Ένα βήμα μπροστά κάνει ο διαγωνισμός για τον νέο σταθμό επιβατών στο λιμάνι της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com μέσω της υποβολής των προσφορών, μειοδότησε η ΕΚΤΕΡ με ποσοστό έκπτωσης 10%.
Προσφορές επίσης έδωσαν τα σχήματα: Triton Act, ATEΣΕ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ΕΛΙΚΑ και GDM ASSETS. Η ανάδειξη της ΕΚΤΕΡ ως προσωρινή ανάδοχος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου.
Επόμενα βήματα είναι η οριστικοποίηση της ανάληψης του έργου και η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις ή άλλες καθυστερήσεις τότε η σύμβαση θα μπορεί να υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι. Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 12 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Πρόκειται για έργο δημόσιων συμβάσεων που χρηματοδοτείται εν όλω ή εν μέρει από τα ταμεία της ΕΕ.
Τον διαγωνισμό και το έργο υλοποιεί το Υπερταμείο μέσω της Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας για λογαριασμού του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η υποβολή των προσφορών πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2025. Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 12.915.840,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο πέρασε από τη Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ώστε να ωριμάσει πολύ γρήγορα ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του 2025.
Στόχος είναι να υπάρξει λειτουργικότητα σε όλα τα τμήματα του λιμένα όσον αφορά στη διακίνηση επιβατών, με δυνατότητα λειτουργίας του λιμένα ως home port για τα κρουαζιερόπλοια. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκεται για την πρώτη φάση με λειτουργικό κτίριο.
Για την ΕΚΤΕΡ είναι ακόμα ένα σημαντικό κτιριακό έργο που ανεβάζει περαιτέρω το ανεκτέλεστο της.
Ποιο είναι το έργο
Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στον λιμένα Σούδας Χανίων Κρήτης, σύμφωνα με το Master Plan που έχει εκπονηθεί και έρχεται σε συνέχεια σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης των επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιεροπλοίων, καθώς και κτίρια διοίκησης και χώρους ελέγχων Schengen.
Το κτίριο εντάσσεται στη θέση του Σταθμού Επιβατών, ως πρώτη φάση του έργου, στη βόρεια πλευρά του προκαθορισμένου περιγράμματος όπως αυτό εμφανίζεται στο επικαιροποιημένο master plan λιμένος Σούδας, ενώ υπάρχει ο υπόλοιπος χώρος για επόμενη, μελλοντική ανάπτυξη. Το κτίριο οργανώνεται σε τρεις περιοχές συνθέτοντας ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, σε καθολική ανάπτυξη με εσωτερική οργάνωση και εξυπηρετήσεις που παραπέμπουν σε αντίστοιχες διατάξεις αεροδρομίων (ως τερματικός σταθμός δηλαδή):
α. τη βάση (χώροι υποδοχής, χώροι επικύρωσης – check in, γραφειακοί χώροι, τουριστικά γραφεία, τελωνείο, τουριστική αστυνομία, χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι καθώς και χώροι προσβάσεων και κινήσεων), αποτελεί ένα ευκρινές πεδίο διαχωρισμού των ισόγειων λειτουργιών ενός τερματικού σταθμού. Οργανώνεται σε έναν εσωτερικό δρόμο κινήσεων και γύρω από το υπερκείμενο εσωτερικό αίθριο, έχοντας άμεση αντιληπτική του χώρου.
β. το κέλυφος (χώροι αναμονής σε στάθμη ορόφου, με δυνατότητα διμερούς διαχωρισμού επιβατών εσωτερικού – κρουαζιέρας, καθώς και δυνατότητα ένταξης χώρων ελέγχου μετάλλων και αντίστοιχων χώρων υγιεινής) αποτελεί μια κοίλη ανάπτυξη μιας ενιαίας γραμμικής κτιριακής δομής, ως ένας ενιαίος εσωτερικός χώρος, στραμμένος στο λιμάνι. Περιλαμβάνει εσωτερικό μεσοπάτωμα, με χρήση αναψυκτήριου και με άμεση πρόσβαση από τη στάθμη ισογείου, χωρίς να παρενοχλείτε η λειτουργία της αναμονής.
γ. το belvedere, ως ένα υπαίθριο δώμα εκτόνωσης του ορόφου, μόνον για τους επιβάτες αναχώρησης, ανοιχτό στη θέα και στο κόλπο, ελεγχόμενης ροής και πρόσβασης, ως δυνατότητα αξιοποίησης του οπτικού πεδίου του λιμανιού. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α΄ όροφο και μεσοπάτωμα.
Πηγή:ypodomes.gr