Το πως θα κυλήσει η χρονιά φάνηκε από το πρώτο κουδούνι, αφού την ημέρα του Αγιασμού καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας στα Χανιά.
Πριν ολοκληρωθεί ένας μήνας μαθημάτων, στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων έχουν σχηματιστεί συνολικά 5 δικογραφίες σε βάρος ανήλικων μαθητών που χτύπησαν συμμαθητές τους και έχουν συλληφθεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι κηδεμόνες τους αλλά και εκπαιδευτικοί όταν τα περιστατικά σημειώνονται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.
Σε ερώτηση προς την Αστυνόμο της ομάδας Ανηλίκων της Υπ/νσης Ασφάλειας Χανίων, Ευαγγελίας Μαργαρίτη η οποία μίλησε στην Νέα Τηλεόραση, είπε πως όταν οι ανήλικοι φτάνουν ενώπιον των αστυνομικών για να δώσουν κατάθεση δεν καταλαβαίνουν το τι ακριβώς έχουν κάνει. Στην πλειοψηφία τους ζητούν συγνώμη αλλά θεωρούν πως οι μπουνιές και οι κλωτσιές σε άλλο άτομο δεν είναι και κάτι φοβερό.
Σε αυτό έχει οδηγήσει η απευαισθητοποίηση τους απέναντι στη βία καθώς βλέπουν στο διαδίκτυο τόσα πολλά βίντεο και δεν τους προκαλείται κανένα συναίσθημα από αυτά που παρακολουθούν.
Μάλιστα φαίνεται πως και η επίσκεψη τους στην αστυνομία δεν είναι μια αγχωτική διαδικασία παρόλο που ακολουθείται η διαδικασία με το άνοιγμα φακέλου, τη λήψη καταθέσεων και δακτυλικών αποτυπωμάτων και τη διαβίβαση του στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Η κα Μαργαρίτη ανέφερε πως δεν έχει σημασία το φύλο. Αγόρια χτυπούν αγόρια και κορίτσια χτυπούν κορίτσια, μάλιστα έχει καταγραφεί περιστατικό στα Χανιά που κορίτσι χτύπησε αγόρι.
Παράλληλα δεν έχει σημασία το αν κάποιος είναι καλός μαθητής ή δεν είναι, αν είναι τυπικός ή “κοπανατζής” αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο προφίλ.
Το τι πυροδοτεί τους δράστες; Είναι ασήμαντες αφορμές σημείωσε η κα Μαργαρίτη. Από ένα στραβοκοίταγμα μέχρι φραστικές προσβολές αλλά και γραπτές μέσω του διαδικτύου.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί είπε, είναι πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά με τους θύτες και τα θύματα να μην έχουν διακριτούς ρόλους και να μην έχουν και προηγούμενα, είτε από άλλη μέρα, είτε από την προηγούμενη χρονιά.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν είναι αυξημένα ή όχι, η απάντηση είναι δύσκολη αφού πριν λύνονταν στους κόλπους του σχολείου, ενώ τώρα υποχρεωτικά βάση νόμου καταγγέλλονται στην αστυνομία.
Πάντως σίγουρα τα 5 είναι πολλά, ενώ περισσότερες είναι οι καταγγελίες για σχολικό μπούλινγκ στην πλατφόρμα stop bullying.