Tα 11 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λεγόμενο «Συμβόλαιο για τη Αλλαγή» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ενόψει των εκλογών του 2023. Το «μίνι» πρόγραμμα σύμφωνα με την Κουμουνδούρου μπορεί και να αποτελέσει τον καμβά για μία προοδευτική συμφωνία, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αρνηθεί να συζητήσει επί των προτάσεων.
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, γιατί παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, το Συμβόλαιο Αλλαγής. Ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας. Γιατί η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει. Η ώρα που γράφεται η ιστορία πλησιάζει», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε και πάλι η ώρα της αλλαγής στη ζωή και την καθημερινότητα».
Έκανε λόγο για «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει το «παρών στο νέο ραντεβού με την ιστορία», διαβεβαιώνοντας πως είναι «κατάλληλα προετοιμασμένοι», με πρόγραμμα «ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα υλοποιήσιμο».
«Εμείς, λοιπόν, σήμερα δε θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα επιστημονικής φαντασίας, σε ένα ψεύτικο φουτουριστικό περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά ένα Συμβόλαιο που συμπυκνώνει ένα διάλογο χρόνων με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Με την κοινωνική πλειοψηφία. Και που καθρεφτίζει τις θελήσεις της, αλλά και τις αναγκαίες τομές για να οδηγήσουν αυτές οι θελήσεις σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα δικαιοσύνης”, υπογράμμισε, τονίζοντας πως στη διαμόρφωση των άρθρων του Συμβολαίου “έχουν συμβάλει πολλοί ειδικοί, επιστήμονες, πραγματικά άριστοι, όχι με την έννοια της ΝΔ τεχνοκράτες και ειδικοί που βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολλών».
«Γιατί δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με το κράτος των κολλητών, με τις γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στο δημόσιο πλούτο, με το παρακράτος, με τη γενικευμένη αδικία, την οικογενειοκρατία. Ήρθε η ώρα να πούμε : Ως εδώ με όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, προτού προχωρήσει στην ανάλυση των 11 άρθρων.
Εκλογές 2023: Τα 11 άρθρα στο Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παρουσίασε τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή. Ειδικότερα ανέφερε:
Άρθρο 1: Αύξηση μισθών και εισοδημάτων
Κατώτατος μισθός στα 880 στον ιδιωτικό τομέα από 1η Ιουλίου 2023
Ξεπάγωμα τριετών
Αύξηση μισθών στο δημόσιο κατά 10%
Επαναλφορά της 13ης σύνταξης και αναδρομικά σε βάθος 4ετιας
Αύξηση του 7,5% σε συνταξιούχους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά και ένταξη στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης
Αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ σε όλα τα φυσικά πρόσωπα
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Άρθρο 2: Αντιμετώπιση ακρίβειας – Συγκράτηση και μείωση τιμών
Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% για τα προϊόντα ζωτικής σημασίας. Μηδενικός ΦΠΑ για τα βασικά είδη
Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στον κατώτερο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Καταργούμε ειδικό φόρο κατανάλωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους
Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών-εντατικοί έλεγχοι στις αγορές για το σπάσιμο των καρτελ
Έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία εταιρειών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη
Προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης
Αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλους τους νησιώτες
Μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις Δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 ευρώ
Άρθρο 3: Ρύθμιση χρεών – Προστασία πρώτης κατοικίας
Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000ευρώ.
Καταθέτουμε στη Βουλή το συνολικό σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Νομοθετούμε πλαίσιο κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των Funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.
Νομοθετούμε δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές ρύθμισης. Μια βραχυχρόνια, (5 έως 10 έτη) με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40% έως 60%). Μια μακροχρόνια ( έως 35 έτη), με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουμε κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια.
Επαναφέρουμε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με ειδική σύντομη προθεσμία εκδίκασης.
Άρθρο 4: Δικαιοσύνη και κανονικότητα στην εργασία
Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).
Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Αποκαθιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Ανασυστήνουμε το ΣΕΠΕ και το ενισχύουμε για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της νομιμότητας.
Άρθρο 5: Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα
Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, και ορίζουμε διοίκηση που θα έχει στόχο τη προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο ράλι της αισχροκέρδειας.
Επαναφέρουμε τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μειώνουμε τον ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%)
Καταργούμε το ΤΧΣ και υπάγουμε τις μετοχές του στο Υπουργείο Οικονομικών
Αξιοποιούμε το μερίδιο μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Αναπτυξιακή, ένα δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας.
Άρθρο 6: Νέο ισχυρό ΕΣΥ
Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Προχωράμε άμεσα, σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα,
Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και προχωράμε σε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.
Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.
Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
Άρθρο 7: Επενδύουμε στην Παιδεία
Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετιας
Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ σε βάθος 4ετίας.
Προκηρύσσουμε διορισμούς εκπαιδευτικών με στόχο σε βάθος 4ετίας, οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων, από 30% που είναι σήμερα.
Διπλασιάζουμε τον αριθμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας σε βάθος 4ετίας.
Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και μεταφέρουμε την εποπτεία ξανά στο υπουργείο παιδείας.
Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, με άμεση επαναφορά του ν.4610/2019.
Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Άρθρο 8: Αλλάζει το επίδομα παιδιού – 105 ευρώ το μήνα για το 2ο παιδί
Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί, από 70 ευρώ στα 105ευρώ/μήνα, και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
Διασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών.
Δημιουργούμε Τράπεζας στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.
Απαγορεύουμε το Air BNB σε νομικά πρόσωπα
Διπλασιάζουμε το επίδομα ενοικίου και διευρύνουμε τα κριτήρια ένταξης
Απλοποιούμε τη διαδικασία πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων με στόχο τη ταχύτερη και δίκαιη απόδοση ιθαγένειας σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα.
Άρθρο 9: Ενίσχυση του Πολιτισμού
Θωρακίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καταργούμε του ΠΔ 85/2022.Ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα ΤΕ δια νόμου.
Ενισχύουμε και αναπτύσσουμε τη καλλιτεχνική εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, ιδρύοντας Ανώτατη Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενισχύοντας ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα.
Διαβαθμίζουμε τους τίτλους σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ.
Άρθρο 10: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία
Αυξάνουμε τη δαπάνη των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων, με άρση των υφιστάμενων αδικιών σε κατηγορίες ανάπηρων ατόμων.
Μεταρρυθμίζουμε ριζικά το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με ειδικότητες κοινωνικών ειδικοτήτων
Εξασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας
Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών
Εξασφαλίζουμε προσωπικό βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση
Άρθρο 11: Μεταρρύθμιση στο κράτος
Καταργούμε το νόμο του επιτελικού κράτους.
Καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο.
Ενισχύουμε τον ΑΣΕΠ: το σύνολο των προσλήψεων γίνεται υπό την εποπτεία του
Θεσμοθετούμε Διαύγεια για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές.
Μεταρρυθμίζουμε τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταργούμε τη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της. Ορίζουμε νομοθετικά τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας.
Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.
Καταργούμε τις δυσμενείς διατάξεις του ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονίζουμε το οικογενειακό δίκαιο».
Πηγη:ethnos.gr