Το ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική απόφαση υπολογισμού των συντάξεων του τέως υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, είναι παράνομη.
Παράνομες είναι όλες οι επικουρικές συντάξεις των Μηχανικών (Δημοσίων και ιδιωτικών Υπαλλήλων), που εκδόθηκαν επί αιτήσεων που κατατέθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το 2016 και μετά.
Το Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε (απόφαση 2037/2023) ότι η σχετική απόφαση υπολογισμού του τέως υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, που εκδόθηκε το 2018 είναι παράνομη.
Αν και η κριθείσα παρανομία μοιάζει να είναι για τυπικούς λόγους, δεν δημοσιεύτηκε δηλαδή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), ωστόσο πρόκειται περί Κανονιστικής Πράξης, που δημιουργούσε δηλαδή Δίκαιο, χωρίς νομική βάση-εξουσιοδότηση. Καθώς δεν μπορεί να αλλάξουν οι όροι συνταξιοδότησης με υπουργικές αποφάσεις και εκτός κοινοβουλίου.
Δηλαδή, η όλη ρύθμιση πάσχει επί της ουσίας. Ο σχετικός ασφαλιστικός νόμος δεν παρείχε εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για τον συντάξιμο μισθό (επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη), από τον υπουργό ή τον υφυπουργό…
Επί της ουσίας:
Το (πρώην) ΤΣΜΕΔΕ έδινε βοήθημα σε όλους τους συνταξιούχους Μηχανικούς, βοήθημα το οποίο, ακολούθως, μετατράπηκε σε επικουρική σύνταξη και στηριζόταν τόσο σε κοινωνικό πόρο (ποσοστό επί των Δημοσίων Έργων, π.χ. 0,5% επί του προϋπολογισμού των έργων κ.λπ.), όσο και σε εισφορά των ασφαλισμένων.
Ως προς τον κοινωνικό πόρο κρίθηκε ότι η βάση υπολογισμού (συντάξιμος μισθός) θα είναι τα 900 ευρώ.
Ακολούθως όμως, με την παράνομη, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, υπουργική απόφαση κρίθηκε ότι η βάση υπολογισμού (τεκμαρτός μισθός) μπορεί να ανέλθει στα 1.600 ευρώ, ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους-Μηχανικούς. Απόφαση που επεκτάθηκε αργότερα και στους Μηχανικούς-μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Κατά της απόφασης προσέφυγαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες Μηχανικοί ζητώντας εξίσωση συντάξεων καθώς η διαφοροποίηση είναι στο 40% (υπολογισμός με 1.600 ευρώ για τους δημοσίους υπάλληλους και με 900 ευρώ στους ελευθέρους επαγγελματίες) και η τεράστια αυτή διαφορά δεν οφείλεται στις ανταποδοτικές καταβολές, αλλά σε κοινωνικό πόρο…
Δηλαδή, επί ίσων μηνιαίων εισφορών, οι Μηχανικοί-υπάλληλοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις…
Με βάση την απόφαση όλες οι επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν κατά τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι παράνομες και πρέπει να διορθωθούν (μειωθούν;).
Εκτός και εάν έρθει η κυβέρνηση με νόμο και κρίνει ότι καλώς δόθηκαν οι εν λόγω συντάξεις, κάτι που πρέπει να πιστοποιείται με αναλογιστική μελέτη. Οπότε πρέπει να καταβάλει αντιστοίχως υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε άλλους 10.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια μικρότερες, κατά 40%, αποδοχές.
Και βεβαίως, να συνεχιστεί η καταβολή των ίδιων (υψηλών) συνάξεων και στο μέλλον…
Σε μια τέτοια περίπτωση οι πόροι του ταμείου εξαντλούνται, ενώ η οικονομική στήριξη του με κοινωνικό πόρο είναι στο μικροσκόπιο των ελεγκτών (τρόικα).
Σύμφωνα με το εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη «η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί πραγματικό ράπισμα στη Πολιτεία ως προς τον τρόπο που νομοθετεί σε κρίσιμα και μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα, όπως ασφαλώς συνιστά και το επίμαχο ζήτημα της νομιμότητας της καταβαλλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης σε μια μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, όπως είναι εκείνη των συνταξιούχων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι έλαβαν σύνταξη μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016».
Και ερωτά την κυβέρνηση ο γνωστός δικηγόρος:
- α) Θα προβεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε ανάκληση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και στην έκδοση νέων, συμμορφούμενη με το διατακτικό των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας;
- β) Θα συνεχίσει ο e- ΕΦΚΑ να εκδίδει παράνομες συνταξιοδοτικές πράξεις στην άνω κατηγορία των συνταξιούχων μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας;
- γ) Θα προβεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε νέο υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ οι οποίοι κατέστησαν συνταξιούχοι μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016;
Πηγή: ieidiseis.gr