Ανοίγει το 2025 το πρώτο JW Marriott beach resort στην Ευρώπη στην Κρήτη.
Η μεγάλη τουριστική επένδυση στα Χανιά στέφεται με επιτυχία καθώς το νέο πολυτελές ξενοδοχείο θα ενταχθεί στο luxury brand της Mariott, JW Marriott.
Το συγκεκριμένο brand δε διαθέτει άλλο παραθαλάσσιο resort στην Ευρώπη ενώ γενικά στην Γηραιά ήπειρο διαθέτει μόλις 10 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 3 στην Τουρκία και 2 στη Γερμανία (με παρουσία επίσης σε Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ισπανία).
Με το opening στα Χανιά το 2025, η Ελλάδα θα αποτελέσει την 9η μόλις χώρα στην Ευρώπη με παρουσία της JW Marriott.
To νέο luxury ξενοδοχείο θα ονομάζεται JW Marriott Crete Resort & Spa και αποτελεί μια επένδυση της εταιρείας Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ.
Η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί ως προς το κομμάτι του ξενοδοχείου στον Αναπτυξιακό Νόμο και με βάση το εγκεκριμένο ύψος του επενδυτικού σχεδίου (31,75 εκατ. ευρώ) θα λάβει, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιχορήγηση ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Τη διαχείρισή του έχει ήδη αναλάβει η SWOT Hospitality.
To προφίλ της επένδυσης
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, το έργο αφορά νέο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 405 κλινών –164 Δωματίων με τουριστικά καταλύματα (Ξενοδοχειακή μονάδα), χώρους υποδοχής, Business center, κέντρα αναζωογόνηση, χώρο άθλησης εστίασης, αναψυχής και πισίνες.
Βρίσκεται στην εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών θέση «Μπελεγρή» Μαράθι της Τοπικής Κοινότητας Στερνών, στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου, του Δήμου Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Η αρχική ιδιοκτησία στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το έργο είναι 63.871,83 τ. μέτρα . Το τμήμα της αρχικής ιδιοκτησίας, έκτασης 53.850,31 τ.μ., στο οποίο θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου δεν υπάγεται στις δασικές προστατευτικές διατάξεις. Από την παραπάνω έκταση των 53.850,31 τ.μ. αφαιρείται η έκταση που καταλαμβάνει η ζώνη παραλίας και έτσι η τελική έκταση που θα εγκατασταθούν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με την παρούσα είναι 50.776,67 τ. μέτρα.
Στο σχεδιασμό της ξενοδοχειακής μονάδας προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων επιμέρους εργασιών και υποέργων:
• Κατασκευή κύριων και βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων Ξενοδοχείου. Οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του γηπέδου αποτελούνται από το κτίριο υποδοχής, τα κοινόχρηστα κτίρια και τα τουριστικά καταλύματα (δωμάτια) . Τα επιμέρους κτιριακά συγκροτήματα θα είναι 33 (18 θα είναι μονώροφα και 15 διώροφα) Οι κοινόχρηστοι χώροι τοποθετούνται στην αρχή του γηπέδου και συνδέονται μέσω του εσωτερικού οδικού δικτύου με τα συγκροτήματα.
• Διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου με εκσκαφές και επιχώσεις (αξιοποιώντας προϊόντα εκσκαφών), φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις υφιστάμενων ειδών εντός του γηπέδου Ο περιβάλλων χώρος περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, κολυμβητικές δεξαμενές, πλακόστρωτους πεζόδρομους και το εσωτερικό οδικό δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας. Η κεντρική πισίνα είναι περίπου 360 τ.μ. ενώ θα κατασκευαστεί και μία παιδική με εμβαδόν 95 τ.μ. περίπου. Εκτός από τις κοινόχρηστες πισίνες κατασκευάζονται και ιδιωτικές πισίνες εμπρός από τα δωμάτια.
• Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) εντός του γηπέδου μέγιστης δυναμικότητας 150 m3/ημέρα και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για άρδευση των χώρων πρασίνου (αστική χρήση). Το σύστημα επεξεργασίας που θα κατασκευασθεί θα περιλαμβάνει τα παρακάτω: 1) Δεξαμενή Προκαθίζησης και αποθήκευση ιλύος (δύο δεξαμενές) ωφέλιμου όγκου 58,50 m3 και 48,50 m3 , 2) Δεξαμενή Βιολογικής επεξεργασίας SBR (Βιολογικός Καθαρισμός εναλλασσόμενων φάσεων), ωφέλιμου όγκου 295 m3 3) Δεξαμενή αποθήκευσης επεξεργασμένου νερού ωφέλιμου όγκου 45 m3 Το σύστημα θα αναβαθμιστεί με κατάλληλη τριτοβάθμια επεξεργασία-διύλιση, ώστε η τελική εκροή να είναι κατάλληλης ποιότητας (αστική – περαστική χρήση). 4) Χώρος ΗΜ εξοπλισμού (Ηλεκτρικού πίνακα, φυσητήρα)
• Κατασκευή δικτύων υποδομών εσωτερικής οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, ομβρίων, Η/Μ, χώρων στάθμευσης.
Η συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση υπολογίζεται σε 9.499,24 τ.μ. και η αντίστοιχη πραγματοποιούμενη κάλυψη σε 9.154,85 τ.μ. Τα κτίρια διαμονής 405 κλινών οργανώνονται σε 7 ομάδες που αποτελούνται από 8 κυρίως τύπους διαμερισμάτων – δωματίων.
Στην νέα ξενοδοχειακή εγκατάσταση και σε εξωτερικό χώρο του γηπέδου του έργου θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκή μονάδα η οποία θα εδράζεται σε βάσεις στήριξης σταθερής κλίσης και θα είναι συνολικής ισχύος 100 kWp, διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της Δ.Ε.Η..
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Block722, που έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων και το νέο Gundari στη Φολέγανδρο.
Πηγή: bizness.gr