Πολυμελές κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, συναντήθηκε με τον Γ. Αγοραστάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης. Το κλιμάκιο απαρτιζόταν από τους υποψήφιους δημάρχους με την Λαϊκή Συσπείρωση Μπάμπη Λουτσέτη στον Δήμο Χανίων, Νικήτα Μελισσάκη στον Αποκόρωνα, Γιώργο Γεωργιλάκη στο Σέλινο, Δημήτρη Ανθούση στον Πλατανιά και από τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, Αγριμάκη Σπύρο. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στον Δήμο Πλατανιά, Αγοραστάκης Δημήτρης, υποψήφιος στην Δ.Ε Κολυμπαρίου και Φοντουλάκης Μανώλης, υποψήφιος στην Δ.Ε Βουκολιών και η υποψήφια στην Τοπική κοινότητα Χανίων, Ιωάννα Νικήτα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων, πριν την πραγματοποίηση της πολιτικής συγκέντρωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Παίρνοντας τον λόγο ο Μπάμπης Λουτσέτης, υποψήφιος Δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση είπε ότι προσωπικότητα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη υπερβαίνει τα όρια του Δήμου Χανίων και έχει κορυφαίο ενδιαφέρον για το ΚΚΕ, όπως και για την Λαϊκή Συσπείρωση. Ο Αλέκος Μαρινάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στήριξε το αίτημα του Παγκρήτιου Συλλόγου Μίκης Θεοδωράκης για την μετατροπή του πατρικού του σπιτιού, σε μουσείο και θα συνεχίσει να πιέζει τόσο τις τοπικές αρχές , όσο και το κεντρικό κράτος για να υλοποιηθούν αυτά που άφησε γραπτώς ο Μίκης Θεοδωράκης στην ίδια του την διαθήκη.
Από την πλευρά του ο Γ. Αγοραστάκης ανέφερε ότι κάθε πολιτική δύναμη που διεκδικεί την ψήφο του λαού στις ερχόμενες εκλογές χρειάζεται να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα που αφορά την ικανοποίηση των έργων που ζήτησε να πραγματοποιηθούν ο ίδιος ο Μ.Θεοδωράκης, με στόχο να αναδειχθεί το έργο ,η τεράστια πολιτική και πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε στον ελληνικό λαό.
Επιπλέον αυτών, ο κ. Αγοραστάκης ζητά την δημιουργία “Ιδρύματος Μ. Θεοδωράκη που θα προβάλλει την πολιτιστική του κληρονομιά στο μέλλον”. Εξέφρασε τη λύπη του διότι από το 2016 που παραδόθηκε η οικία του Μίκη στον Δήμο, δεν έχει γίνει το παραμικρό από τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει η μετατροπή της σε μουσείο, παρ’ ότι η μουσειολογική μελέτη είναι έτοιμη,καθώς έχει ήδη εκπονηθεί και πλήρωθεί με φροντίδα του ίδιου του Μίκη. Η δημοτική αρχή υπέβαλλε μόνο μια πρόταση στο πρόγραμμα Τρίτση κόστους 400.000 ευρώ που απορρίφθηκε, ενώ η μουσειολογική μελέτη προέβλεπε κόστος 700.000 ευρώ.
Στην συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ότι οι φορείς όπως το υπ. Πολιτισμού, ο Δήμος και η Περιφέρεια, είναι οι θεσμικά υπεύθυνοι για να φέρουν σε πέρας την ανάδειξη του έργου του Μίκη, ειδικά σε ένα μέρος όπως τα Χανιά, που ο Μίκης επέλεξε σαν την τελευταία του κατοικία. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που υπάρχει και ότι το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τον ένα θεσμό στον άλλο, είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει καν στο χαρακτηρισμό της οικίας Θεοδωράκη ως διατηρητέας.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει προγραμματική σύμβαση του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης που να προβλέπει χρονοδιάγραμμα για τα απαιτούμενα έργα και να καθορίζει την χρηματοδότησή τους. Αυτή η ανάληψη ευθύνης όπως τόνισε “σημαίνει αποδοχή της πνευματικής κληρονομιάς του Μίκη”.
Από την πλευρά του ο Αλέκος Μαρινάκης επικεφαλής της ΛΑΣΥ Κρήτης, τόνισε το υψηλό ενδιαφέρον της ΛΑΣΥ για το θέμα διότι εκτός των άλλων έχει να κάνει με το λαϊκό κίνημα και τη νεότερη ιστορία της χώρας μας και αναφερθηκε στις προσπάθειές της για την προώθηση και ανάδειξη του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο. Τέλος δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και σε στενή συνεργασία μαζί του ώστε να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα.