“Όνειρο είναι τα Χανιά” | Ανάγκη για ανθρώπινη διαχείριση, συντονισμό και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο μεταναστευτικό

Μανιμανάκη

Τοποθέτηση Δημοτικής Παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” για τις Προσφυγικές Ροές στην Κρήτη

Με αφορμή τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, η δημοτική παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά”, προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας άμεση κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενίσχυση των υποδομών και αποφυγή πρακτικών που εντείνουν την ξενοφοβία και την κοινωνική ένταση.

Η παράταξη τονίζει ότι η Κρήτη, όπως στο παρελθόν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καλείται σήμερα να υποδεχθεί ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ακραία φτώχεια και τους πολέμους, αναζητώντας μια ασφαλή ζωή στην Ευρώπη. “Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι”, υπογραμμίζεται, “οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τόσο ως θεσμικοί εκπρόσωποι όσο και ως πολίτες“.

Έλλειψη Υποδομών και Κρατικής Στήριξης

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την παντελή έλλειψη υποδομών και κρατικής βοήθειας στους τόπους υποδοχής. Το κενό αυτό, επισημαίνεται, ενισχύει τις ξενοφοβικές αντιδράσεις και απειλεί να ριζώσει στάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, σε μια περιοχή που υπήρξε πάντοτε σύμβολο φιλοξενίας και αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά στο περιστατικό με πρόσφυγες που έφτασαν στην Αγία Γαλήνη, και οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, άλλαξαν πορεία επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων και πολιτών. Η παράταξη ζητά επίσημη ενημέρωση για το ποιες ήταν οι ακριβείς παρεμβάσεις που οδήγησαν στην αλλαγή πορείας, προειδοποιώντας ότι “αν επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να γίνονται ‘μπαλάκι’ από νομό σε νομό, έχουμε χάσει το στοίχημα της ανθρωπιάς”.

Άμεση Ανάγκη για Δράση – Σκηνές Ντροπής στην Αγυιά

Τοποθετώντας το επίκεντρο της κριτικής στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο υποδοχής στην Αγυιά, η παράταξη ζητά άμεση παρέμβαση: “Άνθρωποι στοιβάζονται σε πυρωμένα τσιμέντα, χωρίς στρώματα, χωρίς σεντόνια, χωρίς κλιματισμό. Υπάρχουν ελάχιστες χημικές τουαλέτες, ένα ανοιχτό ντους και μηδενικές υποδομές για τα 23 παιδιά που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή. Το βλέμμα αυτών των παιδιών είναι ο πιο αυστηρός κριτής μας.”

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων και των εθελοντών, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση χωρίς πόρους και εκπαίδευση.

Προτάσεις: Συντονισμός, Κινητοποίηση και Αλληλεγγύη

Η παράταξη επαναφέρει την πρότασή της για τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα με επικεφαλής τον Δήμο, ο οποίος:

  • Θα καταγράφει τις ανάγκες και ελλείψεις

  • Θα συντονίζει κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και ενεργούς πολίτες

  • Θα συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης (στρώματα, σεντόνια, ανεμιστήρες, είδη υγιεινής)

  • Θα αξιοποιεί τα μέσα του Δήμου (όπως το κοινωνικό πλυντήριο)

  • Θα προωθεί την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών

Ο ρόλος του Δήμου, όπως υπογραμμίζεται, δεν είναι μόνο διαχειριστικός αλλά και ηθικός: να πείσει την τοπική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων και να μετατρέψει την οργή σε φροντίδα και δράση.

Αίτημα για Διεκδίκηση Πόρων και Συμμετοχής στις Αποφάσεις

Ειδική αναφορά γίνεται και στην παραγκώνιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία δομής στην Κρήτη — και μάλιστα κλειστής δομής, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Καταδικάζεται επίσης η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, που παρατείνει την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων.

Η παράταξη ζητά:

  • Άμεση πίεση προς την κυβέρνηση για απόδοση των απαραίτητων πόρων

  • Συντονισμένη κινητοποίηση σε επίπεδο ΠΕΔ

  • Παρέμβαση της βουλεύτριας και υφυπουργού Χανίων για στήριξη του νησιού

Οι 850 άνθρωποι στην Αγιά δεν θα φύγουν από τη μία μέρα στην άλλη. Κάποιοι θα φύγουν, κάποιοι θα έρθουν. Εμείς θα είμαστε εδώ. Εμείς πρέπει να αποδειχτούμε άνθρωποι. Μας καταγράφει η Ιστορία και μας μετράει το βλέμμα των παιδιών“, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά

Η τοποθέτηση καταλήγει με μια ανοιχτή έκκληση για ανθρωπιά, ενεργοποίηση και κοινωνική συνοχή, με τη διαπίστωση πως, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, η ευθύνη για το παρόν και το μέλλον παραμένει συλλογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν