που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου. Αλλά και σε αυτούς που πέρασαν και αγωνίζονται δίπλα μας για μια καλύτερη ζωή για όλους. Και σε όσους πέφτουν στα κύματα να σώσουν τα παιδιά μας και σπάνε αποκλεισμούς σε ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Επιθυμία των διοργανωτών είναι τα έργα να συνεισφέρουν οικονομικά σε μια ομάδα διάσωσης στη Μεσόγειο. Σεβόμενοι το χώρο, αυτό δεν μπορεί να γίνει στον Άγιο Ρόκκο. Θα μπορούν όμως να διατεθούν την Δευτέρα 03/07 στο κτίριο του ΤΕΕ Νεάρχου 23 υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Ιούνιος 2023