Αστεροσκοπείο – ΕΜΥ: Μεγάλη κινητοποίηση των ερευνητών – «Όχι» στη μεταφορά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

4'

Στάση εργασίας και διαμαρτυρία ερευνητών και επιστημόνων για τη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Στάση εργασίας κήρυξαν για σήμερα οι ερευνητές/επιστήμονες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στη Λεωφόρο Κηφισίας, διαμαρτυρόμενοι για την «παράλογη και βίαιη», όπως λένε, απόσπαση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το υπόλοιπο ελληνικό δίκτυο ερευνητικών κέντρων και τη μεταφορά του σε ένα υπουργείο που ουσιαστικά δεν έχει σχέση με την έρευνα.

Η συγκέντρωση γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου που θα μεταφέρει το Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται και νέα κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου χαρακτηρίζουν την απόφαση «λανθασμένη» αλλά και «επικίνδυνη για το ΕΑΑ και την έρευνα», όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis ήθελαν να δώσουν το ψήφισμα στον υπουργό, αλλά τους είπαν να το αφήσουν στο θεωρείο. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως είχαν κλείσει ραντεβού με τον κ. Κικίλια και τηλεφωνικά και μέσω email, κάτι που αμφισβητήθηκε από την ασφάλεια του υπουργείου.

Οι κινητοποιήσεις έχουν τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, αλλά και κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, τόνισε χθες ότι ενώνει τη φωνή της με τους εργαζόμενους και ζητά την απόσυρση του άρθρου 19 που προβλέπει όπως σημειώνει «την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική μεταφορά του ΕΑΑ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που μόνο σκοπιμότητες υπηρετεί αφού εκτός των άλλων η δραστηριότητα του εκτείνεται -κατά 85% περίπου- σε τομείς που δεν έχουν συνάφεια με το έργο του ΥΚΚΠΠ».

Παράλληλα, οι ερευνητές «έτρεξαν» το ζήτημα και σε διεθνές επίπεδο με συλλογή υπογραφών ενάντια στην απόφαση. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 2.496 υπογραφές από 65 χώρες στην πλατφόρμα Petitions.

Μεταξύ άλλων, έχουν υπογράψει εργαζόμενοι με τις εξής ιδιότητες μεταξύ άλλων:

Πρυτάνεις, Καθηγητές σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία (MIT, Cambridge, Oxford, Sorbonne, ETH Zurich κ.α.)

  • σε διεθνείς/ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως ό Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, International Seismological Centre, International Space Science Institute, European Southern Observatory
  • σε Εθνικούς Οργανισμούς, όπως NASA, German Aerospace Center (DLR)
  • σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, σε Αστεροσκοπεία

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν