Ποιοι είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές στο ελαιόλαδο; Πόση ήταν φέτος τελικά η παραγωγή; Πόσο μπορεί να πληρώσει το έξτρα παρθένο ο καταναλωτής;
Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, στην εκπομπή Πλήρες Πρωινό στους 88,8fm.
Στην Κρήτη η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται φέτος να κλείσει στους 52.000 τόνους. Δηλαδή θα είναι μειωμένη κατά 35%, αφού ο μέσος όρος του νησιού κυμαίνεται στους 80.000 τόνους, με τις πολύ καλές χρονιές να κλείνουν στους 120.000 τόνους.
Στην Ελλάδα φέτος η παραγωγή υπολογίζεται στους 120.000 τόνους. Κατά μέσο όρο η χώρα παράγει 250.000 τόνους ενώ τα επίσημα στοιχεία τα οποία είναι μέχρι τον Δεκέμβριο, κατέγραψαν 92.000 τόνους.
Στην ερώτηση για το που θα φτάσει η τιμή ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βασικό την παραγωγή της Ισπανίας, αλλά και το κατά πόσο ο καταναλωτής μπορεί να πληρώνει τις αυξήσεις αυτές για να έχει ελαιόλαδο και όχι κάποιο σπορέλαιο.
Επίσης ουσιαστικός παράγοντας είναι το τι αναμένεται για τη φετινή παραγωγή, το οποίο όμως θα το δούμε από την ανθοφορία και την καρπόδεση κατά τον Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ ο κ. Μιχελάκης είπε ότι στη χώρα μας τελευταία δε δίνονται τα στοιχεία από τους ελαιουργούς πιθανότατα για φορολογικούς λόγους των παραγωγών και έτσι δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία.
Για παράδειγμα ο ΣΕΔΗΚ παίρνει τιμές από το 60% των ελαιουργών του νησιού και τώρα αυτό το 60% δε δίνει τιμές.
Πάντως της προηγούμενη εβδομάδας το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ έδινε την μεγαλύτερη τιμή στην Κρήτη πώλησης του κιλού έξτρα παρθένο στα 9,20€ και τη χαμηλότερη στα 8,70€. Στην Πελοπόννησο η μεγαλύτερη στα 9,53€ και η χαμηλότερη στα 8,20€ το κιλό.
Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο κ. Μιχελάκης.