Τις τελευταίες μέρες, μετά την επίθεση σε βάρος του διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής Γιώργου Γουλιέλμου από ασθενή, άνοιξε ο φάκελος της έρευνας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει η ψυχική υγεία στα Χανιά.
Οι ψυχίατροι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες συγκυρίες για την ψυχική υγεία με την υποστελέχωση του προσωπικού τόσο στις δομές όσο και στο νοσοκομείο Χανίων.
Μετά τις συνταξιοδοτήσεις, οι σκληρές συνθήκες εργασίας με διαρκής εφημερίες έχουν οδηγήσει τους γιατρούς της ειδικότητας να ιδιωτεύουν με αποτέλεσμα όσοι μένουν στο δημόσιο σύστημα κυριολεκτικά να υποφέρουν.
Αριθμητικά οι ειδικευμένοι ψυχίατροι στο νοσοκομείο Χανίων είναι 2, εκ των οποίων ο ένας είναι σε άδεια ανατροφής για δύο μήνες ακόμα, ενώ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας οι ψυχίατροι είναι τέσσερις.
Πόσοι είναι οι ασθενείς που βλέπουν;
Σύμφωνα με την κα Άννα Γεωργουδάκη, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Χανίων, 94 ασθενείς είναι σε δομές τους οποίους βλέπουν οι ψυχίατροι του Κέντρου, 180 είναι έξω τους οποίους βλέπουν με την κινητή μονάδα στον τόπο διαμονής τους, και επιπλέον 350 βρίσκονται σε όλον τον νομό τους οποίους επίσης επισκέπτονται με την κινητή μονάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Πλήρες Πρωινό στον ΣΚΑΙ Γαύδος, η κα Γεωργουδάκη ανέφερε ότι ο ένας από τους 4 ψυχιάτρους του κέντρου κάνει περίπου 15 εφημερίες στο νοσοκομείο και οι άλλοι τρεις που μένουν βλέπουν ο καθένας από 300 ασθενείς.
Σε όλους αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν και τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου αλλά τα 20 – 25 αιτήματα κάθε εβδομάδα από τις εισαγγελικές παραγγελίες ενώ επιπλέον 5 με 6 είναι εισαγγελικές εντολές για παρακολούθηση κακοποιητών ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα.
Η πρόσθεση θα δείξει πόσοι είναι οι ψυχικά πάσχοντες τους οποίους περιθάλπει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τον αριθμό αυτόν να μεταβάλλεται, καθώς ο κάθε ψυχικά πάσχοντας έχει διάρκεια στη θεραπεία, που μπορεί να διαρκέσει εφ, όρου ζωής, μιας και για παράδειγμα η σχιζοφρένεια δεν περνά με ένα χάπι, λέει η κα Γεωργουδάκη.
Όπως τονίζουν οι ψυχίατροι του δημοσίου, έναν πολύ μεγάλο αριθμό παρακολουθούν και οι ιδιώτες ψυχίατροι ενώ ακάλυπτοι από το δημόσιο έχουν μείνει και όλοι οι ανήλικοι ψυχικά πάσχοντες, λόγω έλλειψης παιδοψυχίατρου.
Να σημειωθεί, πως η γραφειοκρατία αλλά και ο χρόνος αναμονής για να “αδειάσει” θέση στις κλειστές δομές που λειτουργούν στον νομό είναι μεγάλος και όπως λέει η κα Γεωργουδάκη, οι ασθενείς “λιμνάζουν” στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων.