Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων κατά του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία

6'

O Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων  με ανακοίνωση του (μέλος ΟΓΕ) «καταδικάζει τους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση παραδίδοντας τις απλόχερα στους ιδιώτες με ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Παρά την αδιαμφισβήτητη αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες, για μια ακόμα φορά θυσιάζουν τις ανάγκες των ασθενών και των χρηστών στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. 

Γι΄αυτό καλούμε για άλλη μια φορά  τις γυναίκες να συμμετέχουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φορέων της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Να δώσουμε μαχητικό παρών στην συγκέντρωση –  συναυλία που διοργανώνει ο σύλλογος οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη ( παράρτημα Χανίων)  με την Ομοσπονδία συλλόγων οικογένειας ΚΕΘΕΑ στην πλατεία της Σπλάντζιας, την Τετάρτη  24/7, στις 20:00 σε συνεργασία με διάφορους φορείς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας (σύλλογος εργαζομένων ΚΕΘΕΑ,  παράρτημα ΕΣΥΝ Χανίων,  σύλλογος εργαζομένων στο πρώην θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων Χανίων (ΠΘΨΠΧ),  Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Χανίων,  Α.Ο. ΚΥΔΩΝ Χανίων και  Α.Ε.Πλατανιά).

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των λαϊκών αναγκών αφού:

             Καταργεί 2 Ψυχιατρικά Νοσοκομεία από τα 3 που έχουν απομείνει σήμερα, το ΨΝΑ και το ΨΝΘ, με το πρόσχημα της αποασυλοποίησης. Έτσι θα πολλαπλασιαστούν οι ιδιωτικές κλίνες, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Εργαζόμενες, συνταξιούχοι, ανασφάλιστες και οι οικογένειές τους, δεν θα μπορούν να έχουν περίθαλψη, αφού δεν θα αντέχουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

             Δίνεται ακόμα περισσότερος χώρος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις, αφού τους χαρίζεται και το κομμάτι που αφορά στην “ακούσια νοσηλεία των ασθενών”. Δίνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, µε τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους» να αναλαμβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Μάλιστα µε διάφορες διοικητικές αλλαγές εντάσσουν τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ, που ανθούν χρόνια στο χώρο ξεκοκαλίζοντας προγράμματα, κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισμό µε τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

             Καταργεί τα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ, το ΙΑΝΟΣ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ και τα συνενώνουν σε έναν Οργανισμό ιδιωτικού δικαίου. Αποτελεί την τελευταία πράξη ενός διαρκούς εγκλήματος άνω των 20 χρόνων με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για να ξεμπερδέψουν με τα στεγνά προγράμματα, με την πρόληψη και να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για το νόμιμο εμπόριο ναρκωτικών και την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης από ΜΚΟ και άλλους φορείς, ακολουθώντας τις λεγόμενες «ευρωπαϊκές πρακτικές» στη διαχείριση του φαινομένου. 

Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που βάζει στόχο τη “μείωση της βλάβης” και την ενίσχυση του “λειτουργικού χρήστη” προβάλλοντας την ατομική ευθύνη του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι την πλήρη και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ!

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, με τις οικογένειες και τους χρήστες για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα. Απαιτούμε:

             Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

             Ούτε ένα ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά των ΜΚΟ, στους κάθε λογής φιλάνθρωπους που εμπορεύονται τον ψυχικό πόνο. 

             Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης.

             Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό   για την στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δημόσιων δομών ψυχικής υγείας  και απεξάρτησης και  την ανάπτυξη νέων με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν