Συνάντηση με εκπροσώπους από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Ένωσης Γιατρών είχε κλιμάκιο της Τ.Ε Χανίων του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, στελέχη της Τ.Ε. Χανίων και οι εκλεγμένοι με την ΛΑΣΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αλέκος Μαρινάκης και ο, Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά, Δημήτρης Ανθούσης.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Μανώλης Συντυχάκης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την παθολογική, χειρουργική, νευροχειρουργική και αιματολογική κλινική καθώς και τα χειρουργεία και την ΜΕΘ. Συνομίλησε με αρκετούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και με εργαζόμενους. Τα προβλήματα που αναδείχτηκαν στην πολύ ουσιαστική συζήτηση που έγινε ήταν κατά κύριο λόγο η τραγική υποστελέχωση και η, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η σωματική και ψυχική εξόντωση του προσωπικού. Όπως, εξάλλου τόνισαν οι εργαζόμενοι οι χρωστούμενες άδειες και ρεπό, τα εξαντλητικά ωράρια και η υπερεφημέρευση αποτελούν καθημερινότητα στο ΓΝΧ. Το νοσοκομείο Χανίων μπορεί να υπερτερεί σε αναισθησιολόγους (9 τον αριθμό) έναντι των άλλων νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης υπολείπεται όμως σε κάλυψη των οργανικών θέσεων (15) που σημαίνει ότι οι υπάρχοντες γιατροί καλύπτουν περιστατικά κατά πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν. Είναι ενδεικτικό ότι το ΓΝΧ πρόσφατα εξοπλίστηκε με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τα 5 κρεβάτια ΜΕΘ, χορηγίας ιδρύματος Σ. Νιάρχου, τα οποία είναι υπερσύγχρονα και βρίσκονται σε ξεχωριστή πτέρυγα, παραμένουν κενά γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό να τα καλύψει. Αυτά τα τμήματα όπως τα χειρουργεία, ή η ΜΕΘ απαιτούν ένα υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο με μόνιμη σύμβαση εργασίας και όχι εξάμηνης, οκτάμηνης, εννιάμηνης απασχόλησης. Την ίδια στιγμή σημειώθηκε η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα τα βράδια μία μόνο εργαζόμενη να καλύπτει χειρουργεία και μαιευτήρια.
Οι εργαζόμενοι δεν παρέλειψαν, επίσης, να επισημαίνουν ότι, όπως πανελλαδικά, διαπιστώνεται και στα Χανιά μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών όλων, των ειδικοτήτων, αλλά και ενδιαφερόμενων να καλύψουν τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται γιατί είναι όπως, χαρακτηριστικά, είπαν “ναρκοθετημένες”. Κανείς δεν θέλει να στελεχώσει τμήματα όπου οι κενές θέσεις είναι 10 αλλά προκηρύσσεται μία με προδιαγεγραμμενη την εξάντληση και μάλιστα με τεράστια ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά. .Κανείς δεν θέλει να εκπαιδευτεί σε ένα νοσοκομείο όπου οι διευθυντές κάνουν τη δουλειά του ειδικευόμενου αντί να εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους. Ποιός γιατρός ή νοσηλευτής θέλει να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο Χανίων και να ζήσει σε μία πόλη με έλλειψη κατοικιών, με απλησίαστα ενοίκια, χωρίς παιδικό σταθμό στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου (ενώ υπάρχει κτίριο γι αυτο το σκοπό), με τιμές διαβίωσης αυξημένες 15% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με τα περικομμένα μισθολόγια επειδή δεν εφαρμόστηκε ποτέ η απόφαση του ΣτΕ του 2018. Στο νοσοκομείο επίσης κάνουν πρακτική και εκπαιδεύονται νοσηλευτές που αναγκάζονται να καλύπτουν τα κενά του προσωπικού με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή που γίνονται επενδύσεις σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει προσωπικό να τον χρησιμοποιήσει και προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται και συνολικά για το μέλλον του ιδρύματος.
Ο Μανώλης Συντυχάκης, από τη μεριά του είπε ότι όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς και κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής η οποία αποτυπώνει τη στρατηγική της ΕΕ και υπηρετείται, διαχρονικά, από όλες οι κυβερνήσεις. Πρόκειται για μία πολιτική η οποία θέλει την Υγεία να είναι παραδομένη στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με το κράτος σταδιακά να απαλλάσσεται από την ευθύνη της χρηματοδότησης των αναγκαίων για τον λαό δομών υγείας. Αυτό το κουβάρι των αντιλαϊκών πολιτικών το οποίο ξετυλίγεται, σιγά σιγά, εδώ και χρόνια, οδηγεί στην κατάρρευση των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και των Χανίων, στις αλλεπάλληλες παραιτήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από δομή σε δομή εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, στις απαξιωμένες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες και δομές δημόσιας υγείας και ασφάλισης, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην Υγεία, διεκδικήσεις οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των σχεδιασμών της κυβέρνησης, που φέρνει τα ιδρύματα σε αδιέξοδο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντιδραστικού «νέου ΕΣΥ», με λουκέτα και συγχωνεύσεις αλλά και με ένταση της επιχειρηματικής δράσης και δίνει τη μάχη για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.