Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας κατηγορούν έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους μεγιστάνες της χώρας για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, καθώς το Κίεβο ανανεώνει τις προσπάθειές του για την πάταξη της διαφθοράς.
Το πρακτορείο SBU της χώρας ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ότι κατηγορείται με την «ειδοποίηση υποψίας», για μια ποινική υπόθεση ο Ίχορ Κολομόισκι
«Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 2013 και 2020, ο Κολομόισκι νομιμοποίησε πάνω από μισό δισεκατομμύριο [περίπου 13,5 εκατομμύρια δολάρια] μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας την υποδομή ελεγχόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του οργανισμού. Μια προδικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.
Ουκρανικό δικαστήριο διέταξε αργότερα το Σάββατο την κράτηση του Κολομόισκι για δύο μήνες ως ύποπτος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Οι δικηγόροι του Κολομόισκι δήλωσαν ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ανέφερε το Radio Free Europe.
Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ισραηλινός-Κύπριος υπήκοος είναι συνιδρυτής της Privatbank, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ουκρανίας, το οποίο τέθηκε υπό κρατική ιδιοκτησία το 2016, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ανακάλυψαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελλείποντα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με το Forbes, ο Κολομόισκι αξίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε λάβει την οικονομική υποστήριξη για τη νικηφόρα προεδρική εκστρατεία του το 2019 από τον Κολομόισκι , ο οποίος έλεγχε μια σημαντική αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που συχνά προωθούσε τον Ζελένσκι .
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί είδαν τον Ζελένσκι ως υποψήφιο του Κολομόισκι », ανέφερε το αμερικανικό think tank Atlantic Council το 2021, καλώντας το Κίεβο να αντισταθεί στις προσπάθειες ορισμένων ολιγαρχών να καταστούν απρόσβλητοι από τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις διαφθοράς της νέας κυβέρνησης.
Τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι φέρεται να κινήθηκε για να αφαιρέσει από τον Κολομόισκι την ουκρανική υπηκοότητά του λόγω των ισραηλινών και κυπριακών διαβατηρίων του. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα.
Συγκεκριμένα, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα:
- 720.000 ευρώ στην εταιρεία «DIXONS SOUTH-EAST EUROPE Α.Ε.Β.Ε.»,
- 100.000 ευρώ στην εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»,
- 120.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες (από 40.000 ευρώ στην καθεμία) με είδη καλλυντικών: «HONDOS CENTER Α.Ε.Ε. ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ», «GALLERIE DE BEAUTE ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ Α.Ε.Ε.» και «SEPHORA GREECE A.E.».
O υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι αυστηροί έλεγχοι με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατά την θερινή εκπτωτική περίοδο με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων πλασματικών/εικονικών εκπτώσεων παράγουν απτά αποτελέσματα. Επιβάλλουμε νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ σε 5 εταιρείες κι έτσι το ύψος των συνολικών κυρώσεων για πλασματικές εκπτώσεις προσεγγίζει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ».
«Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι για το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπλανητικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. To κράτος ασκεί στο ακέραιο το ρυθμιστικό/ελεγκτικό ρόλο του στην αγορά και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Σ’ αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
Το δημοσίευμα του «ΟΤ»
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε πρόσφατα ο «ΟΤ» το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εντοπίσει φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων και πως πολύ σύντομα θα ανακοίνωνε νέα μεγάλα πρόστιμα.
Οι νέες «καμπάνες», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «ΟΤ» αφορούσαν σε 3-4 γνωστές εταιρείες από τους κλάδους της εμπορίας καλλυντικών και των ειδών ένδυσης και υπόδησης, στο οποίο μάλιστα επισημαίνονταν πως οι υποθέσεις είναι «δεμένες» για να μην «πέσουν» στη συνέχεια στα δικαστήρια.
Πηγή: ΟΤ