Ένα κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της Ε.Ε.
Οι τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στις οποίες αναφερόταν ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα αποτυπώνονται μέσα από τη στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πεδίο με τη βούληση για επιβολή δασμών στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και τη στάση του απέναντι στην ουκρανική κρίση σημαίνοντας συναγερμό «έκτακτης ανάγκης» στην Ευρώπη, από τη στιγμή μάλιστα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς από το Μόναχο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των συμμάχων της Ουάσιγκτον κατηγορώντας μεταξύ άλλων τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποχωρούν από τις αξίες τους και αγνοούν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς μέσω των διπλωματικών διαύλων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά και την κατάσταση που διαμορφώθηκε έπειτα από την επαφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία» ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα αντιδράσει συλλογικά και ενιαία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της όποτε αυτό χρειαστεί». Άλλωστε είναι σαφές ότι προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις συνομιλίες για την Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κάτι που αποτυπώνεται και στις πολιτικές τους πρωτοβουλίες.
Σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας συγκάλεσε για αύριο έκτακτη σύσκεψη των ηγετών στο Παρίσι στην οποία θα μετέχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +», σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διαφαινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Στο εν λόγω σχήμα μετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή και της Ολλανδίας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την οποία συγκάλεσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλλας στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου για να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. «Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης» τόνιζε στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνοντας ότι η Αθήνα όπως πάντα παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ένα κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της Ε.Ε.
Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» μια θετική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καταγράφηκε στη διάσκεψη του Μονάχου, καθώς η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως ζητούσαν η Ελλάδα και η Ιταλία.
Μιλώντας στο Μόναχο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο. Ο πρωθυπουργός που υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, χαιρέτησε την πρωτοβουλία Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.
Πηγή: newsbeast.gr