Η πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε χθες για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καθώς το κυβερνών κόμμα μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών κατάφερε να κυριαρχήσει και στον αυτοδιοικητικό χάρτη.
Την ίδια στιγμή, οι χθεσινές εκλογές δρομολογούν εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μορφοποιηθούν το προσεχές διάστημα.
Η Ν.Δ. κατάφερε από την πρώτη Κυριακή να δει τους υποψηφίους που υποστήριξε σε επτά περιφέρειες να κερδίζουν (Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη).
Σε πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου) η μάχη του δεύτερου γύρου θα δοθεί ανάμεσα στους επίσημους υποψηφίους του κόμματος και σε «αντάρτες», ενώ μόλις σε μία από τις 13 περιφέρειες, στη Θεσσαλία, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι σε υποψήφιο που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ο στόχος να κερδηθούν και οι 13 περιφέρειες παραμένει εφικτός για το κυβερνών κόμμα.
Η Νέα Δημοκρατία είδε να δικαιώνονται οι επιλογές της και στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, ενώ η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον δεύτερο γύρο.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται ότι είχε απήχηση προς τους ψηφοφόρους το διακύβευμα που τέθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, έσπευσαν να ανταποκριθούν.
«Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη στη Ν.Δ.», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο χαρακτήρας μιας πιο χαλαρής ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που συχνά οι ψηφοφόροι αξιοποιούν για να στείλουν ευρύτερα πολιτικά μηνύματα, δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται χθες. Αν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, η πολιτική ισχύς της Νέας Δημοκρατίας είναι αναμφίβολα το βασικό, όπως και το μήνυμα της «πληγωμένης» Θεσσαλίας για μεγαλύτερη προσοχή.
Υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εν μέρει αξιοποίησε το ΠΑΣΟΚ – Χαμηλή η συμμετοχή των εκλογέων.
Δρομολόγηση εξελίξεων
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα διαβάζεται διαφορετικά.
Στην Κουμουνδούρου, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν, αν υπήρχαν, για ανανεωμένη δυναμική μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το κόμμα περιορίστηκε σε χαμηλές επιδόσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Ηδη, με το πρώτο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι ο προσανατολισμός είναι και πάλι να ασκηθεί πίεση προς το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία και ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια «μεγάλη προοδευτική παράταξη». Επιπλέον, μίλησε για ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ, για νέα πρόσωπα και νέα στελέχη, αναφορές που προδιαγράφουν εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μένει να φανεί πώς θα μορφοποιηθούν. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ενόψει των κινήσεων που σχεδιάζει παρέπεμψε σε σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς για να προλειάνει το έδαφος έναντι αναμενόμενων αντιδράσεων.
Θετικό κεκτημένο
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η διατήρηση του κόμματος στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, καθώς από τις χθεσινές κάλπες οι υποψήφιοι που στήριξε βρέθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις στη δεύτερη θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων, και θα δώσουν τη μάχη του δεύτερου γύρου, είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό κεκτημένο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκρουσε το άνοιγμα Κασσελάκη, λέγοντας ότι στόχος είναι η Ν.Δ. «να έχει αξιόπιστο, αξιόμαχο αντίπαλο και αυτό δεν επιτυγχάνεται με σόου, αλλά με αγώνα καθημερινό, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω».
Στα αρνητικά της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι η χαμηλή συμμετοχή των εκλογέων, που διαμορφώνεται κοντά στο 51% για τις περιφερειακές εκλογές. Στις εκλογές του 2019 η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή είχε φτάσει το 58,28%.
Η μεγάλη αποχή ενδεχομένως να οφείλεται και στην «κόπωση» του εκλογικού σώματος από τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων μηνών και τη διαρκή εκλογολογία, αρχικά για τις εθνικές εκλογές και ακολούθως για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: kathimerini.gr