Σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται οι γονείς αν μετά τον πυρετό το παιδί δεν ανακτά τη ζωτικότητά του
Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο διατρέχουν τα παιδιά που προηγουμένως έχουν υποστεί ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή άλλες εποχικές λοιμώξεις, που οφείλονται σε ιούς.
Ο λόγος είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους από την προηγούμενη λοίμωξη, καθώς επίσης και η αλλαγή στη χλωρίδα του στόματος από φάρμακα που χορηγήθηκαν για να ξεπεραστεί η προηγούμενη λοίμωξη, είτε γιατί είναι ήδη φορείς του στρεπτόκοκκου ή μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι αλλαγές αυτές, κάνουν τον οργανισμό μας πιο επιρρεπή σε νέες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.
«Συνήθως, μετά από ιογενείς λοιμώξεις αυξάνονται οι λοιμώξεις από βακτήρια – κόκκους» εξήγησε στο in.gr o πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με αφορμή την αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων ήδη από την περασμένη χρονιά, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Δίχτυα» από το ανοσοποιητικό παγιδεύουν και σκοτώνουν τα βακτήρια
Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Προσοχή από τους γονείς
Η προσβολή από τα βακτήρια αυτά, μπορεί να πάρει καιρό και να μην συνδεθεί απαραίτητα με την προηγούμενη ιογενή λοίμωξη, διευκρίνισε ο καθηγητής, αλλά ακόμη κι αν συνδεθεί, οι γονείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν ότι «είναι η συνέχεια της ίωσης που θα περάσει». Με την εμφάνιση πυρετού, οι γονείς θα πρέπει να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον παιδίατρο και να μην κάνουν οι ίδιοι το τεστ για στρεπτόκοκκο, για να αποφύγουν τον κίνδυνο ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.
Επίσης, ακόμη κι αν πέσει ο πυρετός, το παιδί θα πρέπει να είναι ζωηρό, διαφορετικά η έλλειψη ζωτικότητας είναι δείγμα ασθένειας για το παιδί.
Οι παιδίατροι
Από την πλευρά των παιδιάτρων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, τόνισε πως όλες οι ιώσεις προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αφήνοντας περιθώριο τόσο η μηνιγγίτιδα, όσο και η στρεπτοκοκκική λοίμωξη να γίνουν θανατηφόρες.
Γι΄ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο οι γονείς να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο για τη σωστή διάγνωση του προβλήματος.
Από την άλλη πλευρά όμως, χρειάζονται και περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν οι παιδίατροι ποια μικρόβια κυκλοφορούν, πόσοι έχουν προσβληθεί και σε ποιες περιοχές της χώρας. Παρά την ανάγκη αυτή όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις μηνιγγίτιδες που θα έπρεπε να επιτηρούνται.
Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, δεδομένου ότι η αύξηση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτοκόκκου είναι σχετικά μικρή. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά.
Από την αρχή του 2023 μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες. Από τα περιστατικά αυτά, τα 28 κατέληξαν και από αυτά τα 11 ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών.
Φέτος έχουν καταγραφεί δυο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εκ των οποίων το ένα κατέληξε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη.
Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας.
Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.
Πηγή: in.gr