Μήνυση, “ για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας όσων σχεδίασαν, οργάνωσαν, υλοποίησαν και συμμετείχαν (με όποια ιδιότητα: των συλλαβόντων, των προανακριτικών υπαλλήλων κ.λ.π.) την συγκεκριμένη «εξόρμηση – επιχειρησιακή δράση» για τον έλεγχο των εργαζόμενων στα καταστήματα αυτά συνέλαβαν και εξέθεσαν, εν γνώσει τους, σε δίωξη και κράτησαν στα κρατητήρια επί 10ωρο αθώους, προς «εμπέδωση», τάχα «του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», κατέθεσε στον Εισαγγελέα Χανίων το Σωματείο Επισιτισμού με αφορμή της συλλήψεις των εννέα εργαζόμενων τις προηγούμενες ημέρες.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά ο νόμος με βάση τον οποίο έγιναν οι συγκεκριμένες συλλήψεις έχει καταργηθεί από το 2019.
Η μηνυτήρια αναφορά;
Ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χανίων
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του ν. 1264/1982 με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΜΑΓΕΡΕΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ» που εδρεύει στα Χανιά, οδός Μάρκου Μπότσαρη 68 και εκπροσωπείται από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. αυτού Νικόλαο Καρακίτσο του Χαράλαμπου, κάτοικο Χανίων(email [email protected] )
Ι.- Τυγχάνουμε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που εδρεύει στα Χανιά, διεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 1264/1982 και έχει σκοπό την κατοχύρωση, προώθηση και προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του σωματείου μας και γενικότερα των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και μεταξύ άλλων σε εστιατόρια, καφετέριες, καφέ – μπαρ. Το σωματείο μας είναι μέλος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Ελλάδος και του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
ΙΙ.- Τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής 04.04.2025 οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων η επιχείρηση «ΑΡΕΤΗ» [όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι ονοματοδότησαν την, όπως την χαρακτήρισαν στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «εξόρμηση – επιχειρησιακή δράση» που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν, «την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, όσο και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών»] στα πλαίσια της οποίας συνέλαβαν έντεκα (11) άτομα εκ των οποίων δύο (2) για παράβαση του Κ.Ο.Κ. και εννέα (9) εργαζόμενους (:όχι ιδιοκτήτες, σε βάρος των οποίων ουδεμία παράβαση βεβαίωσαν) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Ενετικού Λιμένα, ηλικίας 20-30 ετών μεταξύ των οποίων και κοπέλες.
Το έγκλημα (;;;) που τους αποδόθηκε και για το οποίο συνελήφθησαν από μικτά συνεργεία της Α.Δ. Χανίων και της Υ.Α. Χανίων παρουσία πάνοπλων μασκοφόρων αστυνομικών και κρατήθηκαν επί 10ωρο και πλέον σε άθλιες και εξευτελιστικές για την προσωπικότητα τους συνθήκες (οι κοπέλες κατήγγειλαν ότι παρενεχλήθηκαν από άλλους κρατούμενους) στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου ήταν ότι εργάζονταν χωρίς …… να έχουν εφοδιαστεί με «άδεια εργασίας» (!!!)
III.- Είναι όμως έγκλημα, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 14 του Π.Κ., η παροχή εργασία σε καφετέρια ή μπαρ, χωρίς ο εργαζόμενος να έχει εφοδιαστεί με την «άδεια εργασίας»;;;; Ή οι έμπειροι αξιωματικοί της Α.Δ. Χανίων και της Υ.Α. Χανίων που σχεδίασαν, οργάνωσαν, υλοποίησαν και συμμετείχαν (με όποια ιδιότητα: των συλλαβόντων, των προανακριτικών υπαλλήλων κ.λ.π.) την συγκεκριμένη «εξόρμηση – επιχειρησιακή δράση» για τον έλεγχο των εργαζόμενων στα καταστήματα αυτά συνέλαβαν και εξέθεσαν, εν γνώσει τους, σε δίωξη και άδικη κράτησαν στα κρατητήρια επί 10ωρο αθώους, προς δήθεν «εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» ;;;;
ΙV.- Αυτό το ερώτημα Σας καλούμε, με την παρούσα αναφορά μας, να απαντήσετε και να ενεργήσετε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος.
Και ο Νόμος, κατά την άποψη μας, είναι σαφής, σαφέστατος: Η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας από την αστυνομική αρχή για εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΔΙΚΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ. Και συνεπώς η σύλληψη των εννέα συναδέλφων μας είναι παράνομη.
V.- Η «άδεια εργασίας», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα gov.gr του ΥΠΠΟ (https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-prostasias-tou-polite/ellenike-astunomia/adeia-ergasias-se- katastemata-ugeionomikou-endiapherontos) «προβλέπεται από το άρθρο 4 του Π.Δ. 180/1979 (ΦΕΚ Α΄ 46/10.03.1979)».
Το άρθρο 4 του Π.Δ. 180/1979, όπως ισχύει σήμερα, ορίζει ότι: “1. Η εργασία με οποιαδήπατε ιδιότητα στα καταστήματα των κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, καφετεριών, αμιγών αιθουσών διενέργειας τεχνικών παιγνίων καθώς και στα λοιπά καταστήματα, στα οποία διενεργούνται τεχνικά παίγνια, απαγορεύεται χωρίς άδεια της αστυνομικής αρχής. Η άδεια εκδίδεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου και ισχύει για όλη την επικράτεια, χωρίς χρονικό περιορισμό. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους παρέχοντες μη εξηρτημένη εργασία, εφόσον η απασχόλησή τους συνδέεται με την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών του καταστήματος. Η κατά τα ανωτέρω άδεια ανακαλείται προσωρινά σε περίπτωση που θα ασκηθεί κατά του κατόχου δίωξη για τα αδικήματα που αναγράφονται στην επόμενη παράγραφο του παρόντος άρθρου και μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου ή οριστικά σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης, για τα αδικήματα της ίδιας παραγράφου. Η αρχή που διενεργεί την προανάκριση για τα προαναφερόμενα αδικήματα ζητεί με έγγραφό της από την αρχή που εξέδωσε την άδεια εργασίας, την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της, κατά περίπτωση …..3. Οι εργαζόμενοι χωρίς την προβλεπόμενη από το παρόν άρθρο άδεια, καθώς και οι απασχολούντες τέτοιο προσωπικό, τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 458 του Π.Κ., εάν η παράβαση δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη”.
Όμως είναι γνωστό σε όλους, ότι το άρθρο 458 Π.Κ. καταργήθηκε από 11.06.2019 με την ισχύ του Νέου Π.Κ. (Ν. 4619/11.06.2019 ΦΕΚ 95 Α΄). Συνεπώς από τότε δεν υπάρχει έγκλημα.
Αυτό ανεξαρτήτως του ότι με την αριθμό 6/2008 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι κατά το μέρος που με την άνω διάταξη θεσπίζεται απαγόρευση εργασίας με οποιαδήποτε ιδιότητα σε κέντρα διασκέδασης χωρίς άδεια της αστυνομικής αρχής, κείται τούτο εκτός της νομοθετικής εξουσιοδότησης, αφού η εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 167 του β.δ. 31.12.1957/20.01.1958 παρέχει τέτοια εξουσιοδότηση μόνο καθόσον αφορά την ίδρυση ή διατήρηση των κέντρων διασκέδασης και όχι την παροχή εργασίας σε αυτά, πράγμα που είναι διαφορετικό από τη λειτουργία ή διατήρηση των εν λόγω καταστημάτων. Συνεπώς ούτε μέχρι τότε, βάσει της άνω διάταξης, συνιστούσε έγκλημα, χαρακτηριζόμενο ως πταίσμα, η παροχή εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια εργασίας.
VI.- Μήπως όμως η «άδεια εργασίας», αντίθετα από όσα αναφέρονται στην σελίδα gov.gr, τυποποιείται ως έγκλημα από άλλη και ποια διάταξη;;;
– Στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 «Οργανισμός Δημόσιας Τάξης», όπως είχε αντικατασταθεί με τη παρ. 4 άρθρου 5 Ν. 2452/1996 (ΦΕΚ 283 Α`) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρου 17 Ν.3938/2011, ΦΕΚ Α 61/31.3.2011 και ισχύει ως σήμερα, ορίζεται ότι « 2. Για την εργασία με οποιαδήποτε ιδιότητα στα καταστήματα των κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, καφετεριών, αμιγών αιθουσών διενέργειας τεχνικών παιγνίων, καθώς και στα λοιπά καταστήματα, στα οποία διενεργούνται τεχνικά παίγνια απαιτείται άδεια της αστυνομικής αρχής. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης της αστυνομικής άδειας καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Όσοι απασχολούν προσωπικό χωρίς την προαναφερόμενη άδεια εργασίας, καθώς και οι εργαζόμενοι χωρίς την άδεια αυτή τιμωρούνται σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 31 του ν. 3904/2010 (ΦΕΚ 218 Α`).”
Η παρ. 8 του άρθρου 31 του ν. 3904/2010 όμως ορίζει ότι «8. Όλες οι παραβάσεις των διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 τιμωρούνται με κράτηση μέχρι πέντε (5) μηνών και πρόστιμο μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.». Πρόκειται συνεπώς περί πταίσματος που καταργήθηκε με το άρθρο 468 του νέου ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.4619/2019, ΦΕΚ Α 95/ 11.06.2019.
– Στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 ορίζεται ότι: 1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας τάξης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν: α. Τον έλεγχο της λειτουργίας δημόσιων κέντρων, κέντρων παιγνίων, δημοσίων θεαμάτων και καταστημάτων, των οποίων οι άδειες λειτουργίας εκδίδονται από τις αστυνομικές υπηρεσίες, β…., γ…. Ενώ κατά το άρθρο 10 Ν.4637/2019, ΦΕΚ Α 180/18.11.2019: “Όλες οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α` του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β` (περί της κοινής ησυχίας) του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες “.
Μπορεί να τύχει εφαρμογής η κύρωση που προβλέπεται από την άνω διάταξη για την παράβαση της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 σχετικά με την εργασία, ενώ προβλέπεται ως κύρωση μόνο της παρ. 1 του άρθρου 12 για τους ιδιοκτήτες των άνω καταστημάτων υγειονομικών ενδιαφέροντος;;; Προφανώς και όχι (βλ. και ανωτέρω ΑΠ Ολ. 6/2008), εκτός αν «βαφτίσουν» τους εργαζόμενους ως ιδιοκτήτες των καταστημάτων (που κανέναν από αυτούς δεν συνέλαβαν) κατά την πρακτική των καλογήρων του Μεσαίωνα, που «βάφτιζαν» τα …..κρέατα ψάρια !!!
– Ωστόσο η υποχρέωση των εργαζομένων στα ανωτέρω καταστήματα να εφοδιάζονται με προηγούμενη άδεια της αστυνομικής αρχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 παρ. 2 του ν. 1481/1984, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3938/2011, καταργήθηκε εκ νέου μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4038/2012, που τροποποίησε το ν. 3919/2011, καθόσον με τη διάταξη της παρ. 16 του άρθρου 4 του ν. 4038/2012 αντικαταστάθηκε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3919/2011 προβλέποντας ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του νόμου αυτού καταργούνται». Η εν λόγω διάταξη, παρότι τέθηκε προς αντικατάσταση διάταξης του ν. 3919/2011, εφαρμόζεται προδήλως σε διατάξεις νόμων και κανονιστικές πράξεις οι οποίες εκδόθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 3919/2011 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου αυτού, οι οποίες ορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία για την διατήρηση κάποιων περιορισμών (ήτοι την έκδοση Π.Δ. και την επίκληση επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος) και οι οποίες διατάξεις, ως νεότερες, εισήγαγαν παρεκκλίσεις από τις διατάξεις του ν. 3919/2011. Επομένως, σήμερα, για την εργασία σε καταστήματα κέντρων διασκεδάσεως, μπαρ, καφετεριών, αμιγών αιθουσών διενέργειας τεχνικών παιγνίων, αρκεί η αναγγελία έναρξης επαγγέλματος.
VII.- Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι απαιτείται προηγούμενη διοικητική άδεια από την αστυνομική αρχή για εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η έλλειψη της δεν συνιστά αξιόποινη πράξη και η σύλληψη των εννέα (9) συναδέλφων μας και η έκθεση σε δίωξη των για παράβαση του άρθρου 4 του Π.Δ. 180/1979 είναι παράνομη πράξη, που προβλέπεται και τιμωρείται από την περ. β΄ του άρθρου 239 Π.Κ.
Κυρία Εισαγγελέα,
Αυτά γνωρίζουμε για την «άδεια εργασίας» και αυτά είχαμε ενημερώσει τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και του επισιτισμού. Αυτά όμως – όπως μας είπε ο κ. Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων κατά την παράσταση μας ενώπιον του προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την άδικη κράτηση των συναδέλφων μας – δεν ισχύουν και εφεξής «θα εφαρμόζεται ο Νόμος».
Σας καλούμε λοιπόν να μας πείτε ποιος νόμος λέει ότι όποιος εργαζόμενος δεν έχει εφοδιαστεί με «άδεια εργασίας» θα συλλαμβάνεται και μέχρι να εκδοθεί αυτή – απαιτούνται περί τις 20 μέρες – θα πρέπει να διακόψει την εργασία του, αλλιώς θα συλληφθεί ξανά. Και αν υπάρχει τέτοιος νόμος, δεν θα έπρεπε να μας γίνει μια σύσταση, μια προειδοποίηση αντί να συλλαμβάνουν σωρηδόν εργαζόμενους ως κοινούς κακοποιούς ;;;
Αναρωτιόμαστε και Σας καλούμε να αναρωτηθείτε μαζί μας: Έτσι «εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», υποδεικνύοντας τον κλάδο μας και τους σκληρά εργαζόμενους του – που έχει θρηνήσει θύματα από την 20ωρη συνεχόμενη εξαντλητική δουλειά – ως κοινούς κακοποιούς;; Εμείς αυτό το αντιλαμβανόμαστε όχι ως εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας αλλά ως επιχείρηση κατατρομοκράτησης των εργαζόμενων, που γίνεται σε μια στιγμή που (και) ο κλάδο μας με τις πρόσφατες απεργίες, αλλά και στη μεθαυριανή διεκδικεί δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Και είναι πρόκληση να βαφτίζεται και προβάλλεται η αστυνομοκρατία ως «επιχείρηση αρετή».
Ποιος νόμος λέει ότι όταν γίνονται έλεγχοι στα μαγαζιά ελέγχονται μόνο οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες. Ή μήπως στα μικτά κλιμάκια που έκαναν την «εξόρμηση», όπως την χαρακτήρισαν, ήταν μαζί τους και κάποιος επιθεωρητής εργασίας για να ελέγξει αν τηρείται και αυτή ακόμα – η αντεργατική για εμάς – νομοθεσία για τους όρους απασχόλησης και αμοιβών μας;;;; Αλλά μάλλον ψάχνουμε «ψύλλους στ΄ άχυρα», όταν η Πολιτεία έχει αναθέσει τον έλεγχο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας των χιλιάδων εργαζομένων στο Νομό μας σε μόλις …. 2,5 επιθεωρητές.
Αλλά εργοδοτική αυθαιρεσία και αστυνομοκρατία πάνε χέρι – χέρι.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ
– Να ερευνήσετε αν συντρέχει περίπτωση δίωξης για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας όσων σχεδίασαν, οργάνωσαν, υλοποίησαν και συμμετείχαν (με όποια ιδιότητα: των συλλαβόντων, των προανακριτικών υπαλλήλων κ.λ.π.) την συγκεκριμένη «εξόρμηση – επιχειρησιακή δράση» για τον έλεγχο των εργαζόμενων στα καταστήματα αυτά συνέλαβαν και εξέθεσαν, εν γνώσει τους, σε δίωξη και κράτησαν στα κρατητήρια επί 10ωρο αθώους, προς «εμπέδωση», τάχα «του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
– Να μας πληροφορήσετε εγγράφως – για να ενημερώσουμε και εμείς τα μέλη μας και τους εργαζόμενους στον κλάδο – αν η έλλειψη κάρτας εργασίας συνιστά ή όχι ποινικό αδίκημα που προβλέπεται από ποιόν νόμο.
– Να παραγγείλετε στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των δικαιωμάτων μας και στους αστυνομικούς της Α.Δ. Χανίων να αποφύγουν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές, απέναντι σε εργαζόμενους και να αναζητήσουν το έγκλημα αλλού και όχι στους σκληρά εργαζόμενους, που παράγουν, άλλωστε, τον πλούτο που φρουρούν αυτοί.
Αντίκλητο μας διορίζουμε τον Δικηγόρο Χανίων Μανώλη Παπαδομανωλάκη, με Α.Μ. 182 Δ.Σ.Χ. κάτοικο Χανίων, οδός Πειραιώς αρ. 1.
Χανιά 7 Απρίλη 2025
Για το αναφέρων σωματείο
Ο αντιπρόεδρος του
Νικόλαος Καρακίτσος