Σεβή Βολουδάκη | «Η Κρήτη δεν θα γίνει χώρος μακροχρόνιας παραμονής μεταναστών»

Σέβη Βολουδάκη

Η υφυπουργός μετανάστευσης περιγράφει το κυβερνητικό σχέδιο, εξηγεί το μοντέλο ταυτοποίησης και προσωρινής παραμονής και διαβεβαιώνει ότι η επιλογή τοποθεσίας θα γίνει με σεβασμό στην τοπική κοινωνία

Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της ΚΡΗΤΗ TV φιλοξενήθηκε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΣεβή Βολουδάκη, δίνοντας διευκρινίσεις για το μέλλον του μεταναστευτικού ζητήματος στην Κρήτη. Η κ. Βολουδάκη ανέλυσε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού και εξήγησε πώς θα λειτουργήσει η νέα δομή φιλοξενίας στο νησί.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση ενός κέντρου ταυτοποίησης όπου θα συγκεντρώνονται οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες. Εκεί θα ολοκληρώνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και εντός ολίγων ημερών οι φιλοξενούμενοι θα μετακινούνται σε δομές της ενδοχώρας. Η λειτουργία της δομής θα είναι προσωρινή ως προς τη διαμονή, παρότι πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση, αποτρέποντας τη μακροχρόνια παραμονή στην Κρήτη.

Η κ. Βολουδάκη διευκρίνισε τη διαφορά ανάμεσα σε μόνιμες και προσωρινές δομές, σημειώνοντας πως η παραμονή όσων φθάνουν στην Κρήτη δεν θα υπερβαίνει τις λίγες ημέρες, πριν μεταφερθούν αλλού. Παρόμοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη και σε άλλα νησιά της χώρας.

Αναφερόμενη στις τοπικές αντιδράσεις, παραδέχθηκε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία από πλευράς των τοπικών αρχών και των κατοίκων της Κρήτης σχετικά με τη δημιουργία μόνιμης δομής. Η υφυπουργός τόνισε πως κατανοεί πλήρως τις επιφυλάξεις της αυτοδιοίκησης και επιθυμεί τη διατήρηση διαλόγου και ενημέρωσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η πραγματικότητα των αυξημένων ροών καθιστά αναγκαία τη λήψη δύσκολων αποφάσεων».

Σύμφωνα με την κ. Βολουδάκη, γράφει το neakriti.gr, το Υπουργείο Μετανάστευσης δεν έχει ακόμη επιλέξει το ακριβές σημείο δημιουργίας της νέας δομής στην Κρήτη, ωστόσο τα κριτήρια χωροθέτησης θα προβλέπουν αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η υφυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά ευρωπαϊκό, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, η χώρα ζητά ενεργά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξάλλου είχε αναφέρει και σε πρόσφατο συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις αυτοδιοικητικών ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί καλύτερα για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, η κ. Βολουδάκη εξήγησε πως μέχρι πρότινος τα νούμερα ήταν διαχειρίσιμα, ωστόσο πλέον οι αυξημένες αφίξεις καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Ρεθύμνου, όπου για πρώτη φορά το λιμεναρχείο διαχειρίζεται τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, αναφέροντας πως ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί τέτοια ανάγκη στο παρελθόν για την περιοχή.

Για τα Χανιά τόνισε ότι παρότι υπήρχε ο χώρος της Αγυιάς, όπου τηρεί τις προϋποθέσεις για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών, ο τεράστιος όγκος ανθρώπων που φιλοξενείτε εκεί τις τελευταίες ημέρες, η διαχείριση ήταν δύσκολη και για αυτό επιλέχθηκε η λύση της μόνιμης δομής, όπως είχε ανακοινώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών στην Βουλή.

Ο χώρος για τη δημιουργία μόνιμης δομής, όπως είπε η κ. Βολουδάκη, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και θα ακολουθήσει ενημέρωση.

Η δημιουργία της δομής θεωρείται από το υπουργείο ως το μοναδικό ρεαλιστικό εργαλείο για την οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, καθώς οι υφιστάμενες δυνατότητες κρίνονται πλέον ανεπαρκείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν